Effects on beef microstructure using fractal dimension and ANN modelling
Περίληψη
The freezing time of beef has been predicted using an artificial neural network (ANN), which relies on data obtained from the microstructure of meat. For this reason, cross-sectional images of beef meat were captured during six periods of frozen storage (2, 4, 6, 8, 10, and 12 months after slaughter). The equivalent diameter and ratio of area of the ice crystals relative to the cell were determined, and the fractal dimension was chosen to describe the porous microstructure due to the crystallization of ice in frozen beef. As a result, when meat has been frozen for a long time, larger ice crystals form. In contrast, the fractal dimension decreased with the change in the microstructure of muscle tissue during storage. Artificial neural network analysis (ANN) revealed a high accuracy of prediction performance for each morphological attribute. These results show that the fractal dimension can be used as an effective method to characterize the structure of beef during frozen storage, and ANN models can successfully describe structural changes in beef meat during frozen storage.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Lakehal, S., Lakehal, B., Chadi, H., Bennoune, O., & Ayachi, A. (2025). Effects on beef microstructure using fractal dimension and ANN modelling. Περιοδικό της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας, 75(4), 8281–8290. https://doi.org/10.12681/jhvms.36854
- Τεύχος
- Τόμ. 75 Αρ. 4 (2024)
- Ενότητα
- Research Articles
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης.
Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την άδεια μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς.
Οι συγγραφείς μπορούν να καταθέσουν το άρθρο σε ιδρυματικό ή άλλο αποθετήριο ή/και να το δημοσιεύσουν σε άλλη έκδοση, με υποχρεωτική την αναφορά πρώτης δημοσίευσης στο J Hellenic Vet Med Soc
Οι συγγραφείς ενθαρρύνονται να καταθέσουν σε αποθετήριο ή να δημοσιεύσουν την εργασία τους στο διαδίκτυο πριν ή κατά τη διαδικασία υποβολής και αξιολόγησής της.