Feeding a blend of thymol and carvacrol to coccidiosis challenged broilers: effect on performance and gut health
Περίληψη
Performance and gut health of coccidiosis-challenged broilers were investigated using thymol and carvacrol in their diet. A completely randomized design was used in the experiment. There were three phases of feeding for the chickens: starters (1-10 days), growers (11-24 days) and finishers (25-42 days). It was found that chicks were split into three experimental groups: 1) negative control diets without challenges or additives; 2) positive control diets with Eimeria tenella challenges and without additives; and 3) diets with mentioned challenge and thymol and carvacrol (0.01 g/kg). Experimental groups consisted of five replicates, each with 12 chicks. As part of the trial, body weight gain (BWG), feed intake (FCR), and coccidial lesion scores were assessed in two birds/replicate, which were selected randomly and euthanized by cervical dislocation. When thymol and carvacrol were blended, the results indicated improved BWG and FCR (P<0.05) when compared to PC. Supplementing the diet with phytogenic essential oil increased the percentage of beneficial bacteria in the ileum, including lactobacilli and bifidobacteria, while decreasing the number of pathogenic E.coli bacteria (P<0.05). Compared with PC-treated birds, birds with coccidiosis treated with essential oils had longer and wider villus, deeper crypts, and more goblet cells (P<0.05). Including this additive in PC diet suppressed intestinal lesion scores (P<0.05). Because the NC group was not exposed to the challenge, it caused the highest BWG and lowest FCR scores, the best microflora in the ileum, optimal villus growth, and the least intestinal lesion scores in birds. Researchers concluded that coccidiosis-challenged birds with high levels of carvacrol and thymol experienced improved performance and gut health (P>0.05).
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Niknia, A., Vakili, R., & Palangi, V. (2025). Feeding a blend of thymol and carvacrol to coccidiosis challenged broilers: effect on performance and gut health. Περιοδικό της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας, 75(4), 8335–8342. https://doi.org/10.12681/jhvms.36991
- Τεύχος
- Τόμ. 75 Αρ. 4 (2024)
- Ενότητα
- Research Articles
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης.
Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την άδεια μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς.
Οι συγγραφείς μπορούν να καταθέσουν το άρθρο σε ιδρυματικό ή άλλο αποθετήριο ή/και να το δημοσιεύσουν σε άλλη έκδοση, με υποχρεωτική την αναφορά πρώτης δημοσίευσης στο J Hellenic Vet Med Soc
Οι συγγραφείς ενθαρρύνονται να καταθέσουν σε αποθετήριο ή να δημοσιεύσουν την εργασία τους στο διαδίκτυο πριν ή κατά τη διαδικασία υποβολής και αξιολόγησής της.