Using yeast-based probiotic as dietary supplement during transition period to improve performance of dairy cows
Περίληψη
A study was conducted to investigate the effect of dietary probiotic supplementation on dairy cow dry matter intake (DMI), milk production, milk composition and somatic cell count (SCC), rumen pH, and serum parameters (glucose, urea, alanine aminotransferase; ALT and aspartate aminotransferase; AST) during transition. Totally 24 multiparous dairy cows were randomly assigned to 3 groups (eight cows/group) fed the same diets supplemented without probiotics (Control group) and with probiotics at the rate of 15 or 30 g live yeast culture/cow daily (Treated groups) for 5 weeks (transition period; from 2 weeks’ pre-partum to 3 weeks post-partum). DMI and milk yield were recorded daily and the milk composition, SCC, rumen pH, and serum parameters were measured every week. A higher DMI and greater average daily milk yield were found in Saccharomyces cerevisiae treated groups as compared to the control groups (P<0.05). There was no significant difference in rumen pH between the control and 15g yeast-supplemented groups, but the higher dose of yeast increased (P<0.05) rumen pH. In probiotic-fed cows, milk fat was increased (P<0.05) and somatic cell count decreased (P<0.05), while milk protein and SNF were unchanged. When yeast was included in the diet, the serum concentration of glucose and urea in cows increased (P<0.05) compared with those of control. However, the other two serum parameters remained consistent across groups. It was concluded that the inclusion of yeast Saccharomyces cerevisiae into the diet of dairy cows during the transition period improved performance regarding enhanced milk yield and enhanced milk quality. Data showed the identical (P>0.05) effect of both yeast levels on dairy cows' performance, which suggests the use of a lower level (15 g) in practice.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Niknia, A., Vakili, R., Mokhtarpour, A., & Palangi, V. (2025). Using yeast-based probiotic as dietary supplement during transition period to improve performance of dairy cows. Περιοδικό της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας, 76(1), 8721–8728. https://doi.org/10.12681/jhvms.37189
- Τεύχος
- Τόμ. 76 Αρ. 1 (2025)
- Ενότητα
- Research Articles

Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης.
Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την άδεια μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς.
Οι συγγραφείς μπορούν να καταθέσουν το άρθρο σε ιδρυματικό ή άλλο αποθετήριο ή/και να το δημοσιεύσουν σε άλλη έκδοση, με υποχρεωτική την αναφορά πρώτης δημοσίευσης στο J Hellenic Vet Med Soc
Οι συγγραφείς ενθαρρύνονται να καταθέσουν σε αποθετήριο ή να δημοσιεύσουν την εργασία τους στο διαδίκτυο πριν ή κατά τη διαδικασία υποβολής και αξιολόγησής της.