Effects of dietary supplementation with radix hedysari on pr oduction performance and antioxidant capacity of sheep
Περίληψη
The aim of this study was to investigate the effects of dietary supplementation with Radix hedysari (RH) on the growth performance, slaughter performance, activity of antioxidant enzyme, and lipid metabolite of sheep. Forty 140-day-old Duhan hybrid ewe were selected and randomly allocated into four groups. Four dietary treatments were used: (1) basal diet without supplementation (Control), (2) basal diet supplemented with 1% RH, (3) basal diet supplemented with 3% RH, and (4) basal diet supplemented with 10% RH. The diets were fed for 75 d, consisting of 10 d for adaptation followed by 65 d of experimental observation. Treatment did not significantly influence ADFI, ADG and FCR. Dietary supplementation with higher RH (3%, 10%) significantly (P < 0.05) increased the dressing percentage and net meat weight, and significantly (P < 0.05) decreased the omental and perirenal adipose tissue percentage. The 10% RH treatment significantly (P < 0.05) increased antioxidant enzyme activities in samples and decreased the content of malondialdehyde (MDA) in samples. The addition of higher RH also decreased significantly (P < 0.05) the concentration of total cholesterol (TC), low-density lipoprotein cholesterol (LDL-C), and triglyceride (TG) in samples, and increased the content of HDL-C significantly (P < 0.05). Sheep fed RH had more C18:1n9, C18:3n3, MUFA, and UFA, and a higher PUFA/SFA ratio in LD and omental adipose tissue (OAT) than animals in CON. Together, these results suggest that RH has a positive effect on the slaughter performance, antioxidation, lipid metabolite of Duhan hybrid sheep, and is also conductive to providing healthy and nutritious high-quality livestock products.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Xin, J., & Liu, S. (2025). Effects of dietary supplementation with radix hedysari on pr oduction performance and antioxidant capacity of sheep. Περιοδικό της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας, 76(3), 9467–9480. https://doi.org/10.12681/jhvms.37287
- Τεύχος
- Τόμ. 76 Αρ. 3 (2025)
- Ενότητα
- Research Articles

Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης.
Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την άδεια μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς.
Οι συγγραφείς μπορούν να καταθέσουν το άρθρο σε ιδρυματικό ή άλλο αποθετήριο ή/και να το δημοσιεύσουν σε άλλη έκδοση, με υποχρεωτική την αναφορά πρώτης δημοσίευσης στο J Hellenic Vet Med Soc
Οι συγγραφείς ενθαρρύνονται να καταθέσουν σε αποθετήριο ή να δημοσιεύσουν την εργασία τους στο διαδίκτυο πριν ή κατά τη διαδικασία υποβολής και αξιολόγησής της.