Effects of Slow-release Urea vs conventional urea and Molasses on Digestibility, Rumen Fermentation, Nitrogen Balance and Microbial Protein yield in Sheep
Περίληψη
The objectives of this study were to evaluate the effects of using a type of slow- release urea (SRU) and conventional feed grade urea (CFU) with or without molasses (MO) on the diets of growing sheep. An experiment was conducted by using 4 mature-male Lori sheep (24.7 ± 0.9 kg BW) cannulated in the rumen in a- 4×4 Latin-square design with a factorial arrangement of 2×2 to evaluate the effects of two main factors of urea sources (US) (feed-grade urea versus slow- release urea) and level of molasses (M) (0% versus 20%) on intake, nutrient digestibility, nitrogen retention, rumen fermentation, and microbial nitrogen in sheep. In addition, an in situ experiment was conducted to determine N disappearance of urea sources from polyester bags. The lambs were fed with 4 isonitrogenous and isocaloric diets consisting 70% concentrate and 30% sugar cane tops (DM basis) that were offered in two equal meals (08.00 and 20.00; 5 to 10 percent orts on an as-fed basis). The following treatments implicative of (UM0) feed-grade urea (16 g/kg DM) without molasses, (UM20) feed-grade urea (16 g/kg DM) with molasses (200 g/kg), (SM0) slow-release urea (18 g/kg DM) without molasses, and (SM20) slow-release urea (18 g/kg DM) with molasses (200 g/kg). Nutrient digestibility, nitrogen balance, total purine derivatives (PD( and estimated microbial protein synthesis were not different between the treatment groups although digestibility of OM tended to increase in 20% M supplemented groups (P= 0.057). Overall, the means of total VFA concentration and its proportions were not different (P> 0.05), but with the addition of molasses to the diets, the concentrations of propionate (P= 0.016) and butyrate (P= 0.024) decreased and increased, respectively. Ruminal pH, NH3–N, and plasma metabolites were not affected by the addition of US or M (P> 0.05). Significant effects of the sampling time on ruminal pH (P= 0.002), ruminal NH3–N (P<0.001), BUN, and plasma glucose (P<0.001) were observed. It could be concluded that the inclusion of M or US did not affect the feed intake, digestibility, blood metabolites, and generally, most of the ruminal fermentation parameters after evaluation; but, more research is required to evaluate their uses in diets.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Mashayekhi, M., sari, mohsen, & Jolazadeh, A. (2025). Effects of Slow-release Urea vs conventional urea and Molasses on Digestibility, Rumen Fermentation, Nitrogen Balance and Microbial Protein yield in Sheep. Περιοδικό της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας, 76(2), 9257–9270. https://doi.org/10.12681/jhvms.39065
- Τεύχος
- Τόμ. 76 Αρ. 2 (2025)
- Ενότητα
- Research Articles

Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης.
Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την άδεια μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς.
Οι συγγραφείς μπορούν να καταθέσουν το άρθρο σε ιδρυματικό ή άλλο αποθετήριο ή/και να το δημοσιεύσουν σε άλλη έκδοση, με υποχρεωτική την αναφορά πρώτης δημοσίευσης στο J Hellenic Vet Med Soc
Οι συγγραφείς ενθαρρύνονται να καταθέσουν σε αποθετήριο ή να δημοσιεύσουν την εργασία τους στο διαδίκτυο πριν ή κατά τη διαδικασία υποβολής και αξιολόγησής της.