Investigation of Microbiological, Chemical, Sensory and Nutritional Properties of Gravlax Prepared from Catfish
Περίληψη
Gravlax, a traditional Scandinavian dish made by curing fish with salt, sugar, and dill, was prepared using catfish (Silurus glanis) to evaluate its microbiological, chemical, sensory, and nutritional properties. The samples were divided into 3 groups: vacuum-packed fresh fish meat (A), standard gravlax applied (B), gravlax with different additives (additional coriander, celery, grated carrots, lemon and beetroot) (C). While the protein, lipid, ash, carbohydrate contents of gravlax-treated samples were found to be higher compared to fresh fish meat, decreases in moisture content were observed. The growth of bacterial was slower in gravlax samples. Increases in TBARS, TVB-N values were observed in parallel with storage, and the effect of storage time was also found to be significant (p<0.01). Group C was the most liked group in terms of all sensory parameters. All these analyzes concluded that the gravlax process had positive effects on the quality parameters of the samples and also increased the shelf life of the product.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Yıldız, P., & Kızıloğlu, N. (2025). Investigation of Microbiological, Chemical, Sensory and Nutritional Properties of Gravlax Prepared from Catfish. Περιοδικό της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας, 76(4), 9947–9958. https://doi.org/10.12681/jhvms.40659
- Τεύχος
- Τόμ. 76 Αρ. 4 (2025)
- Ενότητα
- Research Articles

Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης.
Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την άδεια μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς.
Οι συγγραφείς μπορούν να καταθέσουν το άρθρο σε ιδρυματικό ή άλλο αποθετήριο ή/και να το δημοσιεύσουν σε άλλη έκδοση, με υποχρεωτική την αναφορά πρώτης δημοσίευσης στο J Hellenic Vet Med Soc
Οι συγγραφείς ενθαρρύνονται να καταθέσουν σε αποθετήριο ή να δημοσιεύσουν την εργασία τους στο διαδίκτυο πριν ή κατά τη διαδικασία υποβολής και αξιολόγησής της.