Βακτηριολογικός έλεγχος του παγωτού που διατέθηκε στην κατανάλωση στους νομούς Σερρών και Κιλκίς
Resumen
Για τον έλεγχο της υγιεινής κατάστασης του παγωτού που κυκλοφόρησε στους Ν. Σερρών και Κιλκίς εξετάστηκαν κατά τη θερινή περίοδο των ετών 1983 και 1984, 107 δείγματα διαφόρων τύπων παγωτού (κρέμας, σοκολάτας, φρούτων κ.λπ.) που προέρχονταν από βιομηχανίες, βιοτεχνίες και εργαστήρια. Οι μικροβιολογικές εξετάσεις των δειγμάτων περιλάμβαναν τον προσδιορισμό της ολικής μικροβιακής χλωρίδας (O.M.X.), του δείκτη κολοβακτηριοειδών (E.COLI), την αρίθμηση των σταφυλόκοκκων που παράγουν πηκτάση, την απομόνωση των Σαλμονελλών και την αρίθμηση των μυκήτων ζυμών. Από την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων προκύπτει ότι ποσοστά 62,62% και 91,59% παρουσίασαν Ο.Μ.Χ. και δείκτη κολοβακτηριοειδών αντίστοιχα μικρότερα από τα επιτρεπόμενα όρια. Σημειώνεται ότι σε ποσοστό μόνον 6,54% των δειγμάτων απομονώθηκε E.COLI Σαλμονέλλες και Σταφυλόκοκκοι πηκτάση θετικοί δεν απομονώθηκαν σε κανένα από τα δείγματα. Το ποσοστό των δειγμάτων με υψηλή Ο.Μ.Χ. και δείκτη κολοβακτηριοειδών βρί-σκεται περίπου στα ίδια ποσοστά συγκρινό μένα με τα αποτελέσματα άλλων ερευνητών που έχουν γίνει κατά καιρούς στην Ελλάδα Επομένως μας επιτρέπει να υποθέσουμε ότι η κατάσταση στο κύκλωμα παραγωγής του παγωτού δεν έχει βελτιωθεί σημαντικά
Article Details
- Cómo citar
-
ΠΑΝΑΠΩΤΙΔΟΥ-ΜΑΜΑΛΟΥΚΑ Β., & ΚΡΙΤΣΕΠΗ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Μ. (2019). Βακτηριολογικός έλεγχος του παγωτού που διατέθηκε στην κατανάλωση στους νομούς Σερρών και Κιλκίς. Journal of the Hellenic Veterinary Medical Society, 36(1), 10–17. https://doi.org/10.12681/jhvms.21671
- Número
- Vol. 36 Núm. 1 (1985)
- Sección
- Articles
Esta obra está bajo una licencia internacional Creative Commons Atribución-NoComercial 4.0.
Authors who publish with this journal agree to the following terms:
· Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution Non-Commercial License that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.
· Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g. post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.
· Authors are permitted and encouraged to post their work online (preferably in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work.