Σχετικά με το περιοδικό


Α. Θεματική και περιεχόμενο του περιoδικού:

Το περιοδικό Mos Historicus: Κριτική Επιθεώρηση Ευρωπαϊκής Ιστορίας, έχοντας ως στόχο να συνδράμει στη διεύρυνση και εξέλιξη του γνωστικού πεδίου της Ευρωπαϊκής Ιστορίας, φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως πεδίο ανάδειξης του ερευνητικού έργου ιστορικών που ασχολούνται με την Ευρωπαϊκή Ιστορία και να αποτελέσει για την εγχώρια ακαδημαϊκή κοινότητα ένα πεδίο διαλόγου, ανταλλαγής θέσεων και προβληματισμών.

To Mos Historicus: Κριτική Επιθεώρηση Ευρωπαϊκής Ιστορίας θα φιλοξενεί άρθρα που θα προτείνουν νέες οπτικές και προσεγγίσεις στα εκάστοτε εξεταζόμενα θέματα, ανάλογα με τη θεματική του κάθε τεύχους. Τα χρονικά όρια των θεματικών θα εκτείνονται από την Ύστερη Αρχαιότητα μέχρι τη Σύγχρονη Ευρώπη και τα γεωγραφικά θα περιλαμβάνουν τον ευρωπαϊκό χώρο με εξαίρεση τη Βαλκανική χερσόνησο. Επιπλέον, δεκτές θα γίνονται και συγκριτικές προσεγγίσεις, όπως και άρθρα που αφορούν την παγκόσμια ιστορία, με κεντρικό άξονα τη δυτική Ευρώπη. 

Επίσης, στο περιοδικό θα περιλαμβάνονται βιβλιοκρισίες προσφάτως δημοσιευμένων μονογραφιών ή και συλλογικών τόμων που ακολουθούν τα χρονικά και γεωγραφικά όρια των θεματικών.

Η θεματική των άρθρων θα ορίζεται από τη Συντακτική Επιτροπή, η οποία θα είναι υπεύθυνη για την επιλογή των άρθρων και τη δημοσίευση του κάθε τεύχους. Τα μέλη της Συντακτικής Επιτροπής θα ανανεώνονται, ώστε να δίνεται η ευκαιρία σε συναδέλφους, οι οποίοι ασχολούνται με το εκάστοτε ερευνητικό αντικείμενο, να συνδράμουν σε κάθε νέο τεύχος.

Β. Μορφή Άρθρων

Το Mos Historicus θα φιλοξενεί άρθρα, τόσο ερευνητικά, τα οποία βασίζονται κατά κύριο λόγο σε πρωτογενές υλικό και εξετάζουν θέματα λιγότερο μελετημένα, όσο και άρθρα-δοκίμια. Τα τελευταία μπορούν να στηρίζονται είτε σε αποκλειστικά βιβλιογραφικό υλικό είτε να χρησιμοποιούν και αρχειακό υλικό. Πρέπει, όμως, να προσεγγίζουν το πραγματευόμενο θέμα με μια νέα, πρωτότυπη και κριτική οπτική.

Άρθρα μπορούν να καταθέσουν μελετητές Ευρωπαϊκής Ιστορίας, οι οποίοι φοιτούν τουλάχιστον σε αντίστοιχο ή παρεμφερές μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών.

Τα άρθρα απευθύνονται σε ακαδημαϊκούς και μη αναγνώστες, οπότε η δομή και η γλώσσα τους θα πρέπει να είναι ευκρινής και κατανοητή, διατηρώντας συγχρόνως την επιστημονικότητά τους.

Γ. Διαδικασία αξιολόγησης:

Η αξιολόγηση των υποβαλλόμενων άρθρων θα γίνει με τη μέθοδο της τυφλής αξιολόγησης από την Επιστημονική Επιτροπή.

Δ. Περιοδικότητα δημοσίευσης:

Το ηλεκτρονικό περιοδικό Mos Historicus: Κριτική Επιθεώρηση Ευρωπαϊκής Ιστορίας δημοσιεύεται κάθε χρόνο.

Ηλεκτρονικός Εκδότης

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (www.ekt.gr), εγκατάσταση εθνικής χρήσης, δραστηριοποιείται θεσμικά από το 1980 στη συλλογή, οργάνωση και διάθεση επιστημονικών και τεχνολογικών πληροφοριών στον ελληνικό και διεθνή χώρο. Στρατηγική προτεραιότητα του ΕΚΤ είναι η συσσώρευση, η διαδικτυακή διάθεση με οργανωμένο τρόπο και η διαφύλαξη έγκριτου επιστημονικού και πολιτιστικού περιεχομένου σε μια ενιαία ερευνητική υποδομή.

Με όραμα την «πρόσβαση στη γνώση», το ΕΚΤ υλοποιεί την πολιτική της Ανοικτής Πρόσβασης στην έρευνα, υποστηρίζει τη μεταφορά και διάδοση της επιστημονικής γνώσης, συνεργάζεται με φορείς έρευνας, παιδείας και πολιτισμού για τη συγκέντρωση, οργάνωση και ευρεία διάθεση ψηφιακού περιεχομένου και παρέχει καινοτομικές υπηρεσίες επιστημονικής πληροφόρησης με προστιθέμενη αξία.

Το ΕΚΤ παρέχει αξιόπιστα υπηρεσίες ηλεκτρονικών επιστημονικών εκδόσεων ως μέρος της δραστηριότητάς του στη συλλογή και διάχυση περιεχομένου. Το ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό εκδοτικό περιβάλλον του ΕΚΤ αναπτύσσεται με ανοικτό λογισμικό, ενσωματώνει τεχνολογίες αιχμής, εφαρμόζει διεθνή πρότυπα σε όλα τα επίπεδα (οργάνωση δεδομένων, διαφύλαξη περιεχομένου, παροχή υπηρεσιών), εντάσσεται και διαλειτουργεί με το συνεχώς εξελισσόμενο διεθνές δίκτυο ανάλογων υποδομών.

Οι υπηρεσίες ηλεκτρονικών εκδόσεων (http://epublishing.ekt.gr) απευθύνονται σε φορείς δημοσίου συμφέροντος, που εκδίδουν επιστημονικά περιοδικά. Περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την οργάνωση, τεκμηρίωση και προτυποποιημένη διάθεση επιστημονικών άρθρων και των μεταδεδομένων τους, την εκπαίδευση και υποστηρικτικές συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων, προτυποποίησης των εκδοτικών διαδικασιών, την ένταξη του περιεχομένου και των μεταδεδομένων μέσω διαλειτουργικών συστημάτων σε διεθνείς συλλογείς περιεχομένου, αλλά και δίκτυα και ευρετήρια περιοδικών.