Σχετικά με το περιοδικό
Α. Θεματική και περιεχόμενο του περιoδικού:
Το επιστημονικό περιοδικό Mos Historicus: Κριτική Επιθεώρηση Ευρωπαϊκής Ιστορίας, με στόχο την εξέλιξη και διεύρυνση του γνωστικού πεδίου της Ευρωπαϊκής Ιστορίας, φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως μέσο ανάδειξης του ερευνητικού έργου ιστορικών που ασχολούνται με την Ευρωπαϊκή Ιστορία και ως χώρος διαλόγου, ανταλλαγής θέσεων και προβληματισμών για την εγχώρια ακαδημαϊκή κοινότητα.
To Mos Historicus: Κριτική Επιθεώρηση Ευρωπαϊκής Ιστορίας θα φιλοξενεί άρθρα που προτείνουν νέες οπτικές και προσεγγίσεις σχετικά με τη θεματική κάθε τεύχους ή και πέρα από αυτήν. Κάθε άρθρο πρέπει να τοποθετείται εντός του χρονικού πλαισίου που εκτείνεται από την Ύστερη Αρχαιότητα μέχρι τη Σύγχρονη Ευρώπη, και εντός του ευρύτερου γεωγραφικού πλαισίου του ευρωπαϊκού χώρου, με εξαίρεση τη Βαλκανική χερσόνησο. Επιπλέον, θα γίνονται δεκτές συγκριτικές προσεγγίσεις, όπως και άρθρα που αφορούν την παγκόσμια ιστορία, με κεντρικό άξονα τη δυτική Ευρώπη.
Στο περιοδικό θα περιλαμβάνονται επίσης βιβλιοκρισίες προσφάτως δημοσιευμένων μονογραφιών ή και συλλογικών τόμων που ακολουθούν τα χρονικά και γεωγραφικά όρια που καθορίζονται από το περιοδικό.
Η θεματική κάθε τεύχους θα ορίζεται από τη Συντακτική Επιτροπή, η οποία θα είναι υπεύθυνη για την επιλογή των άρθρων και τη δημοσίευση του εκάστοτε τεύχους. Η σύνθεση της Συντακτικής Επιτροπής θα ανανεώνεται, προκειμένου να επιτραπεί σε περισσότερους ιστορικούς, με εξειδίκευση σε διάφορους τομείς, να συνεισφέρουν στα νέα τεύχη.
Β. Μορφή Άρθρων
Το Mos Historicus θα φιλοξενεί κυρίως ερευνητικά άρθρα που βασίζονται σε πρωτογενείς πηγές και εξετάζουν πρωτότυπα ή λιγότερο μελετημένα θέματα. Επιπλέον, το περιοδικό θα δέχεται άρθρα-δοκίμια τα οποία είτε θα αντλούν αποκλειστικά από βιβλιογραφικό υλικό είτε θα στηρίζονται και σε αρχειακό υλικό. Σε κάθε περίπτωση, οι συγγραφείς οφείλουν να προσεγγίζουν το αντικείμενό τους με μια νέα, πρωτότυπη και κριτική οπτική.
Δικαίωμα υποβολής άρθρων έχουν ερευνητές της Ευρωπαϊκής Ιστορίας, οι οποίοι φοιτούν τουλάχιστον σε συναφές ή αντίστοιχο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών.
Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο Mos Historicus απευθύνονται τόσο σε εξειδικευμένους ακαδημαϊκούς όσο και σε ένα ευρύτερο, ενδιαφερόμενο, αναγνωστικό κοινό. Επομένως, η δομή και η γλώσσα τους πρέπει να είναι σαφείς και κατανοητές, χωρίς να διακυβεύεται η επιστημονική τους ακρίβεια και ποιότητα.
Γ. Διαδικασία αξιολόγησης:
Η αξιολόγηση των υποβαλλόμενων άρθρων θα γίνεται με τη μέθοδο της διπλής-τυφλής αξιολόγησης από την Επιστημονική Επιτροπή. Σύμφωνα με το σύστημα αυτό, ούτε οι συγγραφείς ούτε οι αξιολογητές θα γνωρίζουν την ταυτότητα του άλλου. Επίσης, κατά τη διαδικασία της αξιολόγησης κάθε άρθρο θα κρίνεται από δύο μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής.
Δ. Περιοδικότητα δημοσίευσης:
Το ηλεκτρονικό περιοδικό Mos Historicus: Κριτική Επιθεώρηση Ευρωπαϊκής Ιστορίας δημοσιεύεται κάθε χρόνο.
Ε. Αρχειοθέτηση δεδομένων
Διαμέσου της πλατφόρμας του ΕΚΤ, το Mos Historicus έχει επιλέξει να ενταχθεί στα συστήματα LOCKSS and CLOCKSS προκειμένου να διατηρήσει και να διασφαλίσει τα αρχεία του και να εξασφαλίσει τη διαρκή πρόσβαση των αναγνωστών του σε αυτά. Το LOCKSS, που έχει δημιουργηθεί από το Πανεπιστήμιο του Στανφορντ, αποτελεί ένα ψηφιακό αποθετήριο όπου φυλάσσεται περιεχόμενο στο οποίο βιβλιοθήκες έχουν συνεχόμενη πρόσβαση, εφόσον τη δικαιούνται. Το CLOCKSS είναι ένα μη κερδοσκοπικό αρχείο, το οποίο διαφυλάσσει ψηφιακά ακαδημαϊκά υλικά για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, μέσω ενός παγκόσμιου και γεωπολιτικά κατανεμημένου δικτύου αρχειακών θυλάκων και κόμβων. Παράλληλα, στο περιοδικό παρέχονται υπηρεσίες διαφύλαξης περιεχομένου μέσω του Δικτύου Διαφύλαξης (PN) του PKP, οι οποίες αφορούν περιοδικά του OJS.
Ηλεκτρονικός Εκδότης
Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (www.ekt.gr), εγκατάσταση εθνικής χρήσης, δραστηριοποιείται θεσμικά από το 1980 στη συλλογή, οργάνωση και διάθεση επιστημονικών και τεχνολογικών πληροφοριών στον ελληνικό και διεθνή χώρο. Στρατηγική προτεραιότητα του ΕΚΤ είναι η συσσώρευση, η διαδικτυακή διάθεση με οργανωμένο τρόπο και η διαφύλαξη έγκριτου επιστημονικού και πολιτιστικού περιεχομένου σε μια ενιαία ερευνητική υποδομή.
Με όραμα την «πρόσβαση στη γνώση», το ΕΚΤ υλοποιεί την πολιτική της Ανοικτής Πρόσβασης στην έρευνα, υποστηρίζει τη μεταφορά και διάδοση της επιστημονικής γνώσης, συνεργάζεται με φορείς έρευνας, παιδείας και πολιτισμού για τη συγκέντρωση, οργάνωση και ευρεία διάθεση ψηφιακού περιεχομένου και παρέχει καινοτομικές υπηρεσίες επιστημονικής πληροφόρησης με προστιθέμενη αξία.
Το ΕΚΤ παρέχει αξιόπιστα υπηρεσίες ηλεκτρονικών επιστημονικών εκδόσεων ως μέρος της δραστηριότητάς του στη συλλογή και διάχυση περιεχομένου. Το ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό εκδοτικό περιβάλλον του ΕΚΤ αναπτύσσεται με ανοικτό λογισμικό, ενσωματώνει τεχνολογίες αιχμής, εφαρμόζει διεθνή πρότυπα σε όλα τα επίπεδα (οργάνωση δεδομένων, διαφύλαξη περιεχομένου, παροχή υπηρεσιών), εντάσσεται και διαλειτουργεί με το συνεχώς εξελισσόμενο διεθνές δίκτυο ανάλογων υποδομών.
Οι υπηρεσίες ηλεκτρονικών εκδόσεων (http://epublishing.ekt.gr) απευθύνονται σε φορείς δημοσίου συμφέροντος, που εκδίδουν επιστημονικά περιοδικά. Περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την οργάνωση, τεκμηρίωση και προτυποποιημένη διάθεση επιστημονικών άρθρων και των μεταδεδομένων τους, την εκπαίδευση και υποστηρικτικές συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων, προτυποποίησης των εκδοτικών διαδικασιών, την ένταξη του περιεχομένου και των μεταδεδομένων μέσω διαλειτουργικών συστημάτων σε διεθνείς συλλογείς περιεχομένου, αλλά και δίκτυα και ευρετήρια περιοδικών.