L’APPARENZA DEL SOGNO E DELL’AMORE NELLA MORSA DELLA REALTÀ: LA CONDIZIONE DELLA DONNA E DELL’UMANITÀ NELL’OPERA DI LUIGI PIRANDELLO E NELLE SUE RIVISITAZIONI


Εξώφυλλο Παράβασις Τόμ. 20 / Cover Parabasis Vol. 20
Δημοσιευμένα: Νοε 24, 2025
Giuseppe Varone
Περίληψη

Η μελέτη εξετάζει τον τρόπο με τον οποίον το έργο του Luigi Pirandello επικαιροποιήθηκε χάρη σε πολλές παραστάσεις που χρήζουν πολλαπλών αναγνώσεων, κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων δεκαετιών του 21ου αιώνα. Από τις εν λόγω παραστάσεις, θα γίνει αναφορά ενδεικτικά σε κάποιες που λειτουργούν ως αντανάκλαση των αντιφάσεων της ανθρωπότητας και της ζωής εν γένει, οι οποίες λαμβάνουν πνοή, κυρίως, μέσω συγκεκριμένων χαρακτήρων: δυστυχισμένα πλάσματα χωρίς ιδανικά, τοποθετημένα σε ένα περιορισμένο κοινωνικό πλαίσιο όπου άρχει η μικροαστική και μεσοαστική τάξη των πρώτων ετών του 20ού αιώνα˙ ταπεινά πλάσματα, μολονότι προικισμένα με έναν χαρακτήρα οικουμενικής διάστασης, ικανό να υπερβεί τον χρόνο και τα ιστορικά γεγονότα. Όλη η δραματική τέχνη του Pirandello συγκεντρώνεται στον στόχο να μεταφερθεί στις σελίδες και στη θεατρική σκηνή η εξής διαπίστωση: η ύπαρξη είναι η διαρκής διαφωνία μεταξύ προσώπου και μάσκας, μεταξύ πραγματικότητας και μυθοπλασίας. Και το πρώτο απ’ όλα τα συναισθήματα που πέφτει στη μέγγενη του «φαίνεσθαι» είναι ο έρωτας, ο οποίος, όπως και το όνειρο, μέσα στους μηχανισμούς της αστικής-κοινωνικής ζωής χάνει τη φυσικότητά του και μετατρέπεται σε ψευδαίσθηση και καταδίκη. Η εμφάνιση του έρωτα, λοιπόν, παρέχει τη δυνατότητα ανάγνωσης του κόσμου με τους όρους μιας αιώνιας σύγκρουσης ανάμεσα στο ιδανικό και το πραγματικό. Σημειώνεται πως το ονειρικό σύμπαν επηρεάζει καίρια την πραγματικότητα, προξενώντας τραυματικές συνέπειες που στερούνται λογικής εξήγησης: όχι τυχαία, η τρέλα για τον Πιραντέλλο είναι το όνειρο, ενώ το ορατό και το απτό είναι το πραγματικό μυστήριο του κόσμου.

Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Ειδικό Αφιέρωμα / Special Issue
Βιογραφικό Συγγραφέα
Giuseppe Varone

Ο Giuseppe Varone είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Tor Vergata της Ρώμης και στο University of Poitiers της Γαλλίας και διερευνά το πεδίο της ιταλικής και γαλλικής λογοτεχνίας του δεύτερου μισού του εικοστού αιώνα. Επίσης, είναι μέλος του Centro Studi «Massimo Bontempelli» ‒ MA.R.WI.T. Έχει επιμεληθεί εκθέσεις σύγχρονης τέχνης, έχει δημοσιεύσει βιογραφίες καλλιτεχνών και λογοτεχνικά μη μυθοπλαστικά κείμενα, μεταξύ των οποίων Le mappe letterarie della città perduta (2006) και I sensi e la ragione. L'ideologia della letteratura dell'ultimo Vittorini (2015). Μελέτες του, προσανατολισμένες κυρίως στην ιταλική λογοτεχνία του 19ου και του 20ού αιώνα, με ιδιαίτερη προσοχή στις συγγένειες μεταξύ των τεχνών, έχουν δημοσιευτεί σε συλλογικούς τόμους, όπως είναι οι Conversazione con Vittorini (2018), Il «barlume che vacilla» (2016), La comunità incoffessabile (2011) και Croce tra noi (2002). Μελέτες του επίσης, έχουν εκδοθεί και σε πρακτικά ιταλικών και διεθνών συνεδρίων, τα οποία έχει ο ίδιος επιμεληθεί. Ενδεικτικά αναφέρονται: Il cibo nell'arte contemporanea ‒τα οποία επιμελήθηκε μαζί με τον Franco Zangrilli το 2019‒, Food and Contemporary italian writers (2019), «Odisseico peregrinare» (2017), Passione Savinio (2013), Il racconto del Risorgimento nell'Italia nuova (2012) και La letteratura degli Italiani. Gli Italiani della letteratura (2012). Τέλος, τα άρθρα του έχουν συμπεριληφθεί και σε λογοτεχνικά περιοδικά, όπως είναι τα Esperienze Letterarie, Mosaico Italiano, Campi Immaginabili, Studi Desanctisiani, Visual History, Studi Rinascimentali, Rivista di Letteratura Teatrale, Strumenti critici, Studi Novecenteschi, Otto/Novecento και Il Lettore di Provincia. Το 2019 δημοσίευσε το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο Delle cose più belle, ενώ το 2021 ακολούθησε το L'estate perfetta, οι δύο πρώτοι τόμοι μιας τριλογίας που θα ολοκληρωθεί με το La gentilezza, το οποίο κυκλοφόρησε το φθινόπωρο του 2024.