"Ανδρίτσο λέγαν το δεντρί/Ανδρούτσο το κλωνάρι". Από τον κλεφταρματολισμό στην Επανάσταση του 1821. Ιστορικά γεγονότα και απεικονίσεις


Βαγγέλης Αυδίκος
Abstract

Η σχέση της οικογένειας των Ανδρούτσων με την Πρέβεζα, όσον αφορά τον πατέρα, ξεκίνησε ως επιλογή ενός εναλλακτικού τόπου για τον χειμώνα αλλά και για τις περιστάσεις που θα ήθελε να αποφύγει την καταδίωξη των Οθωμανών. Εξελίχθηκε, στη συνέχεια,  σε μια σχέση εξ  αγχιστείας, η οποία, για τον Οδυσσέα , συγκρότησε  τον τόπο της παιδικής του ηλικίας, ο οποίος  επέστεψε στην Πρέβεζα  το 1967, ύστερα από απουσία σχεδόν δύο αιώνων. Η Πρέβεζα χρειαζόταν  ένα σύμβολο της δικής της παρουσίας στην πινακοθήκη των μικρών τόπων στην Επανάσταση του 1821.


Πρωτίστως όμως, ο Οδυσσέας  είναι ο εκφραστής μιας ανολοκλήρωτης επανάστασης. Είναι το πρόσωπο που κινήθηκε στην κόκκινη οριογραμμή. Λατρεύτηκε αλλά και προκάλεσε πολλά πάθη. Η ιστορία δεν μπορεί να αμνηστεύει. Δεν είναι αυτός ο ρόλος της. Μπορεί να κατανοήσει την πολύπτυχη προσωπικότητα του Ανδρούτσου, με τις ηρωικές εξάρσεις του και τη συμβολικοποίησή του, μετά το Χάνι της Γραβιάς. Το βέβαιο είναι πως άφησε το δικό του στίγμα που εμπνέει.

Article Details
  • Rubrik
  • Κύρια άρθρα
Downloads
Keine Nutzungsdaten vorhanden.
Autor/innen-Biografie
Βαγγέλης Αυδίκος

Γεννήθηκε στην Πρέβεζα (1951), με καταγωγή από το Συρράκο Ιωαννίννων. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και έκανε διδακτορικό στο ίδιο ίδρυμα στην αστική λαογραφία. Υπηρέτησε στη  Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση για 14 χρόνια και μετά  στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και για αρκετά χρόνια στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Έχει γράψει 20 μονογραφίες, ενώ πολλά άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή περιοδικά.  Έργα του στην πεζογραφία : α. Το βλέμμα στον τοίχο με τη μαντανία, διηγήματα,   Ελληνικά Γράμματα  2001. β. Ο δικός μου Θεός, μυθιστόρημα, Ταξιδευτής 2004. γ. Η κίτρινη ομπρέλα, μυθιστόρημα, Μεταίχμιο 2007 (ήταν στη μικρή λίστα του περιοδικού ΔΙΑΒΑΖΩ για το βραβείο μυθιστορήματος 2008). δ. Η Σκιά της Μίκας, μυθιστόρημα, Ταξιδευτής  2013. ε. Οι τελευταίες πεντάρες, μυθιστόρημα,  Ταξιδευτής  2016. στ. Οδός Οφθαλμιατρείου, μυθιστόρημα, Εστία 2019. (Βραβείο ελληνικού μυθιστορήματος από το The Athens Prize for Literature 2020. ήταν στην μικρή λίστα των βραβείων του Public 2020, στην κατηγορία «ελληνικό μυθιστόρημα»). Διηγήματά  έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά: ΙΑΜΒΟΣ, ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑΣ, Ο ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ, ΕΝΤΕΥΚΤΗΡΙΟΝ, ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, αλλά και σε συλλογικούς τόμους ενώ έχει εβδομαδιαία συνεργασία με την Εφημερίδα των Συντακτών.

Am häufigsten gelesenen Artikel dieser/dieses Autor/in