"Ανδρίτσο λέγαν το δεντρί/Ανδρούτσο το κλωνάρι". Από τον κλεφταρματολισμό στην Επανάσταση του 1821. Ιστορικά γεγονότα και απεικονίσεις
Abstract
Η σχέση της οικογένειας των Ανδρούτσων με την Πρέβεζα, όσον αφορά τον πατέρα, ξεκίνησε ως επιλογή ενός εναλλακτικού τόπου για τον χειμώνα αλλά και για τις περιστάσεις που θα ήθελε να αποφύγει την καταδίωξη των Οθωμανών. Εξελίχθηκε, στη συνέχεια, σε μια σχέση εξ αγχιστείας, η οποία, για τον Οδυσσέα , συγκρότησε τον τόπο της παιδικής του ηλικίας, ο οποίος επέστεψε στην Πρέβεζα το 1967, ύστερα από απουσία σχεδόν δύο αιώνων. Η Πρέβεζα χρειαζόταν ένα σύμβολο της δικής της παρουσίας στην πινακοθήκη των μικρών τόπων στην Επανάσταση του 1821.
Πρωτίστως όμως, ο Οδυσσέας είναι ο εκφραστής μιας ανολοκλήρωτης επανάστασης. Είναι το πρόσωπο που κινήθηκε στην κόκκινη οριογραμμή. Λατρεύτηκε αλλά και προκάλεσε πολλά πάθη. Η ιστορία δεν μπορεί να αμνηστεύει. Δεν είναι αυτός ο ρόλος της. Μπορεί να κατανοήσει την πολύπτυχη προσωπικότητα του Ανδρούτσου, με τις ηρωικές εξάρσεις του και τη συμβολικοποίησή του, μετά το Χάνι της Γραβιάς. Το βέβαιο είναι πως άφησε το δικό του στίγμα που εμπνέει.
Article Details
- How to Cite
-
Αυδίκος Β. (2024). "Ανδρίτσο λέγαν το δεντρί/Ανδρούτσο το κλωνάρι". Από τον κλεφταρματολισμό στην Επανάσταση του 1821. Ιστορικά γεγονότα και απεικονίσεις . Prevezanika Chronika, 117–176. https://doi.org/10.12681/prch.35811
- Section
- Articles
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Οι Συγγραφείς που δημοσιεύουν εργασίες τους σε αυτό το περιοδικό συμφωνούν στους παρακάτω όρους:
- Οι Συγγραφείς διατηρούν τα Πνευματικά Δικαιώματα και χορηγούν στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης ενώ ταυτόχρονα τα πνευματικά δικαιώματα της εργασίας προστατεύονται σύμφωνα με την Creative Commons Attribution License που επιτρέπει σε τρίτους - αποδέκτες της άδειας να χρησιμοποιούν την εργασία όπως θέλουν με την προϋπόθεση της διατήρησης των διατυπώσεων που προβλέπονται στην άδεια σχετικά με την αναφορά στον αρχικό δημιουργό και την αρχική δημοσίευση σε αυτό το περιοδικό.
- Οι Συγγραφείς μπορούν να συνάπτουν ξεχωριστές, και πρόσθετες συμβάσεις και συμφωνίες για την μη αποκλειστική διανομή της εργασίας όπως δημοσιεύτηκε στο περιοδικό αυτό (π.χ. κατάθεση σε ένα ακαδημαϊκό καταθετήριο ή δημοσίευση σε ένα βιβλίο), με την προϋπόθεση της αναγνώρισης και την αναφοράς της πρώτης δημοσίευσης σε αυτό το περιοδικό.
- Το περιοδικό επιτρέπει και ενθαρρύνει τους Συγγραφείς να καταθέτουν τις εργασίες τους μέσω διαδικτύου (π.χ. σε ένα ακαδημαϊκό καταθετήριο ή στους προσωπικές τους ιστοσελίδες) πριν και μετά από τις διαδικασίες της δημοσίευσης, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παραγωγική ανταλλαγή ιδεών και σκέψεων καθώς επίσης και σε γρηγορότερη και μεγαλύτερη χρήση και ευρετηρίαση της δημοσιευμένης εργασίας (See The Effect of Open Access).