Ήθη και έθιμα της σουλιώτικης κοινωνίας. Το έθιμο της αντεκδίκησης-βεντέτας
Аннотация
Το έθιμο της αντεκδίκησης-βεντέτας, μία μορφή του οποίου είναι γνωστή και στην αρχαία ελληνική εποχή ως αυτοδικία, επισημαίνεται ως κυρίαρχο στοιχείο εθιμικού δικαίου στη λειτουργία της σουλιώτικης κοινωνίας. Οι ρίζες του είναι βαθιές και ανάγονται στην ομηρική1 αλλά και την προομηρική2 ακόμα εποχή, ενώ καταγράφεται με διάφορες μορφές ως εκδίκηση αιματηρή για τον θάνατο αγαπημένου προσώπου, τόσο στην ελληνική όσο και στην ξένη μυθολογία.
Article Details
- Как цитировать
-
Νάσση Φ.-Α. (2021). Ήθη και έθιμα της σουλιώτικης κοινωνίας. Το έθιμο της αντεκδίκησης-βεντέτας. Πρεβεζάνικα Χρονικά, 365–378. извлечено от https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/prevchr/article/view/36550
- Раздел
- Κύρια άρθρα
Это произведение доступно по лицензии Creative Commons «Attribution» («Атрибуция») 4.0 Всемирная.
Οι Συγγραφείς που δημοσιεύουν εργασίες τους σε αυτό το περιοδικό συμφωνούν στους παρακάτω όρους:
- Οι Συγγραφείς διατηρούν τα Πνευματικά Δικαιώματα και χορηγούν στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης ενώ ταυτόχρονα τα πνευματικά δικαιώματα της εργασίας προστατεύονται σύμφωνα με την Creative Commons Attribution License που επιτρέπει σε τρίτους - αποδέκτες της άδειας να χρησιμοποιούν την εργασία όπως θέλουν με την προϋπόθεση της διατήρησης των διατυπώσεων που προβλέπονται στην άδεια σχετικά με την αναφορά στον αρχικό δημιουργό και την αρχική δημοσίευση σε αυτό το περιοδικό.
- Οι Συγγραφείς μπορούν να συνάπτουν ξεχωριστές, και πρόσθετες συμβάσεις και συμφωνίες για την μη αποκλειστική διανομή της εργασίας όπως δημοσιεύτηκε στο περιοδικό αυτό (π.χ. κατάθεση σε ένα ακαδημαϊκό καταθετήριο ή δημοσίευση σε ένα βιβλίο), με την προϋπόθεση της αναγνώρισης και την αναφοράς της πρώτης δημοσίευσης σε αυτό το περιοδικό.
- Το περιοδικό επιτρέπει και ενθαρρύνει τους Συγγραφείς να καταθέτουν τις εργασίες τους μέσω διαδικτύου (π.χ. σε ένα ακαδημαϊκό καταθετήριο ή στους προσωπικές τους ιστοσελίδες) πριν και μετά από τις διαδικασίες της δημοσίευσης, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παραγωγική ανταλλαγή ιδεών και σκέψεων καθώς επίσης και σε γρηγορότερη και μεγαλύτερη χρήση και ευρετηρίαση της δημοσιευμένης εργασίας (See The Effect of Open Access).
Скачивания
Данные скачивания пока недоступны.