Το ιερό του Αμυκλαίου Απόλλωνα. Η προέλευση του υλικού: προκαταρκτικά συμπεράσματα
Περίληψη
Ένας από τους στόχους που τέθηκαν στο τρέχον ερευνητικό πρόγραμμα του ιερού του Αμυκλαίου Απόλλωνα που διεξάγεται με τη διεύθυνση του καθηγ. Α. Δεληβορριά, είναι η εξακρίβωση της προέλευσης των λίθων που χρησιμοποιήθηκαν στην ανέγερση των κτηρίων και των υπόλοιπων λίθινων κατασκευών –αναλημματικών τοίχων, θεμελιώσεων κ.ά.– του χώρου. Για τον ασφαλή προσδιορισμό του υλικού, κυρίως του μαρμάρου στο οποίο έχουν λαξευθεί τα αρχιτεκτονικά μέλη του “Θρόνου” του Απόλλωνα και του “Βωμού”, ξεκίνησε συνεργασία με τον δρ Γιάννη Μανιάτη, διευθυντή του Εργαστηρίου Αρχαιομετρίας του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος» και τον συνεργάτη του κ. Δ. Ταμπακόπουλο.
Τα προκαταρκτικά συμπεράσματα αυτής της συνεργασίας είναι τα ακόλουθα. Κατ’ αρχάς από την απλή οπτική παρατήρηση των αρχιτεκτονικών μελών που βρίσκονται κατά χώραν ή φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης και στην αποθήκη Αρδάμη της Ε´ ΕΠΚΑ, διαπιστώνεται η λάξευσή τους σε σκοτεινότερο και ανοικτότερο φαιό μαρμάρο, καθώς και σε λευκόφαιο (εικ. 1-3, 6, 8-11). Τα μάρμαρα αυτά φαίνονται συγγενή με εκείνα των γειτονικών λατομείων του Ταϋγέτου, στις θέσεις «Γυναίκα» και «Πλατυβούνι», και για τον λόγο αυτό έγινε δειγματοληψία, τόσο από τα αρχιτεκτονικά μέλη των οικοδομημάτων του Αμυκλαίου όσο και από θέσεις και των δύο αυτών λατομείων, προκειμένου να πραγματοποιηθεί ισοτοπική ανάλυση. Ιδιαίτερα πιθανή φαίνεται η προέλευση του μαρμάρου από το λατομείο στη θέση «Γυναίκα» που σύμφωνα με ενδείξεις ήταν σε λειτουργία ήδη κατά τους αρχαϊκούς χρόνους. Μάλιστα, το μάρμαρο των σύνθετων κιονοκράνων, όπως π.χ. του κιονοκράνου αρ. ευρ. 929 στο Μουσείο της Σπάρτης (εικ. 6), είναι πολύ πιθανό να προέρχεται από το λατομείο στη «Γυναίκα», όπου εντοπίζεται μάρμαρο σκοτεινού φαιού χρώματος που διατρέχεται από λεπτότατες, παράλληλες, κατακόρυφες φλέβες ακόμη σκοτεινότερου φαιού χρώματος. Ωστόσο, παρόμοιο μάρμαρο υπάρχει και στο «Πλατυβούνι», λείπουν όμως οι ενδείξεις για τόσο πρώιμη λειτουργία των λατομείων αυτής της θέσης. Εξάλλου, άγνωστη είναι μέχρι στιγμής η προέλευση του ανοιχτού χρώματος, λευκόφαιου, μαρμάρου που απαντά σε μερικά από τα αρχιτεκτονικά μέλη του Αμυκλαίου, όπως το τμήμα σίμης αρ. ευρ. 482β (εικ. 8) και το τμήμα θριγκού με τρίγλυφο και μετόπη αρ. ευρ. Λ 136 (εικ. 9). Τέλος το λευκόφαιο μάρμαρο των αρχιτεκτονικών μελών, όπως του κυματίου αρ. ευρ. Λ 421 (εικ. 10) και της σίμης αρ. ευρ. Λ 411 (εικ. 11), πιθανόν να προέρχεται από τα λατομεία των Δολιανών στην Αρκαδία. Ωστόσο, λατομεία λευκού μαρμάρου υπάρχουν και στη Μάνη, καθώς και στα Βρέσθαινα και στα Χρύσαφα της Λακωνίας. Μόνο όμως τα τελικά αποτελέσματα των ισοτοπικών αναλύσεων του «Δημόκριτου» θα μας δώσουν ασφαλείς απαντήσεις. Εξάλλου, στους αναλημματικούς τοίχους του ιερού έχει χρησιμοποιηθεί κροκαλοπαγής λίθος (εικ. 4-5) που απαντά στη γύρω περιοχή.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Kokkorou-Alevras, G. (2012). Το ιερό του Αμυκλαίου Απόλλωνα. Η προέλευση του υλικού: προκαταρκτικά συμπεράσματα. Μουσείο Μπενάκη, 1(11-12), 139–148. https://doi.org/10.12681/benaki.17777
- Τεύχος
- Αρ. 11-12 (2012)
- Ενότητα
- Amykles Research Project
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή 4.0.
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο Μουσείο Μπενάκη διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης. Άρθρα που δημοσιεύονται στα Μουσείο Μπενάκη μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, χωρίς δικαίωμα τροποποίησης (δημιουργία παράγωγου έργου) με αναφορά στον/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς. Το Μουσείο Μπενάκη διατηρεί το δικαίωμα να δημοσιεύει, να αναπαραγάγει, να παρουσιάζει στο κοινό, να διανέμει και χρησιμοποιεί άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό Μουσείο Μπενάκη σε οποιοδήποτε μέσο και μορφή είτε μεμονωμένα είτε ως μέρη συλλογικών έργων, για όλο τον χρόνο διάρκειας προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας και για όλες τις χώρες του κόσμου. Αυτό περιλαμβάνει ενδεικτικά και όχι αποκλειστικά το δικαίωμα δημοσίευσης των άρθρων σε τεύχη του περιοδικού Μουσείο Μπενάκη, αναπαραγωγής και διανομής μεμονωμένων αντιγράφων των άρθρων, αναπαραγωγής ολόκληρων των άρθρων σε άλλη έκδοση του Μουσείου Μπενάκη, καθώς και αναπαραγωγής και διανομής των άρθρων ή περίληψης αυτών με χρήση πληροφορικού συστήματος αποθετηρίου.