Γυναίκες και φύλο στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας
Περίληψη
Σε αυτό το άρθρο, παρουσιάζονται ορισμένες έμφυλες διαστάσεις της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. ∆ίνεται έμφαση στη συσχέτιση του φύλου με την οικονομική θέση, την ηλικία, την αναπηρία και άλλους παράγοντες που επιβαρύνουν την πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας. Οι γυναίκες, οι φτωχότερες, με τη βασική εκπαίδευση, οι μητέρες, υπό το καθεστώς μετανάστευσης ή προσφυγιάς, οι μεγαλύτερες σε ηλικία, είναι τα άτομα που βιώνουν τις περισσότερες ανικανοποίητες ανάγκες και τα αντίστοιχα εμπόδια στη διαδικασία αναζήτησης πρωτοβάθμιας υγειονομικής φροντίδας. Η ύπαρξη ποιοτικών δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας μπορεί να έχει σημαντικά και μακροπρόθεσμα οφέλη, εφόσον υποστηρίζονται και διευρύνονται ώστε να ανταποκριθούν στις ανάγκες όλων των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των αναγκών των γυναικών και των πολλαπλών κοινωνικών ρόλων τους.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Λαζαρίδη Κ.-Ε.-Λ. (2022). Γυναίκες και φύλο στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Κοινωνική Πολιτική, 16, 43–58. ανακτήθηκε από https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/eekp/article/view/30609
- Τεύχος
- Τόμ. 16 (2022)
- Ενότητα
- Άρθρα
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού 4.0.
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης. Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 και σύμφωνα με την άδεια μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς και με δικαίωμα τροποποίησης μόνον με παρόμοια διανομή (αν αναμείξετε, τροποποιήσετε, ή δημιουργήσετε πάνω στο υλικό, πρέπει να διανείμετε τις δικές σας συνεισφορές υπό την ίδια άδεια όπως και το πρωτότυπο).