Η Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών εκδίδεται αδιάλειπτα  από το 1969 αποτελώντας το παλαιότερο περιοδικό για τις κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες και ένα από τα πρώτα που υιοθέτησε το σύστημα τυφλής αξιολόγησης. Η συντακτική επιτροπή της Επιθεώρησης Κοινωνικών Ερευνών, αποτελούμενη από τρεις ερευνητές του ΕΚΚΕ και δύο εξωτερικούς κοινωνικούς επιστήμονες, ορίζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΚΚΕ για τρία χρόνια και είναι υπεύθυνη για τις διαδικασίες έκδοσης και τα πρότυπα της επιστημονικής ύλης του περιοδικού. Η συντακτική επιτροπή υποστηρίζεται από την επιστημονική επιτροπή του περιοδικού,  ο ρόλος της οποίας είναι συμβουλευτικός όσον αφορά την ανάπτυξη και τη διάδοση του περιοδικού. Η Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών είναι πλήρως ανοικτής πρόσβασης και δεν έχει τέλη δημοσίευσης, αμοιβές ή paywalls.

Η Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών ευρετηριάζεται σήμερα από τις ακόλουθες διεθνείς βάσεις: Scopus (Elsevier), Open Access Scholarly Publishers Association (OASPA), The Directory of Open Access Journals (DOAJ), Google Scholar, Crossref, SHERPA/RoMEO, International Sociological Association (ISA), OPENAIRE: Open Access Infrastructure for Research in Europe (EC-DG INFORMATION SOCIETY and MEDIA), CiteFactor, European Website of Integration, Econbiz database, The Socio Web.

Ανακοινώσεις


Twitter page

2022-01-31

Follow us on Twitter, @greek_review

Τρέχον τεύχος


2024: 163 Special Issue: The computational turn in social sciences. Editors: Yannis Skarpelos, Kostas Karpouzis, Martha Michailidou

Δημοσιευμένα: 2024-07-26

Οι Υπολογιστικές Κοινωνικές Επιστήμες είναι ένα ταχύτατα αναπτυσσόμενο επιστημονικό πεδίο, χάρη στην αυξανόμενη διαθεσιμότητα υπολογιστικής ισχύος, τα συντονισμένα εγχειρήματα ψηφιοποίησης, επισημείωσης και διαλειτουργικότητας, και τα μεγάλης κλίμακας δεδομένα που αφορούν κοινωνικές συμπεριφορές. Η επιστήμη των υπολογιστών, η επιστήμη δεδομένων και οι κοινωνικές επιστήμες διαμόρφωσαν  έναν ανατροφοδοτούμενο κύκλο διανοίγοντας νέα πεδία έρευνας και διαμορφώνοντας νέες μεθοδολογίες, καινοτόμες προσεγγίσεις και ενδεχομένως νέες ανακαλύψεις. Τα άρθρα σε αυτό το ειδικό τεύχος καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα φαινομένων όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι προσομοιώσεις, οι δημιουργικές και πολιτιστικές βιομηχανίες, καθώς και οι υποδομές για τις υπολογιστικές κοινωνικές επιστήμες. Εφαρμόζουν μεθόδους όπως η ανάλυση κοινωνικών δικτύων, προσομοιώσεις εικονικών συναντήσεων, ανάλυση συναισθήματος και αισθημάτων, και η υπολογιστική γλωσσολογία, σε μελέτες περιπτώσεων που εκτείνονται από την πανδημία Covid-19, ως την εκλογική συμπεριφορά, το πολιτικό χάρισμα, τις πολιτισμικές συγγένειες και τον αξιακό  προσανατολισμό σε περιοχές κοντά στα σύνορα, τα δίκτυα ψηφικών σπορ (esports), τα μουσεία, τις εθνικές και διεθνείς υποδομές, παρουσιάζοντας έτσι ένα φάσμα δυνατοτήτων (και περιορισμών) που προσφέρονται στους κοινωνικούς επιστήμονες.

Εισαγωγή

Yannis Skarpelos, Kostas Karpouzis, Martha Michailidou

Προσαρμογή, παραμετροποίηση και βελτιστοποίηση του Dataverse: Η περίπτωση των Αποθετηρίων Δεδομένων του SoDaNet

Apostolos Linardis, Dimitra Kondyli, Konstantinos Alexandris , Konstantinos Papagiannopoulos , Konstantinos – Symeon Nisiotis , Nikolaos Mastoris , Nicolas Klironomos


Προβολή όλων των τευχών