To σώμα της μετανάστριας ως οθόνη: Τεχνολογίες εκτοπισμού και ο «δήθεν» βιασμός της Αμαρύνθου
Περίληψη
Το άρθρο αυτό εξετάζει μια σημαδιακή στιγμή στη βίαιη μιντιακή έκθεση του σώματος της μετανάστριας στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία: το βιντεο-βιασμό μιας κοπέλας βουλγαρικής καταγωγής από συμμαθητές και συμμαθήτριές της στην Αμάρυνθο της Εύβοιας. Αυτό το περιστατικό διαδικτυακού εκφοβισμού ανέδειξε πως η σύγχρονη άσκηση έμφυλης και εθνοτικής βίας βασίζεται σε τεχνολογικές πρακτικές οπτικής στόχευσης, επιτήρησης, θεαματοποίησης και ηδονοβλεψίας από κυρίαρχους πολίτες. Μετά από αρχικά έντονη μιντιακή κάλυψη, η «αλήθεια» του βιασμού σταδιακά αμφισβητήθηκε. Ως διαδικασία εκτοπισμού, ο βιασμός μετέτρεψε μια μετανάστρια γειτόνισσα, συμμαθήτρια, ακόμα και φιλενάδα σ’ έναν απεχθή Άλλο, σε απο-κείμενο (abject), του οποίου η αδιάρρηκτη συνάφεια προς τον εαυτό, ωστόσο, επιβεβαιώνεται μέσα από αυτές τις επαναλαμβανόμενες πράξεις απάρνησης.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Papailias, P. (2013). To σώμα της μετανάστριας ως οθόνη: Τεχνολογίες εκτοπισμού και ο «δήθεν» βιασμός της Αμαρύνθου. Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών, 140, 261–273. https://doi.org/10.12681/grsr.69
- Ενότητα
- Άρθρα
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στην Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης. Άρθρα που δημοσιεύονται στην Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 και σύμφωνα με την άδεια μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς.
Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών διατηρεί το δικαίωμα να δημοσιεύει, να αναπαραγάγει, να παρουσιάζει στο κοινό, να διανέμει και χρησιμοποιεί άρθρα που δημοσιεύονται στην Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών σε οποιοδήποτε μέσο και μορφή είτε μεμονωμένα είτε ως μέρη συλλογικών έργων, για όλο τον χρόνο διάρκειας προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας και για όλες τις χώρες του κόσμου. Αυτό περιλαμβάνει ενδεικτικά και όχι αποκλειστικά το δικαίωμα δημοσίευσης των άρθρων σε τεύχη της Επιθεώρησης Κοινωνικών Ερευνών, αναπαραγωγής και διανομής μεμονωμένων αντιγράφων των άρθρων, αναπαραγωγής ολόκληρων των άρθρων σε άλλη έκδοση του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, καθώς και αναπαραγωγής και διανομής των άρθρων ή περίληψης αυτών με χρήση πληροφορικού συστήματος αποθετηρίου.