Δημογραφική μετάβαση και δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας: θεωρητικοί και μεθοδολογικοί προβληματισμοί
Περίληψη
Στην εργασία αυτή εξετάζονται οι μηχανισμοί της ιστορικής εξέλιξης του πληθυσμού της Ελλάδας, με τη χρήση της θεωρίας της δημογραφικής μετάβασης. Ο πληθυσμός, αφού διέλθει όλα τα διαδοχικά στάδια της δημογραφικής μετάβασης, εμφανίζει ένα νέο πρόβλημα, το οποίο χαρακτηρίζεται από τη γήρανση του πληθυσμού και τις χαμηλές τιμές του
δείκτη της γονιμότητας.
Τα χαρακτηριστικά αυτά εμφανίζονται παράλληλα με την οικονομική στασιμότητα και τα οικονομικά προβλήματα των δεκαετιών 1970 και 1980.
Πολλοί επιστήμονες επέδειξαν ευαισθησία και έντονη ανησυχία σχετικά με την εξέλιξη αυτή, ενώ σε άλλες περιπτώσεις διατυπώθηκαν περισσότερο αισιόδοξες απόψεις και προοπτικές.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Μπαλούρδος Δ. (1997). Δημογραφική μετάβαση και δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας: θεωρητικοί και μεθοδολογικοί προβληματισμοί. Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών, 94, 3–44. https://doi.org/10.12681/grsr.715
- Τεύχος
- 1997: 94 Γ'
- Ενότητα
- Άρθρα
![Creative Commons License](http://i.creativecommons.org/l/by-nc/4.0/88x31.png)
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στην Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης. Άρθρα που δημοσιεύονται στην Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 και σύμφωνα με την άδεια μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς.
Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών διατηρεί το δικαίωμα να δημοσιεύει, να αναπαραγάγει, να παρουσιάζει στο κοινό, να διανέμει και χρησιμοποιεί άρθρα που δημοσιεύονται στην Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών σε οποιοδήποτε μέσο και μορφή είτε μεμονωμένα είτε ως μέρη συλλογικών έργων, για όλο τον χρόνο διάρκειας προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας και για όλες τις χώρες του κόσμου. Αυτό περιλαμβάνει ενδεικτικά και όχι αποκλειστικά το δικαίωμα δημοσίευσης των άρθρων σε τεύχη της Επιθεώρησης Κοινωνικών Ερευνών, αναπαραγωγής και διανομής μεμονωμένων αντιγράφων των άρθρων, αναπαραγωγής ολόκληρων των άρθρων σε άλλη έκδοση του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, καθώς και αναπαραγωγής και διανομής των άρθρων ή περίληψης αυτών με χρήση πληροφορικού συστήματος αποθετηρίου.