Automatic moment tensor determination for the Hellenic Unified Seismic Network.
Περίληψη
Τα σύγχρονα σεισμικά δίκτυα έχουν μετατρέψει τη διαδικασία αντιστροφής του τανυστή σεισμικής ροπής σε διαδικασία ρουτίνας. Οι αυτόματες λύσεις παρέχονται πλέον από παγκόσμια δίκτυα καθώς και από μερικά περιφερειακά δίκτυα, μέσα σε λίγα μόλις λεπτά από τη γένεση ενός σεισμού. Η αυτοματοποιημένη διαδικασία υπολογισμού του τανυστή σεισμικής ροπής δεν ήταν εφικτή για την Ελλάδα καθώς η πυκνότητα του δικτύου δεν ήταν επαρκής. Η δημιουργία όμως του Ενιαίου Εθνικού Δικτύου Σεισμογράφων (ΕΕΔΣ) με περίπου εκατό σεισμολογικούς σταθμούς εξασφάλισε αυτή τη δυνατότητα. Έτσι το λογισμικό ISOLA επεκτάθηκε ώστε να χρησιμοποιηθεί ως μια αυτοματοποιημένη διαδικασία η οποία βασίζεται σε εντολές κελύφους λειτουργικού συστήματος Linux , αυτόνομους κώδικες σε Fortran και το πρόγραμμα SAC 2000. Το λογισμικό που δημιουργήθηκε υποστηρίζει αυτόματη λειτουργία αλλά και καθοδηγούμενη από το χρήστη. Στην πρώτη περίπτωση, το σύστημα παρακολουθεί ένα ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή ροές RSS και αν λάβει κατάλληλη ειδοποίηση ενεργοποιεί τη διαδικασία υπολογισμού του τανυστή σύμφωνα με ορισμένες προϋποθέσεις. Στη δεύτερη περίπτωση ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να εκκινήσει τη διαδικασία με τις κατάλληλες παραμέτρους. Μέχρι στιγμής το πρόγραμμα μπορεί να εκτελεί αυτόματα τις διαδικασίες υπολογισμού για σεισμούς μεγαλύτερους από 3.5Μw χρησιμοποιώντας τα δεδομένα από το ΕΕΔΣ. Μια εφαρμογή που υπολογίζει αυτόματα τον Τανυστή ροπής για το ΕΕΔΣ θα εξασφαλίσει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο σχετικά με θέματα όπως εκτίμηση της εδαφικής κίνησης, προειδοποίηση για τσουνάμι κλπ.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Triantafyllis, N., Sokos, E., & Ilias, A. (2013). Automatic moment tensor determination for the Hellenic Unified Seismic Network. Δελτίο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, 47(3), 1308–1315. https://doi.org/10.12681/bgsg.10912
- Ενότητα
- Γεωφυσική και Σεισμολογία
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς θα πρέπει να είναι σύμφωνοι με τα παρακάτω: Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης. Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την οποία μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς. Οι συγγραφείς μπορούν να: Μοιραστούν — αντιγράψουν και αναδιανέμουν το υλικό με κάθε μέσο και τρόπο, Προσαρμόσουν — αναμείξουν, τροποποιήσουν και δημιουργήσουν πάνω στο υλικό.