Morphotectonic analysis of faults in Sperchios Basin (Fthiotis, Central Greece).
Περίληψη
Η παρούσα εργασία έχει ως στόχο τη μελέτη μίας από τις σημαντικότερες νεοτεκτονικές δομές των Ελληνίδων, τη λεκάνη του Σπερχειού, με την εφαρμογή συγκεκριμένων μορφοτεκτονικών δεικτών. Το εντυπωσιακό ανάγλυφο της περιοχής, με τις απότομες αλλαγές στη μορφολογική κλίση, διαμορφώνεται κυρίως λόγω της τεκτονικής. Οι πιο σημαντικές δομές αυτής της νεοτεκτονικής λεκάνης, με διάταξη ΔΒΔ-ΑΝΑ είναι τα ρήγματα ΔΒΔ-ΑΝΑ και ΒΔ-ΝΑ παράταξης, τα σημαντικότερα εκ των οποίων συνιστούν το Σύστημα Ρηγμάτων του Σπερχειού (SFS) με διεύθυνση βύθισης κυρίως προς τα ΒΒΑ. Το παράκτιο σύστημα ρηγμάτων (CFS), ορίζει επίσης τη λιγότερη έντονη μορφολογία στα ΒΑ όρια της λεκάνης. Η τμηματοποίηση των νεοτεκτονικών ρηγμάτων συντέλεσε στη λεπτομερή μελέτη του κάθε τμήματος χωριστά και στη πραγματοποίηση μετρήσεων, με βάση τα μορφοτεκτονικά τους χαρακτηριστικά. Η δαντέλωση στους πρόποδες των βουνών (Smf) καθώς και ο λόγος πλάτους κοιλάδας προς ύψος (Vf) ήταν μεταξύ των δεικτών που υπολογίστηκαν στηνρηγμάτων, καθώς και μια σαφή διαφοροποίηση των δεικτών μεταξύ των τμημάτων της ρηξιγενούς ζώνης.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Michail, M., & Chatzipetros, A. (2013). Morphotectonic analysis of faults in Sperchios Basin (Fthiotis, Central Greece). Δελτίο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, 47(1), 295–304. https://doi.org/10.12681/bgsg.10952
- Ενότητα
- Γεωμορφολογία
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς θα πρέπει να είναι σύμφωνοι με τα παρακάτω: Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης. Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την οποία μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς. Οι συγγραφείς μπορούν να: Μοιραστούν — αντιγράψουν και αναδιανέμουν το υλικό με κάθε μέσο και τρόπο, Προσαρμόσουν — αναμείξουν, τροποποιήσουν και δημιουργήσουν πάνω στο υλικό.