Recent coastline changes of fan-deltas in the Western Gulf of Corinth, Central Greece
Περίληψη
Στην παρούσα εργασία επιχειρείται η εκτίμηση των πρόσφατων μεταβολών της ακτογραμμής των δελταϊκών ριπιδίων των ποταμών Φοίνικα, Θολοπόταμο, Λαγκάδι, Μεγανίτα, Σελινούντα, Κερυνίτη και Βουραϊκού, με τη χρήση μεθόδων τηλεπισκόπησης και ΣΓΠ. Τα δελταϊκά αυτά ριπίδια ηλικίας Ανώτερου Ολόκαινου έχουν σχηματισθεί από ποτάμια μεγάλης μορφολογικής κλίσης που αποθέτουν το αδρομερές φορτίο ιζημάτων τους κατά μήκος των νότιων ακτών του δυτικού Κορινθιακού κόλπου (Β. Πελοπόννησος). Για τους σκοπούς της εργασίας δημιουργήθηκε και οργανώθηκε μια ψηφιακή βάση δεδομένων για την περιοχή αποτελούμενη από λεπτομερή (κλίμακας 1:5.000) τοπογραφικά διαγράμματα και γεωμετρικά διορθωμένες και γεωαναφερμένες αεροφωτογραφίες λήψης 1945, 1996 και 2008. Η σύγκριση των ακτογραμμών των δελταϊκών ριπιδίων κατά τα έτη 1945, 1996 και 2008 οδήγησε στον προσδιορισμό των τμημάτων της ακτογραμμής πουυπόκεινται σε διάβρωση καθώς και εκείνων που προελαύνουν. Η κύρια διεργασία κατά μήκος του μεγαλύτερου μήκους της ακτογραμμής είναι η διάβρωση. Ομεγαλύτερος ρυθμός διάβρωσης ήταν 2,44 m/έτος (μεταξύ των ετών 1945 και 1996) και σημειώθηκε περίπου 150 m δυτικά των εκβολών του ποταμού Φοίνικα. Αντίθετα οι υψηλότεροι ρυθμοί προέλασης μετά το 1945 ήταν 3,10 και 3,00 m/έτος και σημειώθηκαν στις περιοχές των ενεργών εκβολών των ποταμών Βουραϊκού και Σελινούντα αντίστοιχα.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Perrou, T., Kaza, I., Efthymiadis, V., Karymbalis, E., & Chalkias, C. (2013). Recent coastline changes of fan-deltas in the Western Gulf of Corinth, Central Greece. Δελτίο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, 47(1), 315–324. https://doi.org/10.12681/bgsg.10956
- Ενότητα
- Γεωμορφολογία
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς θα πρέπει να είναι σύμφωνοι με τα παρακάτω: Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης. Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την οποία μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς. Οι συγγραφείς μπορούν να: Μοιραστούν — αντιγράψουν και αναδιανέμουν το υλικό με κάθε μέσο και τρόπο, Προσαρμόσουν — αναμείξουν, τροποποιήσουν και δημιουργήσουν πάνω στο υλικό.