Geothermal resource management - a reservoir simulation approach - the Paris Basin case
Περίληψη
Οι αριθμητικές προσομοιώσεις αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο διαχείρισης των γεωθερμικών ταμιευτήρων, ιδιαίτερα αυτών που βρίσκονται υπό μακροχρόνια εκμετάλλευση, παρέχοντας μεταξύ άλλων τη δυνατότητα πρόβλεψης της μελλοντικής συμπεριφοράς τους υπό διάφορα σενάρια αξιοποίησης. Η εργασία αυτή πραγματεύεται τα αποτελέσματα των προσομοιώσεων στο τμήμα του γεωθερμικού ταμιευτήρα Δογγέριου ηλικίας, που εκτείνεται στην περιοχή Val de Marne (νότια του Παρισιού), όπου λειτουργεί πυκνό δίκτυο γεωτρήσεων. Η εντατική εκμετάλλευση του γεωθερμικού δυναμικού στη λεκάνη του Παρισιού ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980, με τη διάνοιξη πολλών γεωτρήσεων παραγωγής και επανεισαγωγής για την παροχή θέρμανσης και ζεστού νερού χρήσης. Αναπόφευκτα, περίπου τέσσερις δεκαετίες μετά, η βιωσιμότητα του συστήματος εκμετάλλευσης εξαρτάται άμεσα από την παράταση του χρόνου ζωής του ταμιευτήρα και των εφαρμογών. Η προσομοίωση καλύπτει περίοδο 52 ετών (1984-2035), αναπαριστώντας το ιστορικό εκμετάλλευσης και παρέχοντας εκτιμήσεις για τη μελλοντική χωροχρονική μεταβολή της θερμοκρασίας και του υδραυλικού φορτίου μέσα στον ταμιευτήρα. Για την πλειονότητα των γεωτρήσεων, οι θερμοκρασίες που υπολογίστηκαν για το έτος 2011 είναι συγκρίσιμες με τα πραγματικά δεδομένα, ενώ τα μοντέλα πρόγνωσης έδειξαν ότι η τροποποίηση του σχήματος εκμετάλλευσης, μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να οδηγήσει σε σταθεροποίηση της θερμοκρασίας των παραγόμενων ρευστών ή τουλάχιστον σε πιο αργούς ρυθμούς μείωσής της.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Papachristou, M., Ungemach, P., & Fytikas, M. (2013). Geothermal resource management - a reservoir simulation approach - the Paris Basin case. Δελτίο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, 47(4), 1939–1948. https://doi.org/10.12681/bgsg.10996
- Ενότητα
- Γεωθερμία
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς θα πρέπει να είναι σύμφωνοι με τα παρακάτω: Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης. Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την οποία μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς. Οι συγγραφείς μπορούν να: Μοιραστούν — αντιγράψουν και αναδιανέμουν το υλικό με κάθε μέσο και τρόπο, Προσαρμόσουν — αναμείξουν, τροποποιήσουν και δημιουργήσουν πάνω στο υλικό.