The upgrading amenability of the phosphate deposits of Western Greece
Περίληψη
Στη Δυτική Ελλάδα, στην περιοχή της Ηπείρου, υπάρχουν κοιτάσματα φωσφοριτών μεγάλης έκτασης αλλά χαμηλής ποιότητας. Τα κοιτάσματα αυτά δεν υφίστανται εκμετάλλευση μέχρι και σήμερα, παρόλο που η Ελλάδα εισάγει πάνω από 200,000 τόνους φωσφορίτη ετησίως για την παραγωγή φωσφορικών λιπασμάτων που χρησιμοποιούνται στη γεωργία.
Η εργασία αυτή εξετάζει την πιθανότητα αναβάθμισης ενός τέτοιου τύπου κοιτάσματος χρησιμοποιώντας διαφορετικές μεθόδους του εμπλουτισμού μεταλλευμάτων. Τα αποτελέσματα που εξήχθησαν δεν κρίνονται ικανοποιητικά για οικονομική εκμετάλλευση. Κύρια αιτία είναι ο τύπος των ορυκτών του P2O5 και κυρίως η σύμφυσή τους με τα στείρα ορυκτά.
Στη μελέτη αυτή αρχικά εξετάστηκε η ορυκτολογία και η χημεία του πετρώματος, η σχέση ενέργειας και μεγέθους κατά τη θραύση τους χρησιμοποιώντας ένα φυγοκεντρικό μύλο και η συμπεριφορά του πετρώματος κατά τη λειοτρίβηση. Στη συνέχεια μελετήθηκε η συμπεριφορά του σε δοκιμές με βαρέα υγρά καθώς και σε δοκιμές επίπλευσης τόσο με ελαϊκό οξύ όσο και με διαλκυλι-ορθοφωσφορικούς συλλέκτες. Οι τελευταίοι παρασκευάστηκαν ειδικά για το σκοπό αυτό. Τέλος, το πέτρωμα καυστικοποιήθηκε στους 950 oC, με σκοπό την μετατροπή του περιεχόμενου ασβεστίτη σε CaO, που στη συνέχεια υποβάλλεται σε υδρόλυση εκλεκτικά και σχηματίζει Ca(OH)2 το οποίο κατανέμεται λεπτόκοκκα στον πολφό και μπορεί να διαχωριστεί από τα χονδρύτερα τεμαχίδια του φωσφορίτη.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Pantelaki, O., Bellis, G., & Stamboliadis, E. (2013). The upgrading amenability of the phosphate deposits of Western Greece. Δελτίο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, 47(4), 2000–2009. https://doi.org/10.12681/bgsg.11025
- Ενότητα
- Έρευνα και Εκμετάλλευση Ορυκτών Πόρων
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς θα πρέπει να είναι σύμφωνοι με τα παρακάτω: Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης. Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την οποία μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς. Οι συγγραφείς μπορούν να: Μοιραστούν — αντιγράψουν και αναδιανέμουν το υλικό με κάθε μέσο και τρόπο, Προσαρμόσουν — αναμείξουν, τροποποιήσουν και δημιουργήσουν πάνω στο υλικό.