Coal deposits of Turkey: properties and importance on energy demand
Περίληψη
Κατά τις τελευταίες δυο δεκαετίες η παραγωγή και η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στην Τουρκία αυξήθηκε με γρήγορους ρυθμούς. Περίπου 80% της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας προέρχεται από συμβατικά καύσιμα, όπως εισαγόμενο φυσικό αέριο και πετρέλαιο, αλλά και εγχώριους γαιάνθρακες. Καθώς όμως η σύγχρονη ενεργειακή πολιτική προσανατολίζεται σε μείωση της εξάρτησης από εισαγωγές καυσίμων, ο εγχώριος γαιάνθρακας, ιδιαίτερα ο χαμηλού βαθμού ενανθράκωσης, αποκτά σημασία για τη χώρα. Οι τελευταίες έρευνες ανεβάζουν τα αποθέματα σε ~13 Gt, με τον λιγνίτη και τον υποβιτουμενιούχο γαιάνθρακα να κυριαρχούν. Κοιτάσματα γαιανθράκων, που σχηματίστηκαν κάτω από διάφορες συνθήκες και σε διάφορες γεωλογικές περιόδους, υπάρχουν σε όλη τη χώρα. Τα σημαντικότερα είναι Τριτογενούς ηλικίας, με αυτά του Νεογενούς να είναι τα καταλληλότερα για ηλεκτροπαραγωγή εξαιτίας των μεγάλων αποθεμάτων παρά την υψηλή τέφρα και τη χαμηλή θερμαντική ικανότητα. Με την εφαρμογή ορθολογικής εκμετάλλευσης και καταλλήλων μεθόδων εμπλουτισμού ο γαιάνθρακας θα διαδραματίσει στο μέλλον σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή τροφοδοσία της Τουρκίας.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Oskay, R. G., Inaner, H., Karayigit, A. I., & Christanis, K. (2013). Coal deposits of Turkey: properties and importance on energy demand. Δελτίο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, 47(4), 2111–2120. https://doi.org/10.12681/bgsg.11106
- Ενότητα
- Ενεργειακές Πρώτες Ύλες
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς θα πρέπει να είναι σύμφωνοι με τα παρακάτω: Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης. Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την οποία μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς. Οι συγγραφείς μπορούν να: Μοιραστούν — αντιγράψουν και αναδιανέμουν το υλικό με κάθε μέσο και τρόπο, Προσαρμόσουν — αναμείξουν, τροποποιήσουν και δημιουργήσουν πάνω στο υλικό.