RECENT SEDIMENTARY PROCESSES IN THE WESTERN GULF OF CORINTH, GREECE: SEISMIC AND ASEISMIC TURBITIDES

Περίληψη
Η παρούσα εργασία στοχεύει στην μελέτη και ανάδειξη των σύγχρονων διεργασιών ιζηματογένεσης στον δυτικό Κορινθιακό κόλπο μέσα από μια σειρά εργαστηριακών αναλύσεων σε ιζήματα πυρήνων ιζήματος. Δύο πυρήνες βαρύτητας μήκους περίπου 1μ. από την περιοχή ενός υποθαλάσσιου καναλιού μεταφοράς ιζημάτων επιλέχθηκαν προς ανάλυση. Σε αυτούς μελετήθηκαν οι ιζηματογενείς ιστολογικές δομές μέσω οπτικών παρατηρήσεων και ακτινογραφήσεων (Χ rays), η κοκκομετρική κατανομή και η ορυκτολογική σύσταση των ιζημάτων τους, ενώ πραγματοποιήθηκαν επίσης χημικές αναλύσεις προσδιορισμού της φυσικής ραδιενέργειας (226Ra, 232Th, 40K ) και ραδιοχρονολογήσεις (14C). Η σύνθεση όλων των παραπάνω, φανερώνει το μοντέλο ιζηματογένεσης του καναλιού κατά το οποίο, ημιπελαγικές ακολουθίες διακόπτονται από αμμώδεις τουρβιδίτες οι οποίοι ενίοτε αποτελούν συνέπεια κάποιου σεισμικού γεγονότος (σεισμικοί τουρβιδίτες). Τα θαλάσσια ρεύματα της περιοχής, ο τεκτονισμός, και οι παροχές των ποταμών που εκβάλουν στον δυτικό Κορινθιακό κόλπο, επηρεάζουν καθοριστικά τις διεργασίες και τον ρυθμό ιζηματογένεσης ο οποίος μειώνεται προς τα ανατολικά κατά μήκος του καναλιού από 2.57 mm/yr σε 0.67 mm/yr.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Sergiou, S., Beckers, A., Geraga, M., Papatheodorou, G., Iliopoulos, I., & Papaefthymiou, H. (2016). RECENT SEDIMENTARY PROCESSES IN THE WESTERN GULF OF CORINTH, GREECE: SEISMIC AND ASEISMIC TURBITIDES. Δελτίο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, 50(1), 383–391. https://doi.org/10.12681/bgsg.11739
- Ενότητα
- Θαλάσσια Γεωλογία και Ωκεανογραφία

Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς θα πρέπει να είναι σύμφωνοι με τα παρακάτω: Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης. Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την οποία μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς. Οι συγγραφείς μπορούν να: Μοιραστούν — αντιγράψουν και αναδιανέμουν το υλικό με κάθε μέσο και τρόπο, Προσαρμόσουν — αναμείξουν, τροποποιήσουν και δημιουργήσουν πάνω στο υλικό.