SCISOLA: REAL-TIME MOMENT TENSOR MONITORING FOR SEISCOMP3
Περίληψη
Ο αυτόματος υπολογισμός του Τανυστή Σεισμικής Ροπής (ΤΣΡ) είναι εξαιρετικά χρήσιμος σε πολλές εφαρμογές της σεισμολογίας που υλοποιούνται σε πραγματικό χρόνο, όπως είναι η εκτίμηση της εδαφικής κίνησης ή η προειδοποίηση για τσουνάμι. Πρόσφατα, αναπτύχθηκε ένα νέο λογισμικό, το scisola, που δύναται να υπολογίσει αυτόματα τον ΤΣΡ. Συγκεκριμένα, συνδέει το ISOLA, ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο πρόγραμμα αντιστροφής του ΤΣΡ, με το SeisComP3, ένα επίσης πολύ διαδεδομένο εργαλείο επεξεργασίας -σε πραγματικό χρόνο- σεισμολογικών δεδομένων. Ο αυτόματος υπολογισμός του ΤΣΡ επιτυγχάνεται θέτοντας ως παραμέτρους, στο ISOLA, τη θέση της εστίας του σεισμού, τις κυματομορφές και τα μετα-δεδομένα των σεισμολογικών σταθμών, όπως αυτά καταγράφονται και υπολογίζονται από το SeisComP3. Το scisola έχει προγραμματιστεί σε Python και χρησιμοποιεί ειδικές βιβλιοθήκες που καθιστούν τον υπολογισμό του ΤΣΡ λιγότερο χρονοβόρο, αφού ο υπολογισμός των συναρτήσεων Green καθώς και η αναζήτηση της θέσης/χρόνου του κεντροειδούς, εκτελούνται παράλληλα. Εκτός του αυτόματου υπολογισμού του ΤΣΡ σε πραγματικό χρόνο, το scisola δύναται να χρησιμοποιηθεί, και χειροκίνητα για τον υπολογισμό του ΤΣΡ ενός συγκεκριμένου σεισμού. Τελευταία, αναπτύχθηκε ένα εργαλείο που συνδέεται στο scisola και δημοσιεύει στο διαδίκτυο τις λύσεις των ΤΣΡ που υπολογίστηκαν. Η επίδοση του κώδικα μετρήθηκε συγκρίνοντας αυτόματες λύσεις με τις αντίστοιχες, υπολογισμένες από χρήστη, και αποδείχθηκε ικανοποιητική.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Triantafyllis, N., Sokos, E., & Ilias, A. (2016). SCISOLA: REAL-TIME MOMENT TENSOR MONITORING FOR SEISCOMP3. Δελτίο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, 50(2), 1120–1129. https://doi.org/10.12681/bgsg.11817
- Ενότητα
- Κλιματολογία
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς θα πρέπει να είναι σύμφωνοι με τα παρακάτω: Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης. Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την οποία μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς. Οι συγγραφείς μπορούν να: Μοιραστούν — αντιγράψουν και αναδιανέμουν το υλικό με κάθε μέσο και τρόπο, Προσαρμόσουν — αναμείξουν, τροποποιήσουν και δημιουργήσουν πάνω στο υλικό.