SEISMIC RISK ASSESSMENT IN THE ATTICA BASIN
Περίληψη
Η εργασία αυτή έχει στόχο τον καθορισμό της σεισμικής διακινδύνευσης στο
λεκανοπέδιο της Αττικής σε περιβάλλον GIS. Το επίπεδο του κινδύνου προκύπτει από τον συνδυασμό ομαδοποιημένων γεωλογικών σχηματισμών σύμφωνα με τον Νέο Αντισεισμικό Κανονισμό και την τεκτονική της περιοχής. Η τρωτότητα της περιοχής υπολογίζεται με τη χρήση δύο διαφορετικών μεθοδολογιών. Στην πρώτη, αποδίδονται πληθυσμιακές τιμές σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο διαιρεμένες ανά την έκταση κάθε δήμου ενώ στην δεύτερη χρησιμοποιείται μία πιθανοτική προσέγγιση με χρήση κεντροειδών σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο και υπολογίζοντας την πυκνότητα των πυρήνων τους. Και στις δύο περιπτώσεις έγινε συνδυασμός με χάρτες χρήσεων Γης για την παραγωγή των τελικών χαρτών τρωτότητας. Η διακινδύνευση υπολογίστηκε με δύο διαφορετικούς τρόπους, χρησιμοποιώντας την επικάλυψη των επιπέδων πληροφορίας με τη χρήση συντελεστών βαρύτητας και με το γινόμενο των επιπέδων πληροφορίας του κινδύνου και της τρωτότητας. Στους προκύπτοντες χάρτες διακινδύνευσης η επιβεβαίωση της μεθοδολογίας προκύπτει από τη σύγκριση με τις ζημιές των σεισμών του 1981 και 1999 στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Περαιτέρω, και οι δύο χάρτες διακινδύνευσης δείχνουν υψηλές τιμές διακινδύνευσης στην Ανατολική Αττική χωρίς όμως να έχουν υπάρξει μεγάλες ζημιές σε προηγούμενους σεισμούς. Αυτό καταδεικνύει ότι η Ρηξιγενής Ζώνη του Κηφισού μπορεί να λειτουργεί ως σεισμικό φράγμα ανάλογα την τοποθεσία του επικέντρου.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Farangitakis, G., Brentas, O., Andreadakis, E., & Lekkas, E. (2016). SEISMIC RISK ASSESSMENT IN THE ATTICA BASIN. Δελτίο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, 50(3), 1415–1425. https://doi.org/10.12681/bgsg.11854
- Ενότητα
- Σεισμολογία
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς θα πρέπει να είναι σύμφωνοι με τα παρακάτω: Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης. Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την οποία μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς. Οι συγγραφείς μπορούν να: Μοιραστούν — αντιγράψουν και αναδιανέμουν το υλικό με κάθε μέσο και τρόπο, Προσαρμόσουν — αναμείξουν, τροποποιήσουν και δημιουργήσουν πάνω στο υλικό.