MINERALOGICAL AND CHEMICAL COMPOSITION OF CFB FLY ASH DERIVED FROM CO-COMBUSTION OF XYLITE AND BIOMASS
Περίληψη
Στην παρούσα εργασία εξετάστηκε η χημική και ορυκτολογική σύσταση ιπτάμενων τεφρών που συλλέχθηκαν από δύο διαφορετικές τεχνολογίες ρευστοστερεάς κλίνης. Τα καύσιμα που χρησιμοποιήθηκαν κατά την διάρκεια των πειραμάτων καύσης ήταν ελληνικός ξυλίτης, πολωνικός λιγνίτης και βιομάζα. Ο χαρακτηρισμός των ιπτάμενων τεφρών περιελάμβανε χημικές αναλύσεις, κατανομή μεγέθους σωματιδίων και περιθλασιομετρία ακτινών Χ. Σύμφωνα με τις χημικές αναλύσεις οι παραγόμενες τέφρες είναι πλούσιες σε CaO. Επιπλέον, το Si02 είναι το οξείδιο που επικρατεί σε όλα τα δείγματα των τεφρών, μαζί με τα οξείδια Α1203 και Fe203 που βρέθηκαν σε σημαντικές ποσότητες. Τέλος τα αποτελέσματα της περιθλασιομετρίας έδειξαν ότι η κύρια ορυκτή φάση των ιπτάμενων τεφρών είναι ο χαλαζίας, ενώ εμφανίζονται και άλλες ορυκτές φάσεις σε μικρότερη όμως συχνότητα όπως είναι ο μαγκεμίτης, αιματίτης, περίκλαστο, ρουτίλιο, γκελενίτης και ανυδρίτης, η ύπαρξη των οποίων επιβεβαιώθηκε και με την εξέταση στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο σάρωσης.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Koukouzas, N., Hämäläinen, J., Papanikolaou, D., Tourunen, A., & Jäntti, T. (2007). MINERALOGICAL AND CHEMICAL COMPOSITION OF CFB FLY ASH DERIVED FROM CO-COMBUSTION OF XYLITE AND BIOMASS. Δελτίο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, 40(2), 859–871. https://doi.org/10.12681/bgsg.16733
- Ενότητα
- Ορυκτολογία-Πετρολογία-Γεωχημεία-Οικονομική Γεωλογία
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς θα πρέπει να είναι σύμφωνοι με τα παρακάτω: Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης. Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την οποία μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς. Οι συγγραφείς μπορούν να: Μοιραστούν — αντιγράψουν και αναδιανέμουν το υλικό με κάθε μέσο και τρόπο, Προσαρμόσουν — αναμείξουν, τροποποιήσουν και δημιουργήσουν πάνω στο υλικό.