29Si AND 27Al CPMAS NMR QUALITATIVE AND QUANTITATIVE ANALYSIS OF KAOLINITE AND DICKITE IN KOS ISLAND KAOLINS, GREECE
Περίληψη
Η μέθοδος του Πυρηνικού Μαγνητικού Συντονισμού (NMR) και οι τεχνικές 7ΑΙ και 9Si CPMAS NMR εφαρμόστηκαν στην έρευνα επιλεγμένων δειγμάτων υδροθερμικά εξαλλοιωμένων ρυολίθων της νήσου Κω. Επιλέχθηκαν δείγματα πλούσια σε καολινίτη και δικίτη που είχαν ήδη αναλυθεί και με τη χρήση της Περιθλασιμετρίας Ακτινών Χ και σημειακών χημικών αναλύσεων (που ελήφθησαν από το HL·κτpovικό Μικροσκόπιο). Ο καολινίτης και ο δικίτης μπορούν να ανιχνευτούν βάση των φασμάτων του τετραεδρικού Πυριτίου και του οκταεδρικού Αργιλίου (με τις τεχνικές 27ΑΙ και 29Si CPMAS NMR). Βρέθηκε ότι η αλληλεπίδραση των ανακλάσεων υποβαθμίζεται και το σχήμα των ανακλάσεων γίνεται οξύληκτο όταν ο χρόνος αποφόρτισης (pulse recycling delay) είναι υψηλός (10 δευτεpόL·πτa). Ο λόγος οκταεδρικό Αργίλιο / τετραεδρικό Πυρίτιο των ορυκτών της ομάδας του καολινίτη όπως μετρήθηκε από τις τεχνικές του Πυρηνικού Μαγνητικού Συντονισμού βρέθηκε παρόμοιος με αυτόν που προέκυψε από τις σημειακές χημικές αναλύσεις. Σε αυτήν την εργασία παρουσιάζεται για πρώτη φορά μια προσέγγιση που κάνει εφικτή τη λήψη οξύληκτων ανακλάσεων Πυρηνικού Μαγνητικού Συντονισμού σε στερεά δείγματα (27Al and 29Si CPMAS NMR). Το οξύληκτο σχήμα των ανακλάσεων μεγιστοποιεί την ακρίβεια των μετρήσεων της θέσεων των ανακλάσεων και του λόγου οκταεδρικό Αργίλιο / τετραεδρικό Πυρίτιο.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Papoulis, D. (2007). 29Si AND 27Al CPMAS NMR QUALITATIVE AND QUANTITATIVE ANALYSIS OF KAOLINITE AND DICKITE IN KOS ISLAND KAOLINS, GREECE. Δελτίο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, 40(2), 936–946. https://doi.org/10.12681/bgsg.16776
- Ενότητα
- Ορυκτολογία-Πετρολογία-Γεωχημεία-Οικονομική Γεωλογία
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς θα πρέπει να είναι σύμφωνοι με τα παρακάτω: Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης. Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την οποία μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς. Οι συγγραφείς μπορούν να: Μοιραστούν — αντιγράψουν και αναδιανέμουν το υλικό με κάθε μέσο και τρόπο, Προσαρμόσουν — αναμείξουν, τροποποιήσουν και δημιουργήσουν πάνω στο υλικό.