The contribution of clay minerals in the landslides occurrence within Pindos flysh formation


Δημοσιευμένα: янв. 1, 2007
Λέξεις-κλειδιά:
μοντμοριλλονίτης φυσικές ιδιότητες διόγκωση συντελεστής τριβής
I. Vacondios
G. Konstantopoulou
St. Karadassi
Περίληψη

Η γεωτεχνική μελέτη προτεινόμενης θέσης φράγματος που τοποθετείται στο ρέμα «Ποταμούλι», δυτικά της πόλης των Γρεβενών, αποκάλυψε ορισμένα προβλήματα που οφείλονται σε κατολισθητικά φαινόμενα. Τα φαινόμενα εκδηλώνονται σε περιορισμένη κλίμακα στη λεκάνη κατάκλυσης του φράγματος, ενώ στην ευρύτερη περιοχή της λεκάνης απορροής που δομείται κυρίως από τη χαοτική φάση του φλύσχη της Ζώνης της Πίνδου, καταγράφηκαν εκτεταμένες κατολισθήσεις. Προκειμένου να διερευνηθούν οι παράγοντες που συμβάλλουν στην εκδήλωση των κατολισθήσεων, προσδιορίστηκαν στο πλαίσιο της μελέτης οι φυσικές και μηχανικές ιδιότητες, λεπτομερούς φάσης του φλύσχη. Η ποιοτική ορυκτολογική ανάλυση προσδιορίστηκε με τη μέθοδο της Περιθλασιμετρίας των ακτινών Χ. Τα αργιλικά ορυκτά που προσδιορίστηκαν είναι ιλλίτης, χλωρίτης, καολινίτης και μοντμοριλλονίτης. Το ποσοστό του μοντμοριλλονίτη στα δείγματα που εξετάστηκαν κυμαίνεται μεταξύ 4% και 10% και φαίνεται να επηρεάζει τα φυσικά χαρακτηριστικά της λεπτομερούς φάσης όπως τα όρια πλαστικότητας και υδαρότητας, τον δείκτη πλαστικότητας, την απορρόφηση νερού, την διογκωσιμότητα και συρρίκνωση του υλικού. Ο μοντμοριλλονίτης απορροφά το νερό, ανάμεσα στα μεμονωμένα στρωματίδια πυριτίου με αποτέλεσμα τη μεγάλη διόγκωση και τη μείωση του συντελεστή τριβής, συμβάλλοντας καθοριστικά στην εκδήλωση των κατολισθήσεων. Τα διογκώσιμα αργιλικά ορυκτά συμβάλλουν επίσης στην αύξηση της αποσάθρωσης του πετρώματος και μείωση της ανθεκτικότητας του στη διάβρωση. Η επιβεβαίωση της συστηματικής παρουσίας τέτοιων ορυκτών στη μάζα του φλύσχη της χαοτικής ενότητας, υποδηλώνει ότι η επιφανειακή εξυγίανση των πρανών της L·κάvης κατάκλυσης, δεν είναι πιθανά επαρκής για τη διασφάλιση του έργου, αλλά θα απαιτηθεί επιλεκτική στεγανοποίηση της λεκάvης κατάκλυσης, με σημαντική προσαύξηση του κόστους κατασκευής

Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Engineering Works and Geological Applications
Λήψεις
Τα δεδομένα λήψης δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.
Αναφορές
Bieniawski, Z.T., 1989. Engineering Rock Mass Classification, Wiley, New York.
Franklin, H.E., and Chandra, Α., 1972. The slake durability test, International Journal of Rock Mechanics and Mining Sciences, 9, 325-341.
Fytrolakis, N., and Mposkos, E., 1985. Contribution to the mineralogical composition of the Hellenic flysh and its importance on the mechanical behaviour of the pelitic layers, In Mineral Warlth, 34, 7-12pp.
Georgakopoulos, Α., 2000. Stratigraphy of the Grevena basin, Tectonics, 55(2), 234-256.
Hoek, E., and Brown, 1997. Practical estimates of rock mass strength, Int. J. Rock Mech Min Sci Geomech Abstr, 34(8): 1165-1186.
IAEG Commission on Landslide, 1990. Suggested Nomenclature for landslides, Bulletin of the International Association of Engineering Geology, N41 April 1990, 13-15pp.
Konstantopoulou, G., and Vacondios, I., 2006. Terrain stability mapping of the Pindos flysh formation, NW Greece, IAEG2006, in press.
Marinos, P., and Hook, E., 2001. Estimating the geotechnical properties of heterogeneous rock masses such as flysch, Bull. Eng. Geol. Env. 60, 85-92.
Τα περισσότερο διαβασμένα άρθρα του ίδιου συγγραφέα(s)