Η παρουσία θαλάσσιων πλειοκαινικών ιζημάτων στην Μεσοελληνι- κή Αύλακα (Όχθες Πραμορίτσα, Γρεβενά)
Περίληψη
Η λεπτομερής λιθοστρωματογραφική μελε'τη των μεταλπικών αποθέσεων στις όχθες του ποταμού Πραμορίτσα - παραπόταμου του Αλιάκμονα βόρεια των Γρεβενών, έδειξε ότι οι θαλάσσιες αποθέσεις των μολασσικών σχηματισμών δεν σταματούν στο Ανώτερο Μειόκαινο, αλλά συνεχίζουν τουλάχιστον και στο Κάτω Πλειόκαινο. Συστηματική δειγματοληψία έδωσε πλήθος πελαγικών και βενθονικών απολιθωμάτων (Bulimina exilis, Bulimina costata, Neogloboquadrina acostaensis, Globigerinella pseudobesa, Globoquadrina venezuelana, Neoeponides schreibersii, Pulleniatina obliquiloculata, Dorothea gibbosa) και ναννοαπολιθωμάτων (Amaurolithus délicates, Discoaster quinqueramus (Βιοζώνη NNllb) και Ceratolithus rugosus (Βιοζώνη NN13), (MARTINI, 1971 and OKADA & BUKRY, 1980), τα οποία αποδεικνύουν ότι η θαλάσσια φάση συνεχίστηκε τουλάχιστον μέχρι και το Κάτω Πλειόκαινο και ότι το περιβάλλον απόθεσης των ιζημάτων αυτών ήταν παράκτιο με ζεστά νερά. Τέλος, περιγράφονται ορισμένα γνωρίσματα των πλειοκαινικών ιζημάτων με βάση μακρό- και μικροσκοπικές παρατηρήσεις.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
ΦΟΥΝΤΟΥΛΗΣ Ι., ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ-ΔΙΑΚΑΝΤΩΝΗ Α., ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΥ Α., ΜΩΡΑΪΤΗ Ε., ΜΙΡΚΟΥ Μ. Ρ., & ΣΑΡΟΓΛΟΥ Χ. (2018). Η παρουσία θαλάσσιων πλειοκαινικών ιζημάτων στην Μεσοελληνι- κή Αύλακα (Όχθες Πραμορίτσα, Γρεβενά). Δελτίο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, 34(2), 603–612. https://doi.org/10.12681/bgsg.17108
- Ενότητα
- Στρωματογραφία
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς θα πρέπει να είναι σύμφωνοι με τα παρακάτω: Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης. Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την οποία μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς. Οι συγγραφείς μπορούν να: Μοιραστούν — αντιγράψουν και αναδιανέμουν το υλικό με κάθε μέσο και τρόπο, Προσαρμόσουν — αναμείξουν, τροποποιήσουν και δημιουργήσουν πάνω στο υλικό.