Quantitative fault analysis at Arkitsa, Central Greece, using Terrestrial Laser- Scanning ("LIDAR")
Περίληψη
Στην εργασία αυτή εφαρμόστηκε η σύγχρονη τεχνική της επίγειας σάρωσης με δέσμη ακτινών laser (ground based LiDAR) στην ρηξιγενή ζώνη της Αρκίτσας, μια περιοχή ενεργούς διαστολής που βρίσκεται κατά μήκος των ακτών του βόρειου Ευβοϊκού κόλπου στην Κεντρική Ελλάδα. Η περιοχή μελέτης περιλαμβάνει πολύ καλά εκτιθέμενες ρηξιγενείς επιφάνειες με σημαντικό ποσό ολίσθησης, γεγονός που επέτρεψε λεπτομερείς μετρήσεις της γεωμετρίας των ρηξιγενών επιπέδων. Τα δεδομένα υψηλής πυκνότητας και ακρίβειας που προέκυψαν από την επίγεια σάρωση, μετά από επεξεργασία, επέτρεψαν τη δημιουργία τρισδιάστατων ψηφιακών μοντέλων επιφανείας, υψηλής διακριτικής ανάλυσης, με σκοπό την ποσοτική ανάλυση της κλίσης των ρηξιγενών επιφανειών καθώς και των διανυσμάτων ολίσθησης επί αυτών. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η ρηξιγενής ζώνη της Αρκίτσας, σε μικρότερη κλίμακα, αποτελειται από επιμέρους τμήματα τα οποία αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και εμφανίζονται ως μη-επίπεδα. Η μεταβολή της διεύθυνσης και της κλίσης σε κάθε ένα από αυτά τα επιμέρους τμήματα (fault panels) ποσοτικοποιήθηκε και αποτυπώνει το βαθμό στον οποίο οι επιφάνειες αυτές παρουσιάζονται ως μη-επίπεδες. Παρόλο που η κλίση των επιμέρους τμημάτων ποικίλει αξιοσημείωτα, η μέση διεύθυνση των διανυσμάτων ολίσθησης επί των επιφανειών σχεδόν συμπίπτει. Γενικότερα, η γεωμετρία της ρηξιγενούς επιφάνειας στο σύνολο της αποτυπώνει μια παραμόρφωση υπό καθεστώς διαγώνιας διαστολής με μικρή αριστερόστροφη οριζόντια συνιστώσα κίνησης, ενώ το μέσο διάνυσμα της ολίσθησης βυθίζεται 55° προς τα ΒΒΑ (34(f).
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Kokkalas, S., Jones, R. R., McCaffrey, K. W., & Clegg, P. (2007). Quantitative fault analysis at Arkitsa, Central Greece, using Terrestrial Laser- Scanning ("LIDAR"). Δελτίο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, 40(4), 1959–1972. https://doi.org/10.12681/bgsg.17237
- Ενότητα
- New Technologies in Geophysical and Geological Research
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς θα πρέπει να είναι σύμφωνοι με τα παρακάτω: Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης. Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την οποία μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς. Οι συγγραφείς μπορούν να: Μοιραστούν — αντιγράψουν και αναδιανέμουν το υλικό με κάθε μέσο και τρόπο, Προσαρμόσουν — αναμείξουν, τροποποιήσουν και δημιουργήσουν πάνω στο υλικό.