Olive Cake in Calves Alimentation


Λ. ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Π. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Ι. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗΣ
Abstract

1. The annual production of ordinary olive cake in Greece is about 300-400.000 tons and after its treatment in olive-Kernel factories 200.000 tons of exausted olive cake are obtained. 2. The chemical compositions of these products in referred in table I for the ordinary olive cake and table II for the exausted one with or without wooden pieces. 3. The administration to calves of exausted cake in a high percentage of 40-50% in mixtures with addition of molasses and carod bean pulp (20%), urea to 1% and other equilibrating substances gave satisfactory results. 554 calves of different origin, with an initial age of 5-8 months and an initial of 132+ 21 kg. after receiving the above mixture for 350+30 days at libertum they reached 421+41 kg. 4. No other crude food was given this mixture. The daily increase of the live weight was 825 g and there were not health problems. 5. Experiments are going on to improve the nutritive value of olive cake by adding caustic soda, standardizing it in pellets and observing the influence on yield and health of animals.

Article Details
  • Section
  • Articles
Downloads
Download data is not yet available.
References
"Αρχος Στ. (1977). Τροφή άπ' τό άχυρο. 'Αγροτική Έπιθ/ση No 369,278. 'Αθήνα.
Codounis M. Balatsouras G. Dalles Th. Contonicolaou D. (1974). Essai d'un nouveau système de pressurage des olives pour une meilleure valorization des leurs sous-produits. 12th Cong. Intern. Indust. Agr. Alim., 'Αθήνα.
Carola C. (1975). Manuel d' Oleotechnie, Chap. VII, 97-109, Fao, Roma.
Δεμερτζής Π. (1977). Φυσιοπαθολογία διατροφής των ζώων. 'Αθήνα.
Ευσταθίου Λ. (1976). ΑΙ ζωοτροφαί έν 'Ελλάδι. Συμβολή είς τήν άξιοποίησιν υποπροϊόντων επεξεργασίας. Δελτ. Έλλ. Κτην. Έταιρ. No 3,182- 188, 'Αθήνα.
Ευσταθίου Λ. (1968). 'Επί τής ποιότητος των ζωοτροφών έν 'Ελλάδι. Δελτ. 'Ελλ. Κτην. Έταιρ. No 2, 95-112, 'Αθήνα.
Ευσταθίου Λ. (1967). Ή όξύτης των ζωοτροφών. Έπιθ. Πτην. 'Επιστήμης. No 3, 25-28, 'Αθήνα.
Ευσταθίου Λ. και Χατζής Β. (1968). 'Υποπροϊόντα επεξεργασίας τής ορύζης. Πτην. Δελτ., No 209-212, 'Αθήνα.
Ευσταθίου Λ. (1969). Χρησιμοποίησις τής κόπρου (μετά τής στρωμνής) των πτηνών είς τήν διατροφήν τών χοίρων. Δελτ. Έλλ. Κτην. Έταιρ. No 3, 'Αθήνα.
Ευσταθίου Λ. (1972). Μελέτη έπί τών πλακούντων βαμβακοσπόρου. Δελτ. Έλλ. Έταιρ. No 3, 'Αθήνα.
Ευσταθίου Λ. (1973). Δια τήν χρησιμοποίησιν υποπροϊόντων είς τήν διατροφήν παραγωγικών ζώων. Πτην. Δελτ. No 246, 'Αθήνα.
Έπιτροπάκης Τ. (1976). Συνοπτική Μελέτη 'Αξιοποιήσεως τής έλαιοπυρήνης ως ζωοτροφής. Έπιθ. Γεωργίας Κρήτης.
Ferando R. et Theodossiadis G. (1976). La mélasse et le Sugre en alimentation animale. Les Ind. Alim. Anim. No 5, 13-29, Paris.
Jouany J. (1975). Edute des traitements permettant d' améliorer la valeur alimentaire des fourrages pauvres (Pailles). Bull. Techn. No 21, 5-16, C.R- .Z.V. France.
Maymone B. Battaglini A. et Tiberio M. (1958). Rechershes sur la valeur nutritive du grignon d' olive. Feder. Int. Oleic. No 17, 1-36, Madrid.
Maymone B. Battaglin A. et Tiberio M. (1961). Ricerche sul valore nutritive della sansa di olive. Annal. Del. Sper. Agr. No 5-6, 257-296, Roma.
Maymone B. et Carusi A. (1935). Ricerche Sulla Composizione chimica, la Digeribilità ed il valore nutritivo delle sanse di oliva esaurite con solven ti chimici. Annal. Institi. Sper. Zootecn. Voi. II, No XIII, 323-340, Roma.
Maymone B. et Durante S. (1945). Ricerche sulP impiego della sansa vergine di oliva nell ingrassamento dei maial. Annal. Instit. Sper. Zootecn., Voi. Ili, 422-436, Roma.
Piccioni M. (1962). Dizionario alimenti bestiame, Bologna.
Procacci E. (1963). Caratteristiche Chimico Biologiche dei mangimi, Mila no.
Theriez M. et. Boule G. (1970). Valeur alimentaire du tourteau d' olive Ann. Zootechn. 19, 143-157, Paris
Most read articles by the same author(s)