Ό Έλαιοπυρήνας στή διατροφή των μόσχων


Δημοσιευμένα: Δεκ 2, 2019
Λ. ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Π. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Ι. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗΣ
Περίληψη

1. Ή ετησία παραγωγή άγνοϋ έλαιοπυρήνος στή χώρα μας φθάνει τους 300-400 χιλ. τόννους καί μετά τήν επεξεργασία του στα πυρηνελαιουργεΐα στους 200 χιλ. τόννους περίπου εξαντλημένου έλαιοπυρήνος. 2. Ή χημική σύνθεση τούτων έχει ώς αναφέρεται στον πίνακα Ι για τον αγνό έλαιοπυρήνα καί πίνακα II για τον εξαντλημένο έλαιοπυρήνα, αναλόγως της αφαιρέσεως τών ξυλωδών τεμαχίων. 3. Ή χορήγηση του εξαντλημένου έλαιοπυρήνος, σέ υψηλά ποσοστά 40-50% εντός μιγμάτων μέ προσθήκη μελάσσας καί χαρουπιών (20%), ουρίας μέχρι 1% καί λοιπών ίσορροπιστών, Εδωσε Ικανοποιητικά αποτελέσματα. Έπί 554 μόσχων διαφόρου προελεύσεως, αρχικής ηλικίας 5-8 μηνών καί αρχικού βάρους 132+21 kg, επιτεύχθηκαν σωματικά βάρη 421 ±42 kg, μετά παρέλευση 350±30 ήμερων παχύνσεως μέ κατανάλωση τού μίγματος ύπό τών μόσχων κατά βούληση. 4. 'Εκτός του μίγματος δέν έχορηγείτο άλλη χονδροειδής τρόφη. Ή ημερήσια αύξηση σωματικού βάρους ήταν 825 kg καί δέν παρατηρήθηκαν προβλήματα στην υγεία τών παχυνομένων μόσχων. 5. Συνεχίζον-sai πειράματα για τήν βελτίωση της θρεπτικής αξίας τού έλαιοπυρήνος μέ προσθήκη καυστικής σόδας, τήν τυποποίηση του σέ κύβους (pellets) καί τήν παρακολούθηση τών επιπτώσεων στις αποδόσεις καί την υγεία τών ζώων.

Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Άρθρα
Λήψεις
Τα δεδομένα λήψης δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.
Αναφορές
"Αρχος Στ. (1977). Τροφή άπ' τό άχυρο. 'Αγροτική Έπιθ/ση No 369,278. 'Αθήνα.
Codounis M. Balatsouras G. Dalles Th. Contonicolaou D. (1974). Essai d'un nouveau système de pressurage des olives pour une meilleure valorization des leurs sous-produits. 12th Cong. Intern. Indust. Agr. Alim., 'Αθήνα.
Carola C. (1975). Manuel d' Oleotechnie, Chap. VII, 97-109, Fao, Roma.
Δεμερτζής Π. (1977). Φυσιοπαθολογία διατροφής των ζώων. 'Αθήνα.
Ευσταθίου Λ. (1976). ΑΙ ζωοτροφαί έν 'Ελλάδι. Συμβολή είς τήν άξιοποίησιν υποπροϊόντων επεξεργασίας. Δελτ. Έλλ. Κτην. Έταιρ. No 3,182- 188, 'Αθήνα.
Ευσταθίου Λ. (1968). 'Επί τής ποιότητος των ζωοτροφών έν 'Ελλάδι. Δελτ. 'Ελλ. Κτην. Έταιρ. No 2, 95-112, 'Αθήνα.
Ευσταθίου Λ. (1967). Ή όξύτης των ζωοτροφών. Έπιθ. Πτην. 'Επιστήμης. No 3, 25-28, 'Αθήνα.
Ευσταθίου Λ. και Χατζής Β. (1968). 'Υποπροϊόντα επεξεργασίας τής ορύζης. Πτην. Δελτ., No 209-212, 'Αθήνα.
Ευσταθίου Λ. (1969). Χρησιμοποίησις τής κόπρου (μετά τής στρωμνής) των πτηνών είς τήν διατροφήν τών χοίρων. Δελτ. Έλλ. Κτην. Έταιρ. No 3, 'Αθήνα.
Ευσταθίου Λ. (1972). Μελέτη έπί τών πλακούντων βαμβακοσπόρου. Δελτ. Έλλ. Έταιρ. No 3, 'Αθήνα.
Ευσταθίου Λ. (1973). Δια τήν χρησιμοποίησιν υποπροϊόντων είς τήν διατροφήν παραγωγικών ζώων. Πτην. Δελτ. No 246, 'Αθήνα.
Έπιτροπάκης Τ. (1976). Συνοπτική Μελέτη 'Αξιοποιήσεως τής έλαιοπυρήνης ως ζωοτροφής. Έπιθ. Γεωργίας Κρήτης.
Ferando R. et Theodossiadis G. (1976). La mélasse et le Sugre en alimentation animale. Les Ind. Alim. Anim. No 5, 13-29, Paris.
Jouany J. (1975). Edute des traitements permettant d' améliorer la valeur alimentaire des fourrages pauvres (Pailles). Bull. Techn. No 21, 5-16, C.R- .Z.V. France.
Maymone B. Battaglini A. et Tiberio M. (1958). Rechershes sur la valeur nutritive du grignon d' olive. Feder. Int. Oleic. No 17, 1-36, Madrid.
Maymone B. Battaglin A. et Tiberio M. (1961). Ricerche sul valore nutritive della sansa di olive. Annal. Del. Sper. Agr. No 5-6, 257-296, Roma.
Maymone B. et Carusi A. (1935). Ricerche Sulla Composizione chimica, la Digeribilità ed il valore nutritivo delle sanse di oliva esaurite con solven ti chimici. Annal. Institi. Sper. Zootecn. Voi. II, No XIII, 323-340, Roma.
Maymone B. et Durante S. (1945). Ricerche sulP impiego della sansa vergine di oliva nell ingrassamento dei maial. Annal. Instit. Sper. Zootecn., Voi. Ili, 422-436, Roma.
Piccioni M. (1962). Dizionario alimenti bestiame, Bologna.
Procacci E. (1963). Caratteristiche Chimico Biologiche dei mangimi, Mila no.
Theriez M. et. Boule G. (1970). Valeur alimentaire du tourteau d' olive Ann. Zootechn. 19, 143-157, Paris
Τα περισσότερο διαβασμένα άρθρα του ίδιου συγγραφέα(s)