Τα χαρουπια στη διατροφή των παραγωγικών ζώων


Δημοσιευμένα: Nov 10, 2017
N. KOTROTSIOS (Ν. ΚΟΤΡΩΤΣΙΟΣ)
E. CHRISTAKI (Ε. ΧΡΗΣΤΑΚΗ)
E BONOS (Ε. ΜΠΟΝΟΣ)
P. FLOROU-PANERI (Π. ΦΛΩΡΟΥ-ΠΑΝΕΡΗ)
Περίληψη
Το δέντρο της χαρουπιάς ανήκει στα λεγόμενα θρεπτικά φυτά και είναι γνωστό από την αρχαιότητα ως αυτοφυές φυτό της Ελλάδας. Το επιστημονικό όνομα του, Κερατέα η ελλοβος (Ceratonia siliqua), προέρχεται από το «κερατον», που υποδηλώνει και τη μορφή που έχει ο καρπός του. Η χαρουπιά είναι δένδρο αειθαλές, μακρόβιο, πολΰγαμο, μόνοικο ή δίοικο. Καλλιεργείται εύκολα και ευδοκιμεί σε όλα τα εδάφη, εκτός από τα υγρά και τα άγονα. Το ξύλο, ο φλοιός και τα φύλλα της χαρουπιάς έχουν διάφορες χρήσεις για τον άνθρωπο. Ο καρπός της χαρουπιάς, το χαρούπι ή ξυλοκερατο ή κούτσουπο, είναι λοβός (χεδρωπας), μήκους 10-30 cm και πλάτους 2-3 cm, με εξωκάρπιο καστανόχρωμο και δερματώδες, ενώ έχει μεσοκάρπιο σαρκώδες και χυμώδες, μέσα στο οποίο περικλείονται 8 έως 16 σπέρματα ωοειδή, πεπλατυσμένα, κεραμόχρωμα, σκληρά και γυαλιστερά. Το μάζεμα των καρπών επιβάλλεται να γίνεται πριν τις χειμερινές βροχές. Τα χαρούπια αποσπώνται μόνα τους από τα δένδρα ή μετά από ραβδισμό. Ένα χαρουπόδενδρο ηλικίας 6 ετών μπορεί να αποδώσει 2,25 kg, ενώ στα 12 έτη αγγίζει τα 45 kg ή και περισσότερο. Η ετήσια ελληνική παραγωγή καρπών χαρουπιάς, για το έτος 2005, ήταν 14.816 τόνοι, ενώ η μέση απόδοση ήταν 9,8 kg/δένδρο. Η παγκόσμια παραγωγή χαρουπιών αγγίζει τους 315.000 τόνους/έτος. Τα χαρούπια έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε ολικές λιπαρές ουσίες, και ολικές αζωτούχες ουσίες και υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα. Η χαρακτηριστική οσμή τους οφείλεται στην περιεκτικότητα τους σε ισοβουτυρικό οξύ (1,3%). Επίσης, περικλείουν μια ασυνήθιστα μεγάλη ποσότητα ταννινών, από την οποία το 16-20% είναι πολυφαινόλες και συνδέονται κατά μεγάλο ποσοστό (27-50%) με τις κυτταρίνες. Οι ταννίνες αποτελούν μια σύνθετη ομάδα δευτερογενών προϊόντων μεταβολισμού των φυτών και διακρίνονται από τις άλλες πολυφαινολικές ενώσεις, λόγω της ιδιότητας που έχουν να δημιουργούν ίζημα με τις πρωτεΐνες. Η παρουσία των ταννινών στην τροφή των παραγωγικών ζώων μειώνει την πεπτικότητα των θρεπτικών ουσιών και επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα στην αύξηση του σωματικού τους βάρους. Ωστόσο, οι ταννίνες νέχουν και θετικά αποτελέσματα που εξαρτώνται από τη βιολογική δραστικότητα τους, αφού έχουν τη δυνατότητα να εμποδίζουν την ανάπτυξη βακτηρίων, μυκήτων και ζυμών. Τα χαρούπια και τα υποπροϊόντα τους έχουν σχετικά υψηλή νπεριεκτικότητα σε κυτταρίνες (κ.μ.ο. 8%) και κατά συνέπεια μπορούν να προστεθούν στα συμπληρωματικά σιτηρέσια των μηρυκαστικών σε ποσοστό μέχρι 20% - 30%. Οι πει­ ραματισμοί που έγιναν με την προσθήκη χαρουπιών στο  σιτηρέσιο κρεοπαραγωγών ορνιθίων έδειξαν μείωση του σωματικού βάρους τους και αύξηση του δείκτη μετατρεψιμότητας της τροφής, πιθανώς εξαιτίας του υψηλού ποσοστού των κυτταρινών και των ταννινών των χαρουπιών. Εφόσον, όμως, τα σιτηρέσια των κρεοπαραγωγών ορνιθίων εμπλουτίζονται με λίπη ή έλαια και συνθετικά αμινοξέα, τα πτηνά αυτά παρουσιάζουν κανονική αύξηση σωματικού βάρους, υψηλό, όμως, δείκτη μετατρεψιμότητας της τροφής. Τα χαρούπια μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ποσοστό μέχρι 10% - 20% στο σιτηρέσιο των χοίρων. Εξάλλου, δια­ πιστώθηκε ότι, επειδή τα χαρούπια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και συνεπάγονται αύξηση της κατανάλωσης τροφής από τα χοιρίδια, μπορούν να αντικαταστήσουν άλλες σακχαρούχες ζωοτροφές στο σιτηρέσιο (δεξτρόζη, άμυλο, ορός γάλατος), χωρίς να επηρεάζεται δυσμενώς η πρόσληψη του σιτηρεσίου. Με δεδομένο ότι η Ελλάδα παράγει σημαντική ποσότητα χαρουπιών ετησίως, μέρος της εγχώριας παραγωγής θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στη διατροφή των παραγωγικών ζώων.
Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Review Articles
Λήψεις
Τα δεδομένα λήψης δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.
Αναφορές
Albaneil E (1990) Caracterization morfologica, composition quimica y valor nutritivo de distintas variedades de garrofa (Ceratonia
siliqua L.) cultividas en Espagna, Tesis Doctoral, Universidad Autonoma de Barcelona, pp 218.
Andres-Elias N, Pujols J, Badiola I, Torrallardona D (2007) Effect of nucleotides and carob pulp on gut health and performance of
weanling piglets. Livest Sc 108:208-283.
Avallone R, Plessi M, Baraidi M, Monzani A (1997) Determination of chemical composition of carob (Ceratonia siliqua L.) Protein, fat,
carbohydrates and tannins. J Food Comp Anal 10:166-172.
Begovic S, Dusic E, Sacirbrebegvic A, Tafro A (1978) Examination of tannase activity of ruminai content and mucosa of goats on oak leaf diet and during intra-ruminal administration of 3-10% tannic acid. Veterinaria (Sarajevo), 27:459-485 (Serbian with english summary).
Bengoechea C, Romero A, Villanueva A, Moreno G, Alaiz M, Millan F, Guerrero A, Puppo MC (2008) Composition and structure of carob (Ceratonia siliqua L.) germ proteins. Food Chem 107:675-683.
Bernays EA, Cornelius M (1992) Relationship between deterrence and toxicity of plant secondary compounds for the alfaalfa weevil
Hypera brunneipennis. Entomol Exp Appi 64:289-292.
Biner Β, Gubbuk Η, Karhan M, Aksu M, Pekmezci M (2007) Sugar profiles of the pods of cultivated and wild types of carob bean
(Ceratonia siliqua L.) in Turkey. Food Chem 100:1453-1455.
Bonnier G (1970) Flore complete de France, Suisse et Belgique, torn. Ill & XI. Ed. E. Orlhac, Paris.
Bornstein S, Alumot E, Mokadi S, Nachtomi E, Nahrri U (1963) Trials for improving the nutritional value of carobs for chicks. Israel J Agric Research 3:25-35.
Bornstein S, Lipstein Β, Alumot E,(1965) The metabolisable and productive energy of carobs for growing chicks. Poult Sci 44:519-529.
Brufau J, Boros D, Marquardt RR (1998): Influence of growing season, tannin content and autoclave treatment on the nutritive value of near - isogenic lines of faba beans (Vicia faba L.) when fed to Leghorn chicks. Br Poult Sci 39:97-105.
Brunet S, Hoste H (2006) Monomers of condensed tannins affect the larval exsheatment of parasitic nematodes of ruminants. J Agric
Food Chem 54:7481-7.
Bryant JP, Reichardt BP, Clausen TP, (1992) Chemically mediated interactions between woody plants and browsing mammals. J Range Mgmt 45:18-24. ~~
Gennadios P. (1959) Herbarium dictionary, Volume I & II, Ekdoseis Anatyposis Trohalia, Athens, Greece (In Greek).
Carobtree (2010) www.carobtrees.com/varieties.htm [accessed 28 January 2010].
Davies WNL, Orphanos PI, Papaconstantinou J (1971) Chemical composition of developing carob pods. J Sci Food Agric 22:83-86.
Distel RA, Provenza FD (1991) Experience early in life effects voluntary intake of blackbrush by goats. J Chem Ecol 17:431-450.
Elkin RG, Freed MB, Hamaker BR, Zhang Y, Parsons CM (1995) Condensed tannins are only partially responsible for variations in nutrient digestibilities of sorghum grain cultivars. Poult Sci 74 (Suppl. 1): 125 (abstract).
ESYE (2005) National Statistical Service of Greece. http://www.statistics.gr/ portal/page/ portal/ESYE/PAGE-database [accessed in 2005] (In Greek).
Fletcher, R. (1997) Carob agroforestry in Portugal and Spain. The Australian New Crops Newsletter 7.
Frohne D, Pfander HJ (2005) Poisonous Plants. A handbook for Doctors, Pharmacists, Toxicologists, Biologists and Veterinarians.
nd Ed. Manson Publishing Ltd, London, UK, pp. 116.
Gilboa Ν (1995) Negative effects of tannins ion livestock and their neutralization. PhD Thesis.The Hebrew University of Jerusalem,
Jerusalem, Israel.
Griffiths DW, Moseley G (1980) The effect of diets containing field beans of high or low polyphenols content on the activity of digestive enzymes in the intestines of rats. J Sci Food Agric 31:255-259.
Gutzwiller A, Jost M (1999):Diarhees et maladie de l'oedème chez leporcelet; mieux vaut prévenir que guérir. Rev Suisse Agric 31,
:67-70.
Hart JH, Hillis WE (1972) Inhibition of wood-rotting fungi by ellagitannins in the heartwood of Quercus alba. Phytopathology
:620-626.
Haslam E (1981) Vegetable tannins. In: The biochemistry of plants, Vol. 7. Academic Press, New York, pp 527-554.
Henis V, Tagari H, Volcaani R (1964) Effect of water extract of carob pods, tannic acids and their derivatives on the morphology and
growth of micro-organisms. Appi Microbiol 12:204-209.
Hoste H, Jackson F, Athanasiadou S, Thamsborg SM, Hoskin SO (2006) The effects of tannin-rich plants on parasitic nematodes in
ruminants. Trends Parasitol 22:253-61.
Jansman AJM (1993) Tannins in faba beans (Vicia faba L.); antinutritional properties in monogastric animals. PhD Dissertation
Thesis. University of Wageningen, The Netherlands, pp 207.
Kawadas D (1956) Illustrated botanical herbarium dictionary, Volume, I-IX, Athens, Greece. (In Greek).
Khair M, El-Shatnawi J, Ereifej K, (2001) Chemical composition and livestock ingestion of carob (Ceratonia siliqua L.) seeds. Journal of Ranger Management 54:669-673.
Kotrotsios Ν (2009) A study of utilization of ration in fattening pigs included in their diet carob fruits. Doctoral Thesis, Faculty of Veterinary Medicine, Aristotle University of Thessaloniki, Greece (In Greek).
Kratzer FH, Williams DE (1951) The value of ground carob in rationsfor chicks. Poult Sci 30:148-150.
Kumar R, Singh M (1984) Tannins, their adverse role in ruminant nutrition. J Agric Food Chem 32:447-453.
Kumazawa S, Taniguchi M, Suzuki Y, Shimura M, Kwon M, Nakayama Τ (2002) Antioxidant activity of polyphenols in carob
pods. J Agric Food Chem 50:373-377.
Lanza A, D'Urso G, Lanza E, Aleo C (1983) Esperienze d'impiego di un semolato di carruba ad umidita in diete per suini. Tee Agric
(2):115-127.
Lanza M, Priolo, A, Biondi, L, Bella M, Ben Salem H, (2001) Replacement of cereals grains by orange pulp and carob pulp in Faba bean - based diets fed to lamps; Effects on growth performance and meat quality. Anim Res 50:21-30.
Lizardo R, Canellas J, Torrallardona D, Brufau J (2001) Utilisation of carob powder in piglet diets and its influence on growth
performance and health after weaning. Commission of Pig Production-Session P4.10. In: Proceedings of the 52nd Annual Meeting of EAAP, Budapest, 26-29 August 2001.
Loeb H, Vandenplas Y, Wurch P, Guesry Ρ (1989) Tannin-rich carob pod for the treatment of Acute onset diarrohea. J. Pediatric Gastroenter Nutr 8(4):480-485.
Longstaff M, McNab JM (1991) The inhibitory effects of hull polysaccharides and tannins of field beans (Vicia faba L.) on the digestion of aminoacids, starch and lipids and on digestive enzyme activities in young chicks. Br J Nutr 65:199-216.
Louca A, Papas A (1973) The effect of different proportions of carob pod meal in the diet of the performance of calves and goats. Anim Prod 17:139-146.
Madec F, Bridoux N, Bounaix S, Jestin A (1998) Measurement of digestive disorders in the piglet at weaning and related risk factors. Prev Vet Med 35:53-72.
Mahmood S, Smithard R (1993) A comparison of effects of body weight and feed intake on digestion in broiler cockerels with effects of tannins. Br J Nutr 70:701-709.
Makris DP, Kefalas Ρ (2004) Carob Pods (Ceratonia siliqua L.) as a source of polyphenolic antioxidants. Food Technol Biotechnol 42:105-108.
Mandai AB, Tyagi PK, Elangovan AV, Tyagi PK, Kaur S, Johri AK (2006) Comparative apparent metabolisable energy values of high, medium and low tannin varieties of sorghum in cockerel, guinea fowl and quail. Br Poult Sc 47:335-41.
Maza M, Zamora R, Alaiz M, Hidalgo FJ, Millan F, Vioque E (1989) Carob bean germ seed (Ceratonia siliqua): Study of the oil and proteins. J Sci Food Agric 46:495-502.
McLeod MN (1974) Plant tannins-their role in forage quality. Nutr Abtr Rev 44:803-815.
Miliarakis E (1925) Botany, Athens, Greece. (In Greek).
Mitaru BN, Reichert RD, Blair R (1985) The binding of dietary protein by sorghum tannins in the digestive tract of pigs. J Nutr 114:1787-1796.
Mitjavila S, Lacombe C, Carrera G, Depache R (1977) Tannic acid and oxidised tannic acid on the functional state of rat intestinal epithelium. J Nutr 107:2113-2121.
Mustafa EA, El Zubeir E A (1993) Use of sorghum gluten feed as a substitute for soyabean meal in diet for broiler chicks. World Anim Rev 76:58-61.
Nelson TS, Stephenson EL, Burgos A, Floyd J, York JO, (1975) Effect of tannin content and dry matter digestion on energy utilization and average amino acid availability of hybrid sorghum grains. Poult Sci 54:1620-1623.
Neto APL (1964) Carob beans for feeding pigs. Bol Pecuar 32:49-69.
Ortiz LT, Rodriguez ML., Alzueta C. Rebole A, Haber B, Trevino J (2004) Effect of carob (Ceratonia Siliqua L.) seed in broiler chick diets on nutrient digestibility and inestinal viscosity. European Association For Animal Production. 110:239-242.
Owen RW, Haubner R, Hull WE, Erben G, Soiegelhalder Β, Bartsch H, et al. (2003) Isolation and structure elucidation of the major individual polyphenols in carob fibre. Food Chem Toxico 1 41:1727-1738.
Piccioni M (1989) Dizionario degli alimenti per il bestiame, 5th Edizione. Ed. Agricole, pp 133-141.
Piva G, Santi E, Amerio M (1978) Utilizzazione zootechnica della farina essiccata di carruba. Suinicoltura 19(l):43-46.
Priolo A, Waghom GC, Lanza M, Biondi L, Pennisi Ρ (2000):Polyethylene glycol as a means for reducing the impact of
condensed tannins in carob pulp; Effects on growth performance and meat quality. J Anim Sci 78:810-816.
Provenza FD (1995) Postingestive feedback as an elementary determinant of food selection and intake in ruminants. J Range Mgmt 48:2-17.
Robbins CT, Hanely TA, Hagerman AE, Hjeljord O, Baker DL, Schwartz CC, Mautz WW (1987) Role of tannins in defending plants against tuminants: reduction in protein availability. Ecology 68:98-107
Sahle M, Coleou J, Haas C (1992) Carob pod (Ceratonia Siliqua L.) meal in geese diets. Br Poult Sci 33:531-541.
Salobir J, Kostanjevec B, Struklec M, Salobir Κ (2005) Tannins reduce protein, but not phosphorus utilization of diet with added phytase in pigs. Journal of animal and feed sciences 14:277-282.
Santi E, Cerioli C, Speroni M, Morlacchini M, Dellaglio F (1987) Interferenze di un derivato aella lavorazione della carruba (Ceratonia Siliqua L.) sul microbismo dell'apparato digerente dei suini. Rivista di Suinicoltura 2 (3):97-101.
Santos M, Rodrigus A, Teixeira JA (2005) Production of dextran and fructose from carob pod extract and cheese whey by Leuconostoc mesenteroides NRR1Β 512(f). Biochem Eng J 25(l):l-6.
Saura- Calixto F (1988) Effect of condensed tannins in the analysis of dietary fiber in carob pods. J Food Sci 53(6): 1769-1771.
Sealbert Α. (1991) Antimicrobial properties of tannins. In: Phytochemistry Vol. 30. No 12, Pergamon Press, Oxford, pp 3875-3883.
Shimada Τ (2006) Salivary proteins as a defence against dietary tannins. J Chem Ecol 32:1149-63.
Silanikove N, Nitsan Z, Perevolotsky A (1994) Intake and digestion of carob (Ceratonia siliqua L.) leaves by sheep as affected by daily supplementation of tannin-binding chemical. J Agric Food Chem 42:2844-2847.
Silanikove N, Gilboa N, Nitsan N, Perevolotsky A (1996) Effect of a daily supplementation of polyethylene glycol on intake and digestion of tannin-containing leaves (Quercus calliprinos, Pistachia lentiscus and Ceratonia siliqua) by goats. J Agric Food Chem 44:199-205.
Silanikove N, Gilboa N, Nitsan Ζ (1997) Interactions among tannins, supplementation and polyethylene glycol in goats fed oak leaves. Anim Sci 64:479-483.
Silanikove N, Gilboa N, Nitsan Ζ (2001) Effect of condensed tannins in carob leaves (Ceratonia siliqua) on rumen volume and passage rate of liquid and particulate matter along the digestive tract in goats. Small Ruminant Research 40:95-99.
Silanikove N, Landau S, Or D, Kababya D, Bruckental I, Nitsan Ζ (2005) Analytical approach and effects of condensed tannins in carob pods (Ceratonia siliqua) on feed intake, digestive and metabolic responses of kids. Livest Sc 99:29-38.
Spais AB (1995) Animal feeds and diets, Volume A: Bromatology. Aristotle University of Thessaloniki Press, Greece (In Greek).
Spais AB, Florou-Paneri P, Christaki E (2001) Basic mammal and bird nutrition. Ekdoseis Sighroni Paideia. Thessaloniki, Greece (In Greek).
Spais AB, Florou-Paneri P, Christaki E (2002) Animal feeds and diets. Ekdoseis Sighroni Paideia. Thessaloniki, Greece (In Greek).
Statemaster (2010) http://www.statemaster.com/encyclopedia/Carobtree [accessed 28 January 2010].
Trevino J, Ortiz L, Centeno C, (1992) Effect of tannins from faba beans (Vicia faba) on the digestion of starch by growing chicks. Anim Feed Sci Technol 37:345-349.
Truestarhealth (2010) http://www.truestarhealth.com/Notes/1689004.html [accessed 28 January 2010]
Vohra P, Kratzer FH (1964) The use of ground carobs in chicken diets. Poult Sci 43:790-792.
Vohra P, Kratzer FH, Joslyn MA (1966) A growth depressing and toxic effect of tannins in chicks. Poult Sci 45:135-145.
Wikipedia (2010) http://en.wikipedia.org/wiki/Carob [accessed 28 January 2010].
Yousif AK, Alghawi HM (2000) Processing and characterization of carob powder. Food Chem 69:283-287.
Τα περισσότερο διαβασμένα άρθρα του ίδιου συγγραφέα(s)