Παρουσία και αντιμικροβιακή ευαισθησία των Enterococcus spp. στις έτοιμες για κατανάλωση σαλάτες, to περιβάλλον και to προσωπικό ενός εργοστασίου παραγωγής σαλατών στη Βόρεια Ελλάδα

Περίληψη
Διακόσια εικοσιπέντε δείγματα από τις σαλάτες (τυροσαλάτα, ταραμοσαλάτα, μελιτζανοσαλάτα και τζατζίκι),το περιβάλλον και το προσωπικό ενός εργοστασίου παραγωγής σαλατών στην Βόρεια Ελλάδα εξετάστηκαν για την παρουσίατων Enterococccus spp. και την αντιμικροβιακή αντοχή τους. Απομονώθηκε Enterococcus faecium σε ποσοστό 12% τωνδειγμάτων. Ποσοστά 38,1% και 15% των δειγμάτων μελιτζανοσαλάτας και τυροσαλάτας, αντίστοιχα, ήταν θετικά. Τα ποσοστάαπομόνωσης από τα συστατικά των σαλατών ήταν 30% για τη μαγιονέζα, 20% για τη φέτα και 10% για τη μυζήθρα. Θετικάήταν, επίσης, 8,6% των δειγμάτων από το περιβάλλον, 20% από τις ποδιές, 20% από τα γάντια και 16,7% από τις ρινικέςκοιλότητες των εργαζομένων. Όλα τα απομονωθεντα στελέχη ήταν ευαίσθητα στα γλυκοπεπτίδια (βανκομυκίνη καιτεϊκοπλανίνη).Τα δυο απομονωθεντα στελέχη από τις ρινικές κοιλότητες των εργαζομένων ήταν ανθεκτικά στην πενικιλλίνη και τηναμπικιλλίνη, ενώ ένα από αυτά ήταν επιπλέον ανθεκτικό στη χλωραμφενικόλη. Όλα τα στελέχη που απομονώθηκαν από τοπεριβάλλον, τις σαλάτες και τα συστατικά τους ήταν ευαίσθητα στα τρία αυτά αντιβιοτικά, αλλά παρουσίασαν αντοχή σεπερισσότερες των τριών κατηγορίες αντιβιοτικών. Τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα μπορεί να είναι δυνητικές πηγέςμόλυνσης του ανθρώπου με πολυναθεκτικοΰς στα αντιβιοτικά εντερόκοκους.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
SERGELIDIS, D., ABRAHIM, A., ANAGNOSTOU, V., PAPA, A., & PAPADOPOULOS, T. (2018). Παρουσία και αντιμικροβιακή ευαισθησία των Enterococcus spp. στις έτοιμες για κατανάλωση σαλάτες, to περιβάλλον και to προσωπικό ενός εργοστασίου παραγωγής σαλατών στη Βόρεια Ελλάδα. Περιοδικό της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας, 61(4), 308–315. https://doi.org/10.12681/jhvms.14903
- Τεύχος
- Τόμ. 61 Αρ. 4 (2010)
- Ενότητα
- Research Articles

Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης.
Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την άδεια μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς.
Οι συγγραφείς μπορούν να καταθέσουν το άρθρο σε ιδρυματικό ή άλλο αποθετήριο ή/και να το δημοσιεύσουν σε άλλη έκδοση, με υποχρεωτική την αναφορά πρώτης δημοσίευσης στο J Hellenic Vet Med Soc
Οι συγγραφείς ενθαρρύνονται να καταθέσουν σε αποθετήριο ή να δημοσιεύσουν την εργασία τους στο διαδίκτυο πριν ή κατά τη διαδικασία υποβολής και αξιολόγησής της.