Ασφαλή τρόφιμα για τους Ευρωπαίους καταναλωτές


Δημοσιευμένα: Νοε 21, 2017
Λέξεις-κλειδιά:
Τρόφιμα ασφάλεια καταναλωτές
A. E. TYRPENOU (Α.Ε.ΤΥΡΠΕΝΟΥ)
Περίληψη

Η διεθνοποίηση της αγοράς, η ελεύθερη διακίνηση προϊόντων και η μεταφορά υπηρεσιών μέσα και μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όλο και περισσότερο βασίζεται πάνω στην ποιότητα και στην ακεραιότητα τους. Μέσα σε αυτό το ιδιαίτερα απαιτητικό περιβάλλον, σε αγορές που μεταβάλλονται με ταχύτατους ρυθμούς και στα πλαίσια ενός έντονον ανταγωνισμού, σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι προφανής η ανάγκη για «ποιότητα». Ένας όρος, ο οποίος για να γίνει πραγματικότητα απαιτείται υπομονήκαι επιμονή, ομαδικότητα, συστηματικότητα και πνεύμα συνεργασίας. Πρέπει να γίνει τρόπος ζωής θα μπορούσαμε να πούμε. Αλλά τίποτε δεν μπορεί να υλοποιηθεί αν πρώτα εμείς οι ίδιοι, ομαδικά και με συνεργασία δεν συνειδητοποιήσουμε, ότι η ποιότητα αρχίζει, συνεχίζεται αλλά δεν τελειώνει ποτέ. Ερωτήματα που έχουν άμεση σχέση με την υγεία, την ασφάλεια, το περιβάλλον, τα τρόφιμα και άλλα καθημερινά βγαίνουν στην επικαιρότητα. Για να απαντηθούν όμως αυτά, οι βιομηχανίες και τα εργαστήρια ελέγχου πρέπει καθημερινά να αποδεικνύουν την υπεροχή τους, την αξιοπιστία και την τεχνική τους επάρκεια με την εφαρμογή ενός κατάλληλου συστήματος ελέγχου ποιότητας (QA/QC). Με την προϋπόθεση αυτή, από τότε που η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε την υλοποίηση της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Αγοράς, έγινε πλέον σαφές, ότι οι εμπορικοί φραγμοί ανάμεσα στις χώρες μπορούν να καταργηθούν, μόνο αν μια χώρα εμπιστεύεται την ποιότητα των δοκιμών μιας άλλης χώρας ή γενικότερα το «επίπεδο ποιότητας». Για όλα τα παραπάνω και επειδή τόσο οι μετρήσεις όσο η ποιότητα των τροφίμων μας επηρεάζουν σημαντικά, έχουν θεσπισθεί κανόνες κοινοτικοί ή εθνικοί για να μας διαβεβαιώσουν ότι οι έλεγχοι εκτελούνται με αξιόπιστο τρόπο για τη διασφάλιση της ποιότητας των τροφίμων με σκοπό την προστασία μας. Στα πλαίσια αυτά η Ευρωπαϊκή Ένωση, ακολουθώντας ολόκληρη τη διαδικασία «from farm to the fork » με την εφαρμογή των διεθνώς αποδεκτών προτύπων ποιότητας, πρόσφατα θέσπισε τη νομοθεσία του ονομαζόμενου «Πακέτου Υγιεινής». Η νομοθεσία αυτή περιλαμβάνει μια σειρά από κανονισμούς οι οποίοι έχουν άμεση σχέση με την υγιεινή, τον έλεγχο και την παρακολούθηση των επιχειρήσεων τροφίμων, την τήρηση των διαδικασιών Ανάλυσης Κινδύνου και Κρίσιμων Σημείων Ελέγχου-HACCP (Καν.852/2004), τους ειδικούς κανόνες υγιεινής για τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης (Καν. 853/2004), τους ειδικούς κανόνες για την οργάνωση των επισήμων ελέγχων (Καν.854/2004), τους γενικούς κανόνες για τη διεξαγωγή των επισήμων ελέγχων για το εμπόριο των ζωοτροφών και των τροφίμων (Καν.882/2004) και τέλος τον καθορισμό των γενικών αρχών της νομοθεσίας των τροφίμων, την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) και τις διαδικασίες της ασφάλειας των τροφίμων και της ιχνηλασιμότητας με στόχο την προστασία της ανθρώπινης υγείας (Καν. 178/2002). Ερχόμενοι στη σύγχρονη παραγωγή και εστιάζοντας την ασφάλεια των παραγομένων τροφίμων από την άποψη των καταλοίπων των χημικών ουσιών (κτηνιατρικά φάρμακα και ρύποι περιβάλλοντος) διαπιστώνουμε ότι ένας τεράστιος αριθμός χημικών εξωγενών παραγόντων ποικίλης δραστικότητας συχνά αποτελεί την κύρια αιτία της δημιουργίας μιας πολύπλοκης εικόνας επιβαρημένων με χημικά κατάλοιπα τροφίμων και την υποβάθμιση τους η οποία τελικά οδηγεί όχι μόνο στη μείωση της εμπιστοσύνης του καταναλωτή προς αυτά αλλά και στην οριστική τους απόρριψη. Στον τομέα αυτό και μετά από μια σειρά τροφικών κρίσεων όπως με τις ορμόνες παλαιότερα αλλά και πρόσφατα με την BSE, τις διοξίνες και την ανίχνευση διαφόρων άλλων καταλοίπων σε εξαγόμενα από τη χώρα μας ζωικά και φυτικά προϊόντα, αλλά και πρόσφατα με τη γρίπη των πουλερικών, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών κλονίσθηκε. Έτσι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να θεσπίσει ένα νέο επιστημονικό φορέα με σκοπό να την εφοδιάζει με ανεξάρτητες επιστημονικές συμβουλές σε θέματα ασφάλειας τροφίμων σε όλο το μήκος της τροφικής αλυσίδας. Το αποτέλεσμα ήταν, όπως αυτό είχε αρχικά αποφασισθεί με το Λευκό Βιβλίο για την Ασφάλεια των Τροφίμων, να ιδρυθεί η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια Τροφίμων (EFSA). Τέλος, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της διασφάλισης ενός υψηλού επιπέδου ποιότητας των τροφίμων, της υγείας και της ορθής μεταχείρισης των ζώων και των φυτών με τη λήψη των κατάλληλων μέτρων λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς δημιουργήθηκε και το Γρήγορο Σύστημα Επαγρύπνησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF). Σκοπός του συστήματος αυτού είναι ο εφοδιασμός των αρχών ελέγχου με ένα αποτελεσματικό μέσο ανταλλαγής πληροφοριών για τα μέτρα τα οποία πρέπει να ληφθούν ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια των τροφίμων.

Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Review Articles
Λήψεις
Τα δεδομένα λήψης δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.
Αναφορές
AGROCERT 2006 Κανονισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης Προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ. 1η Έκδοση-Κωδικός εγγράφου: ΠΟΓ-R-01/1, Οργανισμός Πιστοποίησης & Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων (Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π.) - Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, 25.05.2006
BORGDORFF W.M. & MOTARJEMI Υ. 1997 Surveillance of foodborne diseases: what are the options?, Food Safety Unit, WHO, Geneva, Switzerland
BYRNE, 2001a European Commissioner for Health and Consumer Protection Consumers expect safe food Round Table on Food Quality, Safety and Protection, London, 29 October 2001 SPEECH/01/498
BYRNE, 2001b European Commissioner for Health and Consumer Protection Food Safety, Food Quality Challenges for the European Union Berlin, 17 May 2001 SPEECH/01/226
BYRNE, 2002 European Commissioner for Health and Consumer Protection Towards a quality-driven single market in foodstuffs CIAA Congress of Food & Drink Industry, 12 April 2002, Brussels SPEECH/02/148
EC GUIDANCE DOCUMENT 2005 Implementation of certainprovisions of Regulation (EC) No 853/2004 on the hygiene of food of animal origin EUROPEAN COMMISSION HEALTH & CONSUMER PROTECTION DIRECTORATE-GENERAL. Guidance document on the implementation of certain provisions of Regulation (EC) No 853/2004 on the hygiene of food of animal origin, Brussels, 21 December 2005.
EE, 2005 Η Ευρώπη σε εξέλιξη. Από το αγρόκτημα στο τραπέζι. Ασφαλή τρόφιμα για τους Ευρωπαίους καταναλωτές. Ευρωπαϊκή Επιτροπή-Γενική Διεύθυνση Τύπου και Επικοινωνίας. Εκδόσεις Β-1049Βρυξέλλες
EU (2000): Trends and sources of zoonotic agents in animals, feeding stuffs, food and man in the European Union and Norway in 1999. European Commission, Health and Consumer Protection Directorate-General. Brussels, Belgium
EUROPA, 2006 Organic Farming. Good for nature, good for you. http://ec.europa.eu/agriculture/organic/home_en
EUROPEAN COMMISSION 2004 Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF). Annual Report of the functioning of the RAS FF 2004-Version 2. EU HEALTH & CONSUMER PROTECTION DIRECTORATE-GENERAL-Directorate D-Food Safety:
production and distribution chain. D5 - Relations with the European Food safety Authority; Rapid Alert System, 2005.
EUROPEAN COMMISSION 2006 Risk Issues-Special Eurobarometer 238/Wave 64.1-TNS Opinion & Social. Fieldwork September-October 2005. Publication February 2006
EUROSTAD, 2006 Food: From farm to fork statistics. Statistical Pockebooks- Eurostad Health and Food Safely Unit. European Communities 2006
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 853/2004 TOY ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 29ης Απριλίου 2004 για τον καθορισμό ειδικών κανόνων υγιεινής για τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής
Ένωσης L 226/22.
RASFF 2006 The Rapid Alert System for Food and Feed Annual Report 2006. Health and Consumer Protection Directorate General. European Commission. ISSN 1830-7302.
ΕΛΟΤ EN ISO 22000, Συστήματα διαχείρισης της ασφάλειας τροφίμων-Απαιτήσεις για τους οργανισμούς της αλυσίδας τροφίμων. ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ-Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης Α.Ε. Αθήνα, 16.01.2006
ΕΦΕΤ, 2005 Νέοι Κανονισμοί Τροφίμων. Εγκύκλιος αρ. πρωτ. 4245/Α/29.12.2005, Αθήνα
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) 1804/99 του Συμβουλίου της 19ης Ιουλίου 1999 για συμπλήρωση, για τα κτηνοτροφικά προϊόντα, του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. περί του βιολογικού τρόπου παραγωγής γεωργικών προϊόντων και των σχετικών ενδείξεων στα γεωργικά προϊόντα και στα είδη διατροφής.
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) 2092/91 του Συμβουλίου της 24ης Ιουνίου 1991 περί του βιολογικού τρόπου παραγωγής γεωργικών προϊόντων και των σχετικών ενδείξεων στα γεωργικά προϊόντα και στα είδη διατροφής. Επίσημη Εφημερίδα αριθ. L198 της 22/07/1991 σ. 0001-0015.
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 1774/2002 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 3ης Οκτωβρίου 2002 για τον καθορισμό υγειονομικών κανόνων σχετικά με τα ζωικά υποπροϊόντα που δεν προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο ΕπίσημηΕφημερίδα αριθ. L 273 της 10/10/2002 σ. 0001 – 0095
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 178/2002 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 28ης Ιανουαρίου 2002 για τον καθορισμό των γενικών αρχών και απαιτήσεων της νομοθεσίας για τα τρόφιμα, για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων και τον καθορισμό διαδικασιών σε θέματα ασφαλείας των τροφίμων. 1.2.2002. Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων L 31/1.
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 1898/2006 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 14 Δεκεμβρίου 2006 σχετικά με τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006 του Συμβουλίου για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και των ονομασιών προέλευσης των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων. Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 369/1.
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 509/2006 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 20ής Μαρτίου 2006 για τα γεωργικά προϊόντα και τα τρόφιμα που χαρακτηρίζονται ως εγγυημένα παραδοσιακά ιδιότυπα προϊόντα. Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 93/1.
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 510/2006 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 20ής Μαρτίου 2006 για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και των ονομασιών προέλευσης των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων. Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 93/12.
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 628/2008 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 2ας Ιουλίου 2008 για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1898/2006 σχετικά με τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006 του Συμβουλίου για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και των ονομασιών προέλευσης των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων. Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, L173/3.
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 852/2004 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 29ης Απριλίου 2004 για την υγιεινή των τροφίμων. Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 226/3.
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 854/2004 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 29ης Απριλίου 2004 για τον καθορισμό ειδικών διατάξεων για την οργάνωση των επίσημων ελέγχων στα προϊόντα ζωικής προέλευσης που προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο. Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 226/83.
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 882/2004 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 29ης Απριλίου 2004 για τη διενέργεια επισήμων ελέγχων της συμμόρφωσης προς τη νομοθεσία περί ζωοτροφών και τροφίμων και προς τους κανόνες για την υγεία και την καλή διαβίωση των ζώων. Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L191/1.
ΝΟΜΟΣ 2741/1999 Διαμόρφωση Ιδρυτικού Νόμου του ΕΦΕΤ-Νόμος 2741 "Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, άλλες ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Ανάπτυξης και λοιπές διατάξεις" (ΦΕΚ 1999/28.09.1999).
ΟΔΗΓΙΑ 2003/89/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 10ης Νοεμβρίου 2003, για την τροποποίηση της οδηγίας 2000/13/ΕΚόσον αφορά στην αναγραφή των συστατικών των τροφίμων. Επίσημη Εφημερίδα αριθ. L 308 της 25/11/2003 σ. 0015 -0018
ΟΔΗΓΙΑ 91/493/ΕΟΚτου Συμβουλίου της 22ας Ιουλίου 1991 περί καθορισμού των υγειονομικών κανόνων που διέπουν την παραγωγή και τη διάθεση στην αγορά των αλιευτικών προϊόντων. Επίσημη Εφημερίδα αριθ. L 268 της 24/09/1991 σ. 0015 – 0034
ΟΔΗΓΙΑ 95/2/ΕΚτου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Φεβρουαρίου 1995 για τα πρόσθετα τροφίμων πλην των χρωστικών και των γλυκαντικών. Επίσημη Εφημερίδα αριθ. L 061 της 18/03/1995 σ. 0001 – 0040
ΣΑΡΙΔΑΚΗΣ, 2004 Διεθνές πρότυπο για τα συστήματα διαχείρισης της ασφάλειας τροφίμων, Πρακτικά 3ου Πανελλήνιου Συμποσίου Υγιεινής & Τεχνολογίας Τροφίμων-Νομοθεσία, Ασφάλεια, Υγιεινή & Ποιότητα Τροφίμων, Τόμος Α. Ελληνική Κτηνιατρική
Εταιρεία, Αθήνα 2004, σελ. 62-65
ΤΥΡΠΕΝΟΥ, 1997 Διασφάλιση ποιότητας-ποιοτικός έλεγχος (QAQQ-Κατάλοιπα χημικών ουσιών και Ασφάλεια τροφίμων. Πλήρη πρακτικά Διεθνούς Συνεδρίου «Quality Forum '97», Τόμος εισηγήσεων σελ. 270-275. Διοργάνωση: περιοδικό eco Q, Ξενοδοχείο
Divani Caravel. Αθήνα 24-26 Οκτωβρίου 1997.
ΤΥΡΠΕΝΟΥ, 2000 Παρουσία χημικών και βιολογικών παραγόντων (φάρμακα-τοξίνες-ρΰποι) και ποιοτική υποβάθμιση των ζωικών τροφίμων. ΠΡΑΚΤΙΚΑ Ημερίδας στα πλαίσια της 2ης Διεθνούς Έκθεσης για την Κτηνοτροφία- Πτηνοτροφία. Zootechnia 2000, Συνεδριακό Κέντρο HELEXPO «Νικόλαος Γερμανός», θεσσαλονίκη, 28/9-1/10/2000, σελ. 1-14.
ΥΑΑΤ, 2006 Η βιολογική γεωργία & κτηνοτροφία στην Ελλάδα το 2004. Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων-Διεΰθυνση Βιολογικής Γεωργίας, 10 Απριλίου 2006.
Τα περισσότερο διαβασμένα άρθρα του ίδιου συγγραφέα(s)