Κατανομή και απομάκρυνση της λεβαμιξόλης σε ιστούς προβάτων


Δημοσιευμένα: Νοε 24, 2017
Λέξεις-κλειδιά:
Λεβαμιζόλη κατάλοιπα ιστοί προβάτου απομάκρυνση χρόνος αναμονής
A. E. TYRPENOU (Α.Ε.ΤΥΡΠΕΝΟΥ)
E. M. XYLOURI-FRANGIADAKI (Ε.Μ. ΞΥΛΟΥΡΗ-ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗ)
G. M. FRANGIADAKIS (Μ.Γ. ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗΣ)
Περίληψη

Θέμα της παρούσας έρευνας ήχαν η μελέτη της κατανομής της λεβαμιζόλης στους ιστους-στόχους του προβάτου μετά από χορήγηση μιας δόσης υδροχλωρικής λεβαμιζόλης και μετελικό στόχο τον προσδιορισμό του χρόνου αναμονής, ώστε οιιστοί του προβάτου να είναι ασφαλείς για ανθρώπινη κατανάλωση.Η υδροχλωρική λεβαμιζόλη χορηγήθηκε εφάπαξ per os με τημορφή δισκίου του κτηνιατρικού φαρμακευτικού σκευάσματος Tridicine™ 300 mg στην προτεινόμενη θεραπευτική δόση των300 mg/40 kg ο. β., ποσότητα η οποία αντιστοιχεί σε 7,5 mg λεβαμιζόλης ανά kg σ. β. Πραγματοποιήθηκαν πέντε δειγματοληψίες κάθε μία από τις οποίες αποτελείτο από τέσσαρα πρόβατα στις 24,96,168, 240 και 336 ώρες μετά τη φαρμακευτική αγωγή. Δείγματα ιστών κρέατος, ήπατος, νεφρού και λίπους συλλέχθηκαν από κάθε πρόβατο και αφού συσκευάστηκαν, συντηρήθηκαν στους -45 °C μέχρι τη χημική ανάλυση τους. Η λεβαμιζόλη προσδιορίστηκε μευγροχρωματογραφική μέθοδο (HPLC) και οι μέσες συγκεντρώσεις της λεβαμιζόλης στους ιστους-στόχους ήταν ανιχνεύσιμες σε όλα τα δείγματα από την 1η έως και τη 14η ημέρα μετά την παύση της θεραπευτικής αγωγής, με υψηλότερες τις συγκεντρώσεις στο νεφρό και το ήπαρ, οι οποίες κυμάνθηκαν από 838,88 μg/kg σε39,18 μg/kg και από 1988,77 μg/kg σε 16,58 μg/kg, αντίστοιχα την1η και τη 14η ημέρα. Στο κρέας και στο λίπος οι μέσες συγκεντρώσεις της λεβαμιζόλης την 1η ημέρα μετά την παύση της θεραπευτικής αγωγής ήταν 233,96 μg/kg και 173,89 μg/kg, αντίστοιχα και την 4η ημέρα μειώθηκαν σε επίπεδα χαμηλότερα του Μέγιστου Ορίου Καταλοίπων (MRL), γεγονός το οποίο σημαίνει ότι οι ιστοί του προβάτου είναι ασφαλείς για τον καταναλωτή. Υπολογίστηκε ένας χρόνος αναμονής 13 ημερών για το ήπαρ, το κύριο όργανο που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό αυτόν.

Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Research Articles
Λήψεις
Τα δεδομένα λήψης δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.
Αναφορές
Braund KG (2003) Neurotoxic Disorders. In: Braund, K.G. (Ed), Clinical Neurology in Small Animals-Localization, Diagnosis and Treatment. International Veterinary Information Service
(www.ivis.org), Ithaca, New York, USA, pp 1-23.
Chankvetadzea B, Burjanadze N, Santi M, Massolini G, Blaschke G (2002). Enantioseparation of tetramisole by capillary electrophoresis and high performance liquid chromatography and application of these techniques to enantiomeric purity determination of a veterinary drug formulation of L-levamisole. J Sep Sci, 25:733-740.
Cherlet M, de Baere S, Croubels S, de Backer Ρ (2000) Quantitative analysis of levamisole in porcine tissues by high-performance liquid chromatography combined with atmospheric pressure
chemical ionization mass spectrometry. J Chromatogr B, 742:283-293.
COMMISSION REGULATION (EC) No 508/1999 of 4 March 1999 amending Annexes I to IV to Council Regulation (EEC) No 2377/90 laying down a Community procedure for the establishment of maximum residue limits of veterinary medicinal products in foodstuffs of animal origin. Official Journal of the European Communities L 60/16 9. 3. 1999.
Dolezalova M, Tkaczykova M (2001) LC determination of the enantiomeric purity of levamisole using stationary phase with bonded naphthylethylcarbamoylated-beta-cyclodextrin. J Pharm Biomed Anal, 25:407-415.
EMEA (<1995) EMEA Levamisole-Summary (2). Committee for Veterinary Medicinal Products. The European Agency for the Evaluation of Medicinal Products. Veterinary Medicines Evaluation Unit.
EMEA (1995) EMEA, Note for Guidance: Approach towards harmonisation of withdrawal times. The European Agency for the Evaluation of Veterinary Medicinal Products. EMEA/MRL/036/95-Final.
Hekman Ρ (2004) BRD Agency for the Registration of Veterinary Medicinal Products, The Netherlands, pp 1-8.
IPCS (1991) IPCS-Levamisole. In: Toxicological evaluation of certain veterinary drug residues in food. The thirty-sixth meeting of the joint FAO/WHO expert committee on food additives (JECFA).
WHO Food additives series: 27. International Programme on Chemical Safely. World Health Organization, Geneva, pp 75-101.
Kindred T, Walcott J (1996) The FSIS National Residue Programme. In: Haagsma N, Ruiter A (Eds), Proceedings of the EuroResidue III conference on Residues of Veterinary Drugs in Food,
COLOPHON, Veldhoven, The Netherlands, pp 175-184.
McKellar QA (1997) Ecotoxicology and residues of anthelminthic compounds. Vet Parasitol, 72:413-435.
Palermo D , Milillo MA (1979) Gas-chromatographic determination of levamisole residues in sheep flesh. Boll Soc Ital Biol Sper, 55:1859-1862.
Paulson GD, Feil VJ (1996) The disposition of 14C-levamisole in the lactating cow. Xenobiotica 26:863-875.
Rose MD, Argent LC, Shearer G, Farrington WHH (1995) The effect of cooking on veterinary drug residues in food: 2. levamisole. Food Addit Contam 12:185-194.
Sahagun AM, Teran MT, Garcia JJ, Fernandez N, Sierra M, Diez MJ (2001) Oral bioavailability of levamisole in goats. J Vet Pharmacol Ther, 24:439-442.
Tyrpenou AE, Xylouri-Frangiadaki EM (2006) Determination of Levamisole in Sheep Muscle Tissue by High-Performance Liquid Chromatography and Photo Diode Array Detection. Chromatographia 63:321-326.
Τα περισσότερο διαβασμένα άρθρα του ίδιου συγγραφέα(s)