Διερεύνηση της σχέσης μεταξύ πληθυσμιακής σύνθεσης των μελισσιών που εκτρέφονται στην Κρήτη και της ανθεκτικότητας τους ενάντια στο άκαρι Acarapis woodi, Rennie


Δημοσιευμένα: Ιαν 31, 2018
Λέξεις-κλειδιά:
Apis mellifera macedonica Apis mellifera ligustica Acarapis woodi ανθεκτικότητα
B. LIAKOS (Β. ΛΙΑΚΟΣ)
Περίληψη

Προσδιορίσθηκε η πληθυσμιακή σύνθεση μελισσιών που προέκυψαν στην Κρήτη από τη διασταύρωση της τοπικής μέλισσας Apis mellifera adami και των φυλών Apis melliferamacedonica και Apis melliferaligustica. Ερευνήθηκε η πιθανή σχέσητης πληθυσμιακής σύνθεσης με την ανθεκτικότητα αυτών των πληθυσμών στο άκαρι Acarapis woodi παθογόνο αίτιο της τραχειακής ακαρίασης. Από μελισσοκομείο 45 μελισσιών προσβεβλημένο από τραχειακή ακαρίαση, το οποίο παρουσίαζε έντονη πολυμορφία στα μορφολογικά γνωρίσματα του πληθυσμού, πάρθηκαν δείγματα 50 μελισσών και εξετάσθηκαν ως προς: α) Τα μορφολογικά και τα μορφομετρικά χαρακτηριστικά των μελισσών κάθε δείγματος, β)Το ποσοστό των μολυσμένων μελισσών, τη μονόπλευρη ή αμφίπλευρη μόλυνση των τραχειών και την ένταση της μόλυνσης των τραχειών κάθε μολυσμένου δείγματος. Μετά την εξέταση τα μελίσσια κατατάχθηκαν σε τέσσερις ομάδες, ανάλογα με τα μορφολογικά και τα μορφομετρικά χαρακτηριστικά των μελισσών που υπερτερούσαν στη σύνθεση κάθε δείγματος : Ομάδα Ι, υβρίδια της Apis melliferamacedonica, ομάδα Π, υβρίδια της Apis melliferaligustica, ομάδα III, υβρίδια της Apis melliferaligusticaτύπος "Brightyellow" και ομάδα IV ποικιλόμορφα υβρίδια. Από την εξέταση των τραχειών διαπιστώθηκε ότι η πληθυσμιακή σύνθεση επηρεάζει την ανθεκτικότητα των μελισσιών. Τα μελίσσια της Ομάδας Ι, που αποτελούνταν στο μεγαλύτερο ποσοστό τους από μέλισσες με χαρακτηριστικά της Α. m. macedonica παρουσίασαν την υψηλότερη ανθεκτικότητα στο Α. woodi, αντίθετα αυτά της ομάδας III, που υπερτερούσαν οιμέλισσες με τα χαρακτηριστικά του τύπου "bright yellow" της Α. m.ligustica παρουσίασαν μεγάλη ευαισθησία. Τα μελίσσια των δυο άλλων ομάδων παρουσίασαν σχετικά μεγάλη ανθεκτικότητα, μικρότερη όμως αυτής της Α. m. macedonica.

Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Research Articles
Λήψεις
Τα δεδομένα λήψης δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.
Αναφορές
Λιάκος Β, Φυλακτού Α. Η τραχειακή ακαρίωση στην Κρήτη. Επιδημιολογική έρευνα. Δ' Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Συνέδριο. Περίληψη πρακτικών σελ. 58-59. Αθήνα 19-22 Νοεμβρίου 1987.
Λιάκος Β, Κατζιγιαννάκης Ι, Παπαδάκης Ι, Μουντάκη Κ. Η τραχειακή ακαρίωση στην Κρήτη 1987-1992. Δελτίο Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρίας. 1995,46:35-38.
Λιάκος, Β. Επιπτώσεις του παρασιτισμού anóAcarapis woodi (Rennie) σε μελισσοσμήνη της Κρήτης. Δελτίο Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρίας 1995, 46:103-106
Λιάκος Β. Η Μακεδόνικη μέλισσα^/s mellifica macedonica, Rutner, μακροχρόνια λΰση στο πρόβλημα της τραχειακής ακαρίωσης. Δελτίο Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρίας 1994, 46:31-34.
Ruttner F. Biogeography and Taxonomy of Honeybees. Springer-Verlag, Berlin, Heidelberg, N.York 1988, pp 176-198 και 240-257.
Ruttner F. Apis mellifera adam (n ssp). Die Kretische Biene. Apidologie 11:385-400.
Eischen F. Α.. Over wintering performance of honey bee colonies heavily infested with Acarapis woodi (Rennie). Apidologie 1987, 18:293-294.
Adam Brother. " Isle of Wight" or acarine disease: Its historical and practical aspects. Bee World 1968,49: 6-18.
Adam Brother. The tracheal mite. - Breeding for resistance. Am. Bee J. 1987,127:290-91
Τα περισσότερο διαβασμένα άρθρα του ίδιου συγγραφέα(s)