Γαλακτοπαραγωγική ικανότητα του Μπούτσκου προβάτου της Ηπείρου
Περίληψη
Σε ένα ποίμνιο 244 προβάτων της ορεινής φυλής Μπούτσκο της Ηπείρου (Καλαρρύτικο), ηλικίας 1-6 ετών και εκτρεφομενων κατά το ημινομαδικο σύστημα, το χειμώνα στα βορειοανατολικά του Ν. Καρδίτσας και το καλοκαίρι στα ορεινά της Ν. Πίνδου (Καλαρρ’υτες), μελετήθηκε η γαλακτοπαραγωγική ικανότητα των προβατίνων για μία ζωοτεχνική περίοδο 14 μηνών (Μάρτιος-Ιούνιος). Παράλληλα, σε 30 προβατίνες, ηλικίας 3-4 ετών, που γαλούχησαν μονοδυμα αρσενικά (Α' ομάδα, η=10), μονοδυμα θηλυκά (Β' ομάδα, η=10) και δίδυμα αρνιά (Ρ ομάδα, η=10) μελετήθηκαν για μια γαλακτική περίοδο διάρκειας 26 εβδομάδων (περίοδος γαλουχίας = 4 εβδομάδες, περίοδος αρμέγματος = 22 εβδομάδες), η επίδραση του τύπου γαλουχίας (φύλο, αριθμός αρνιών) στη γαλακτοπαραγωγή, στη χημική σύνθεση του γάλακτος και στη θρεπτική κατάσταση [σωματικό βάρος (Σ.Β.) και δείκτης θρεπτικής κατάστασης (Λ.Θ.Κ.)] (των προβατίνων σε διαφορετικά στάδια της γαλακτικής περιόδου. Από τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής προέκυψαν τα ακόλουθα: 1) Η γαλακτική περίοδος των προβατίνων είναι μακριά. Η περίοδος γαλουχίας διαρκεί 4 εβδομάδες και η περίοδος αρμέγματος 71/2 μήνες. Η μέση γαλακτοπαραγωγή (αρμεγμένο γάλα) των θηλυκών ήταν 93,76 χλγ. Από αυτά, το 82,35% αρμέχτηκε κατά τη χειμερινή περίοδο και μόνο το 17,67% κατά τη θερινή. Η γαλακτοπαραγωγική ικανότητα είναι χαμηλή. Ένα μήνα μετά τον απογαλακτισμό των αρνιών, η γαλακτοπαραγωγή μειώνεται, σχετικά απότομα, κατά 49% και 44% στα ζώα που γαλούχησαν μονοδυμα και δίδυμα, αντίστοιχα. 2) Το φύλο των γαλουχούμενων αρνιών δεν επηρεάζει, ποσοτικά και ποιοτικά, τη γαλακτοπαραγωγή των μητέρων τους, τόσο κατά την περίοδο γαλουχίας όσο και κατά την περίοδο αρμέγματος. Η γαλουχία όμως δίδυμων, σε σύγκριση με εκείνη των μονοδύμων, επηρέασε θετικά τη γαλακτοπαραγωγή των μητέρων τους, τόσο κατά την περίοδο γαλουχίας (+15,7%, Ρ<0.05) όσο και κατά την περίοδο αρμέγματος (+21,8%, Ρ<0.05). Αντίθετα, η περιεκτικότητα του γάλακτος των προβατίνων, που γαλούχησαν δίδυμα, είναι χαμηλότερη (Ρ< 0.05) σε λίπος, πρωτεΐνες και ξηρή ουσία (Ξ.Ο.) Το στάδιο της γαλακτικής περιόδου είχε σημαντική επίδραση (Ρ<0.05) στη συγκέντρωση όλων των χημικών συστατικών του γάλακτος.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
FOLINAS (Γ. Σ. ΦΩΛΙΝΑΣ) S. G. (2018). Γαλακτοπαραγωγική ικανότητα του Μπούτσκου προβάτου της Ηπείρου. Περιοδικό της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας, 52(1), 49–57. https://doi.org/10.12681/jhvms.15407
- Τεύχος
- Τόμ. 52 Αρ. 1 (2001)
- Ενότητα
- Research Articles
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης.
Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την άδεια μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς.
Οι συγγραφείς μπορούν να καταθέσουν το άρθρο σε ιδρυματικό ή άλλο αποθετήριο ή/και να το δημοσιεύσουν σε άλλη έκδοση, με υποχρεωτική την αναφορά πρώτης δημοσίευσης στο J Hellenic Vet Med Soc
Οι συγγραφείς ενθαρρύνονται να καταθέσουν σε αποθετήριο ή να δημοσιεύσουν την εργασία τους στο διαδίκτυο πριν ή κατά τη διαδικασία υποβολής και αξιολόγησής της.