Γαλακτοπαραγωγική ικανότητα του Μπούτσκου προβάτου της Ηπείρου


Δημοσιευμένα: Ιαν 31, 2018
Λέξεις-κλειδιά:
Πρόβατο Μπουτσκο Γαλακτοπαραγωγή.
S. G. FOLINAS (Γ. Σ. ΦΩΛΙΝΑΣ)
Περίληψη

Σε ένα ποίμνιο 244 προβάτων της ορεινής φυλής Μπούτσκο της Ηπείρου (Καλαρρύτικο), ηλικίας 1-6 ετών και εκτρεφομενων κατά το ημινομαδικο σύστημα, το χειμώνα στα βορειοανατολικά του Ν. Καρδίτσας και το καλοκαίρι στα ορεινά της Ν. Πίνδου (Καλαρρ’υτες), μελετήθηκε η γαλακτοπαραγωγική ικανότητα των προβατίνων για μία ζωοτεχνική περίοδο 14 μηνών (Μάρτιος-Ιούνιος). Παράλληλα, σε 30 προβατίνες, ηλικίας 3-4 ετών, που γαλούχησαν μονοδυμα αρσενικά (Α' ομάδα, η=10), μονοδυμα θηλυκά (Β' ομάδα, η=10) και δίδυμα αρνιά (Ρ ομάδα, η=10) μελετήθηκαν για μια γαλακτική περίοδο διάρκειας 26 εβδομάδων (περίοδος γαλουχίας = 4 εβδομάδες, περίοδος αρμέγματος = 22 εβδομάδες), η επίδραση του τύπου γαλουχίας (φύλο, αριθμός αρνιών) στη γαλακτοπαραγωγή, στη χημική σύνθεση του γάλακτος και στη θρεπτική κατάσταση [σωματικό βάρος (Σ.Β.) και δείκτης θρεπτικής κατάστασης (Λ.Θ.Κ.)] (των προβατίνων σε διαφορετικά στάδια της γαλακτικής περιόδου. Από τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής προέκυψαν τα ακόλουθα: 1) Η γαλακτική περίοδος των προβατίνων είναι μακριά. Η περίοδος γαλουχίας διαρκεί 4 εβδομάδες και η περίοδος αρμέγματος 71/2 μήνες. Η μέση γαλακτοπαραγωγή (αρμεγμένο γάλα) των θηλυκών ήταν 93,76 χλγ. Από αυτά, το 82,35% αρμέχτηκε κατά τη χειμερινή περίοδο και μόνο το 17,67% κατά τη θερινή. Η γαλακτοπαραγωγική ικανότητα είναι χαμηλή. Ένα μήνα μετά τον απογαλακτισμό των αρνιών, η γαλακτοπαραγωγή μειώνεται, σχετικά απότομα, κατά 49% και 44% στα ζώα που γαλούχησαν μονοδυμα και δίδυμα, αντίστοιχα. 2) Το φύλο των γαλουχούμενων αρνιών δεν επηρεάζει, ποσοτικά και ποιοτικά, τη γαλακτοπαραγωγή των μητέρων τους, τόσο κατά την περίοδο γαλουχίας όσο και κατά την περίοδο αρμέγματος. Η γαλουχία όμως δίδυμων, σε σύγκριση με εκείνη των μονοδύμων, επηρέασε θετικά τη γαλακτοπαραγωγή των μητέρων τους, τόσο κατά την περίοδο γαλουχίας (+15,7%, Ρ<0.05) όσο και κατά την περίοδο αρμέγματος (+21,8%, Ρ<0.05). Αντίθετα, η περιεκτικότητα του γάλακτος των προβατίνων, που γαλούχησαν δίδυμα, είναι χαμηλότερη (Ρ< 0.05) σε λίπος, πρωτεΐνες και ξηρή ουσία (Ξ.Ο.) Το στάδιο της γαλακτικής περιόδου είχε σημαντική επίδραση (Ρ<0.05) στη συγκέντρωση όλων των χημικών συστατικών του γάλακτος.

Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Research Articles
Λήψεις
Τα δεδομένα λήψης δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.
Αναφορές
Jefferies BC. Body composition scoring and its use in management. Tansm. J. Agric.,1961. 32:19 - 21.
McCance I. The determination of milk yield in the Merino ewe. Aust. J. Agric. Res., 1959.10 : 839 - 853.
Doney JM, Peart JN, Smith WF, Louda F. A consideration of the techniques for estimation of milk yield by suckled sheep and a comparison of estimates obtained by two methods in relation to the effect of breed, level of production and stage of lactation, J. Agric. Sci., Camb., 1979.92:123 -132.
Γιαννακόπουλος Α. Ανάλυση δεδομένων βιολογικών πειραματισμών. Α.Π.Θ., Θεσσαλονίκη, 1994. σελ. 79 -137.
Νικολάου Ε. Μελέτη των μορφολογικών, παραγωγικών και αναπαραγωγικών χαρακτηριστικών του ορεινού ηπειρώτικου προβάτου. Διδακτορική διατριβή. Τμήμα Ζωικής Παραγωγής, Γεωργικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, 1992. 24 - 65.
Ζυγογιάννης Δ. Συμβολή εις την αΰξησιν της παραγωγικότητας του Σαρακατσάνικου θεσσαλικού προβάτου. Διδακτορική διατριβή. Κτηνιατρική Σχολή, Α.Π.Θ., Θεσσαλονίκη, 1977. 33-34 και 81-92.
Παππάς ΒΓ, Κοΰγκουλος XX. Το Καραγκούνικο πρόβατο. Σταθμός Κτηνοτροφικής Έρευνας Καρδίτσας, Υπ. Γεωργίας, 1979. σελ. 20 - 41.
Γαβριηλίδης ΓΧ, Ζέρβας ΝΠ, Χατζή μηνάογλου Ι, ΓεωργοΰδηςΑ, Βογιατζόγλου, ΙΓ. Αποτελέσματα από την αρχική επεξεργασία στοιχείων της περιόδου 1977-1986 του προβάτου
της Χιακής φυλής στο Σταθμό Γεωργικής Έρευνας Χαλκιδικής. Ειδικό Δελτίο Υπ. Γεωργίας. Σ.Γ.Ε. Χαλκιδικής, 1988. σελ. 1 -15.
Ρογδάκης Ε, Παππάς Β, Παπαδημητριού Τ. Ανάλυση των στοιχείων από τον έλεγχο της γαλακτο-παραγωγής του Καραγκούνικου προβάτου. Επιθεώρηση Ζωοτεχνικής Επιστήμης, 1988. 8 : 17 - 34.
Παπαδημητρίου ΤΒ, Παπαβασιλείου Δ. Ανάλυση των στοιχείων γαλακτοπαραγωγής του FRISARTA προβάτου από τον έλεγχο γαλακτοπαραγωγής. Επιθεώρηση Ζωοτεχνικής Επιστήμης, 1988 .8 : 5 -16.
Αλεξανδρίδης Χ, Μιχαηλίδης Ι, Γαβριηλίδης ΓΧ, Παππαμιχαηλίδου Β, Παπαδόπουλος Θ, Νικολάου Ε, Μάντζιος Α, Τριανταφυλλίδης Δ, Αγορίτσας Π, Χατζή μη νάογλου Ι. Εκτίμηση ορισμένων παραμέτρων γαλακτοπαραγωγής και ανάπτυξης των φυλών προβάτων Χίου, Κΰμης, Βλάχικης και Φλώρινας. Γεωργική Έρευνα, 1987. 11: 437 - 448.
Ζέρβας Ν, Χατζή μη νάογλου Ι. Ελληνικές φυλές προβάτων. 2ο Συμπόσιο κτηνοτροφίας-αιγοπροβατοτροφίας. Επιθεώρηση Ζωοτεχνικής Επιστήμης, Ειδική Έκδοση, 1988.5:17-28.
Hatziminaoglou I, Georgoudis A, Karalazos Α. Factors Affecting Milk Yield and Prolificacy of Karagouniko Sheep in the West Thessaly (Greece). Liv. Prod. Sci., 1990. 24 :181 -186.
Κατσαοΰνης Ν. Προβατοτροφία. Αφοί Κυριακίδη. Θεσσαλονίκη, 1980. σελ. 26 και 107 -110.
EyaL E, Volkani R, Sharav Ε. Milk secretion and milking efficiency in sheep. Hanoked, 1958.40 : 7 -10.
Peart JN. Lactation of suckling Ewes and Does. In "Sheep and Goat Production". I.L. Coop (ed.). Elsevier Scientific Publishing Company, Amsterdam. 1982. pp. 119 -134.
Doney JM, Peart JN, Smith WF. The effect of interaction of ewe and lamb genotype on milk production of ewes and on growth of lambs to weaning. Anim. Prod., 1981.33:137-142.
Katsaounis N, Zygoyiannis D. Production laitière et composition du lait de brebis de race Karagouniko. I. Brebis allaitant des agneaux de race Karagouniko. Ree. Med. Vet., 1984a. 160 (9) : 745-753.
Katsaounis Ν, Zygoyiannis D.. Production laitière et composition du lait de brebis de race Karagouniko. II. Brebis allaitant des agneaux metis Frison x Karagouniko. Ree. Med. Vet, 1984b 160 (10) : 825-832.
Ζυγογιάννης Δ. Αποτελέσματα της προσπάθειας βελτιώσεως της παραγωγικότητας του Καραγκούνικου προβάτου με την μέθοδο της διασταυρώσεως βιομηχανικού τΰπου. V. Γαλακτοπαραγωγική ικανότητα των προβατίνων 1/2 ΦρΙσλανδίας 1/2 Καραγκούνικο. Επιστημονική Επετηρίδα Κτηνιατρικής Σχολής Α.Π.Θ., 1984.22: 1 - 30.
Doney JM, Peart JN, Smith WF, Sim DA. Lactation performance, herbage intake and lamb growth of Scottish Blackface and East Friesland x Scottish Blackface ewes grazing hill or improved pasture. Anim. Prod., 1983. 37:283-292.
Bass J, Doney JM, Rhind SM. Milk production of ewes rearing single and twin lambs at two times of year and associated plasma insulin, prolactin and blood metabolite concentrations. Anim. Prod., 1984. 38 : 3.523.
Treacher T. Nutrient requirement for lactation in the ewe. Sheep Production. W. Harering, Butterworths, London, 1983. p.p. 133 -153.
Treacher T. The possibilities for improving the performance of ewes suckling three or more lamps in grazing systems. Genetics of reproduction in sheep. R.B. Land and D.W. Robinson, Butterworths, London, 1985. p.p. 371-381.
Gardner RW, Hogue DW. Milk production, milk composition and energetic efficiency of Hamshire and Corriedale ewes fed to maintain body weight. J. Anim. Sci., 1966.25:789-795.
Torres-Hernandez G, Hohenboken W. Genetic and environmental effects on milk production, milk composition and mastitis incidence in crossbred ewes. J. Anim. Sci., 1979. 49 ; 410-417.
Ζυγογιάννης Δ, Κατσαοΰνης Ν. Επίδραση του αριθμού και του γενοτΰπου των γαλουχοΰμενων αρνιών στην ποσότητα και στη σύνθεση του γάλακτος των Καραγκούνικων προβατίνων. Επιστημονική Επετηρίδα Κτηνιατρικής Σχολής Α.Π.Θ., 1984. 20 : 39 - 56.
Wohlt JE, Kleyn DH, Vandernoot GW, Selfridge DJ, Novotney CA. Effect of stage of lactation, age of ewe, sibling status and sex of lamb on gross and minor constituents of Dorset ewe milk. J. Anim. Sci., 1981. 64: 2175-2184.
Ανυφαντάκης EM, Βεϊνόγλου ΒΚ, Ράμμου ΑΚ. Συμβολή εις την μελετην της χημικής συνθέσεως και ενίων φυσικοχημικών ιδιοτήτων του πρόβειου γάλακτος. Εργαστήριο Γαλακτοκομίας Ανωτάτης Γεωπονικής Σχολής Αθηνών. 1976.
Voutsinas LP, Delegiannis C, Katsiari MC, Pappas C. Chemical composition on Boutsiko ewe milk during lactation. Milchwissenschaft, 1988. 43 (12) : 766 - 771.
Fabel I, Owen JB, Kassem R, Juha H. A note on the milk composition of Awassi ewes. Anim. Prod., 1989.48:606-610.
Ανυφαντάκης EM, Χημεία και ανάλυση του γάλακτος. ΚαραμπερόπουλοςΑ.Ε.,Αθήνα,1986. σελ. 190.
Μάντης Α. Υγιεινή και Τεχνολογία του Γάλακτος και των προϊόντων του. Αφοί Κυριακίδη, Θεσσαλονίκη, 1986. σελ. 32-33.
Τα περισσότερο διαβασμένα άρθρα του ίδιου συγγραφέα(s)