Μέθοδοι εξυγίανσης σφάγιων σε σφαγεία: ανασκόπηση

Περίληψη
Η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ασφάλεια του κρέατος προβλέπει την εφαρμογή ιδιαίτερα αυστηρών προληπτικών μέτρων υγιεινής και διαδικασιών, με στόχο την πρόληψη των κινδύνων. Επομένως, δεν είναι απαραίτητη η χρήση παρεμβατικών τεχνικών εξυγίανσης στο τέλος της παραγωγικής διαδικασίας. Αντίθετα, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιτρέπουν και έχουν ρυθμίσει στη νομοθεσία τους τη χρήση παρεμβατικών τεχνικών εξυγίανσης των σφάγιων. Γενικότερα, ένα σύστημα HACCP μπορεί να βασίζεται σε παρεμβατικές τεχνικές εξυγίανσης, να χρησιμοποιεί μη παρεμβατικές μεθόδους ή να συνδυάζει και τα δύο. Η χρήση παρεμβατικών τεχνικών είναι πιο δαπανηρή, αποχρωματίζει τα σφάγια και παράγει μεγάλες ποσότητες αποβλήτων. Επιπλέον, οι μέθοδοι αυτές μπορεί να αποτελέσουν παράγοντα απόκρυψης της κακής υγιεινής της παραγωγικής διαδικασίας ή να έχουν επιπτώσεις στην ασφάλεια του κρέατος, εξαιτίας της υπολειμματικής δράσης ορισμένων ουσιών που χρησιμοποιούνται. Αντιθέτως, οι μη παρεμβατικές τεχνικές είναι πιο φθηνές, πιο εύκολες στην εφαρμογή και αντιμετωπίζουν την αιτία της επιμόλυνσης αυτής καθ’ αυτής, ως μια προληπτική διαδικασία. Βέβαια, οι μη παρεμβατικές τεχνικές στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στον ανθρώπινο παράγοντα, απαιτούν συνεχή παρακολούθηση και προσπάθεια και δεν αποκλείουν την πιθανότητα αστοχίας στις διαδικασίες. Στη διεθνή βιβλιογραφία περιγράφονται και χρησιμοποιούνται στην πράξη διάφορες τεχνικές εξυγίανσης σφάγιων, όπως: (α) πλύσιμο με ψυχρό ή χλιαρό νερό, (β) πλύσιμο με θερμό νερό, (γ) αναρρόφηση σε συνδυασμό με ατμό, (δ) αποστείρωση με ατμό, (ε) εφαρμογή ακτινοβολίας, (ζ) εφαρμογή διαλυμάτων οργανικών οξέων, (η) συνδυασμός εφαρμογής διαλυμάτων οργανικών οξέων με άλλες μεθόδους εξυγίανσης και (θ) άλλες τεχνικές χημικής εξυγίανσης. Σκοπός της παρούσας ανασκόπησης είναι η παρουσίαση της σχετικής διεθνούς βιβλιογραφίας και ο σχολιασμός ερωτημάτων σχετικών με τις τεχνικές εξυγίανσης σφάγιων.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
MILIOS (Κ. ΜΗΛΙΟΣ) K., DROSINOS (Ε. ΔΡΟΣΙΝΟΣ) E. H., & ZOIOPOULOS (Π.Ε. ΖΩΪΟΠΟΥΛΟΣ) P. E. (2017). Μέθοδοι εξυγίανσης σφάγιων σε σφαγεία: ανασκόπηση. Περιοδικό της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας, 65(2), 65–78. https://doi.org/10.12681/jhvms.15517
- Τεύχος
- Τόμ. 65 Αρ. 2 (2014)
- Ενότητα
- Review Articles
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης.
Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την άδεια μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς.
Οι συγγραφείς μπορούν να καταθέσουν το άρθρο σε ιδρυματικό ή άλλο αποθετήριο ή/και να το δημοσιεύσουν σε άλλη έκδοση, με υποχρεωτική την αναφορά πρώτης δημοσίευσης στο J Hellenic Vet Med Soc
Οι συγγραφείς ενθαρρύνονται να καταθέσουν σε αποθετήριο ή να δημοσιεύσουν την εργασία τους στο διαδίκτυο πριν ή κατά τη διαδικασία υποβολής και αξιολόγησής της.