Προβλήματα στον προσδιορισμό υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων με τη χρήση υγρής χρωματογραφίας-φασματομετρίας μάζας τριπλού τετραπόλου


Λέξεις-κλειδιά:
υπολείμματα φυτοφαρμάκων τρόφιμα LC-MS/MS
G. MILIADIS
P. TSIANTAS
G. SIRAGAKIS
Περίληψη

Μελετήθηκαν τα πιο κοινά προβλήματα που παρουσιάζονται στις αναλύσεις τροφίμων με τη χρήση της υγρής χρωματογραφίας – φασματομετρίας μάζας τριπλού τετραπόλου (LC-MS/MS). Αφορούσαν σε ενώσεις με χαμηλές ανακτήσεις, χαμηλή ευαισθησία στη μια από τις δυο μεταπτώσεις, μία κοινή μετάπτωση με το υπόστρωμα ή με άλλουςαναλύτες, καθώς και με το διαλύτη. Επιπλέον, μελετήθηκε το φαινόμενο της επίδρασης του υποστρώματος στη μέτρηση

(matrix effect). H σημαντικότητα του κάθε προβλήματος μελετήθηκε πειραματικά με τη χρήση αντιπροσωπευτικών ενώσεων. Για την εκχύλιση των φυτοφαρμάκων χρησιμοποιήθηκε η προσέγγιση QuEChERS. Η μελέτη περιλαμβάνει 128 αναλύτες που αντιπροσωπεύουν διαφορετικές κατηγορίες χημικών ομάδων, με διαφορετικές πολικότητες και μοριακές μάζες σε 8 προϊόντα τροφίμων που αντιπροσωπεύουν διάφορες κατηγορίες υποστρωμάτων. Λευκά υποστρώματα εμβολιάστηκαν στα 33.3 μg/kg και 167 μg/kg, τα οποία και αναλύθηκαν χρησιμοποιώντας διαφορετικές συνθήκες LC-MS/MS προκειμένου να αξιολογηθεί η σημαντικότητα της κάθε παραμέτρου. Επιπλέον, χρησιμοποιήθηκαν μακροπρόθεσμα δεδομένα 18 μηνών ελέγχου καταλληλότητας του συστήματος LC-MS/MS προκειμένου να αξιολογηθεί η μεταβλητότητα του χρόνου έκλουσης των αναλυτών και η αναλογία ιόντων στο όριο ανίχνευσης. Η αξιολόγηση αυτή έγινε με χρήση 6 αντιπροσωπευτικών ενώσεων και με τα αντίστοιχα διαγράμματα ελέγχου.

Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Research Articles
Λήψεις
Τα δεδομένα λήψης δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.
Αναφορές
Anagnostopoulos C, Miliadis GE (2013). Development and validation of an easy multi-residue method for the determination of multi-class pesticide residues using GC-MS/MS and LC-MS/MS in olive oil and olives. Talanta. 112C, 1-10.
DG-SANCO (2013). Guidance Document on Analytical Quality Control and Validation Procedures for Pesticide Residues Analysis in Food and Feed. SANCO/12571/2013.
EN 15662 (2008). Foods of Plant Origin—Determination of pesticide residues using GC-MS and/or LC-MS/MS following acetonitrile extraction/partitioning and clean-up by dispersive SPE—QuEChERS method.
University of Hertfordshire (2007). http://sitem.herts.ac.uk/aeru/ppdb/ [accessed 19 December 2016].
Τα περισσότερο διαβασμένα άρθρα του ίδιου συγγραφέα(s)