Παραγωγή έντεροτοξινών από στελέχη σταφυλόκοκκων πού απομονώθηκαν από αφυδατωμένα τρόφιμα


Δημοσιευμένα: Dec 2, 2019
Π. ΚΟΪΔΗΣ
Α. ΜΑΝΤΗΣ
Ι. ΚΑΤΖΑΠΑΝΝΑΚΗΣ
Περίληψη

Διερευνήθηκε ή ικανότητα παραγωγής έντεροτοξινών σέ ευνοϊκά υποστρώματα 153 στελεχών σταφυλόκοκκων πού απομονώθηκαν άπό αφυδατωμένες σούπες κρέατος. Ή ανίχνευση των έντεροτοξινών έγινε μέ τή μέθοδο της άνοσοδιαχύσεως σε στοιβάδα άγαρ πάνω σέ άντικειμενοφόρο πλάκα (micro-slide test). 'Επιπλέον τά στελέχη εξετάστηκαν ώς προς την ικανότητα παραγωγής καταλάσης. αναερόβιας ζυμώσεως της γλυκόζης, παραγωγής πηκτάσης και θερμοανθεκτικής DΝασης. Τά αποτελέσματα έδειξαν ότι 37 άπό τά στελέχη (ποσοστό 24,1%) παρήγαν έντεροτοξίνη τύπου Α. 143 (ποσοστό 93.4%) έδιναν θετική τή δοκιμή πηκτάσης και 136 (ποσοστό 88,7%) θετική τή δοκιμή θερμοανθεκτικής DΝασης.

Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Άρθρα
Λήψεις
Τα δεδομένα λήψης δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.
Αναφορές
Ahmed, A.A., Terplan, G., and E. Simon, 1978: Enterotoxigenicity of staphylococcal strains isolated from milk and dairy products. Arch. Lebensmittelhyg. 29: 212-214.
Angelotti, R. 1969: Staphylococcal Intoxication (in «Food-borne Infections and Intoxications»). H. Riemann, Edit. Academic Press, New York and London.
Βατοπούλου, Θ., Πετροπούλου, Δ., Μαυροειδή, Α. και Ε. Λιάπα, 1969: Έρευνα επί των παθογόνοι σταφυλόκοκκων. Πρακτ. 2ου Έθν. Συμπ. Μικροβιολ. σελ. 179. 'Αθήναι.
Bergdoll, M.S., Weiss, Κ.F., and M.J. Muster, 1967:The production of staphylococcal enterotoxin by a coagulase negative microorganism. Bacteriol. Proc. 1967: 12.
Bergdoll, M.S. 1968: Staphyloenterotoxins in dried foods. 6th International Symposium on Food Microbiology, ρ 225. Bilthoven, the Netherlands.
Catsaras, J.J., Sampaio-Ramos, M.H., et R. Buttiaux, 1961: Etude microbiologique des potages dehydrates ou concentrés du marché Francais. Ann. Inst. Pasteur, Lille. 12:163.
Coretti, Κ., and Η. Müggenburg, 1967: Keimgehalt von trockensuppen und seine beurteilung. Feinkostwirtschaft. 4: 76-78, 108-115.
Cowan, S.T., and K.J. Steel, 1966: Manual for the identification of medical bacteria. Cambridge University Press, London.
Crisley, F.D., Peeler, J.T., and R. Angelotti, 1965: Comparative evaluation of five selective and differential media for the detection and enumeration of coagulase positive staphylococci in foods. Appi. Microbiol. 13: 140.
Dagneaux, E.L.K., and D.A.A. Mossel, 1968: The microbiological condition of dried soups. 6th International Symposium on Food Microbiology, p. 411. Bilthoven, the Netherlands.
Giolitti, G., and C. Cantoni, 1965: A medium for the isolation of staphylococci from foodstuffs. J. Appi. Bact. 29: 395.
Inai, T., Kaymar, S., Yildirim, Y., and M. Unsal, 1975: Untersuchungen über Bakterienflora der Trockensuppen. J. Fac. Vet. Med. Istambul. 1. (1): 20.
Κοΐόης. Π. 1979: Άφυδατωμέναι σουπαι και ζωμοί κρέατος. 'Έρευνα επί της ύγιεινολογικής αυτών καταστάσεως. Διατριβή επί διδακτορία. Θεσσαλονίκη.
Lachica, R.V.F., Weiss, Κ.F., and R.H. Deibel, 1969: Relationships among coagulase, enterotoxin and heat stable deoxyribonuclease production by Staphylococcus aureus. Appi. Microbiol. 18: 126-127.
Lachica, R.V.F., Hoeprich, P.D., and C. Genigeorgis, 1971: Nuclease production and lysostaphin susceptibility of Staphylococcus aureus and other catalase positive cocci. Appi. Microbiol. 21: 823-826.
Malaki, M., Kohnehshahri, M., and R. Charagozloo, 1973: Bacteriophage. Typing of Staphylococci isolated from foodsstuffs and handlers in Tehran. J.Milk Food Technol. 36: 262.
Μάντης, Α. και Πρ. Καραϊωάννογλου, 1978. Μικροβιολογική ανάλυση τροφίμων. Θεσσαλονίκη.
Μάντης, Α.Ι. 1973: Συνθήκαι παραγωγής σταφυλοκοκκικών έντεροτοξινών εις τυρόν «φέτα». Διατριβή επί υφηγεσία. Θεσσαλονίκη.
Minor, Τ.Ε., and E.H. Marth, 1972: Staphylococcus aureus and Staphylococcal food intoxications. A review. IV. Staphylococci in meat, bakery products and other foods. J.Milk Food Technol. 35: 228.
Minor, T.E., and E.H. Marth, 1976: Staphylococci and their significance in foods. Elsevier. Amsterdam, Oxford, New York.
Mossel, D.A.A. 1962: Attenpt in classification of catalase-positive staphylococci and micrococci. J.Bacteriol. 84: 1140-1147.
Mossel, D.A.A., and J.L. Shennan, 1976: Micro-organisms in dried foods. Their significance, limitation and enumeration. J. Food Technol. 11: 205.
Pablo, S.I., Silverman, G.J., and S.A. Goldblith, 1966: Microbial growth patterns of rehydrated freeze-dried foods. II. Chicken. J. Food Sci. 31: 245.
Παπαπαναγιώτου, I. 1969: Τροφικαί δηλητηριάσεις εκ σταφυλόκοκκων. Πρακτ. 2ου Έθν. Συμπ. Μικροβιολ. σελ. 27. 'Αθήναι.
Pullen, Μ.Μ., and CA. Genigeorgis, 1977: A study of coagulase-positive staphylococci in salami before fermentation. J. Food Prot. 40: 704-708.
Thatcher, F.S., and W.A. Simon, 1956. A comparative appraisal of the properties of «staphylococci» isolated from clinical sites and from dairy products. Can. J. Microbiol. 2: 703-714.
Zehren, V.L., and V.F. Zehren, 1968: Examination of large qualities of cheese for staphylococcal enterotoxin. A.J. Dairy Sci. 51: 635.
Τα περισσότερο διαβασμένα άρθρα του ίδιου συγγραφέα(s)