Effects of olive pulp addition to broiler diets on performance, selected biochemical parameters and antioxidant enzymes
Περίληψη
H παραγωγή ελαιόλαδου δημιουργεί ορισμένα υποπροϊόντα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη διατροφή των ζώων. Αυτά τα υποπροϊόντα περιέχουν αρκετές πολυφαινολικές ενώσεις που ενδέχεται να παρουσιάζουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Η παρούσα μελέτη σχεδιάστηκε για να αξιολογήσει την επίδραση της προσθήκης πάστας ελαιόκαρπου στο σιτηρέσιο ορνιθίων κρεοπαραγωγής στην ανάπτυξη, στην απόδοση σε σφάγιο και στην ενεργότητα ορισμένων αντιοξειδωτικών ενζύμων. Διακόσιοι (200), νεοσσοί κρεοπαραγωγής Cobb 500, ηλικίας μιας ημέρας, εκτράφηκαν για συνολικά 42 ημέρες. Υπήρξαν 4 διατροφικές επεμβάσεις. Στην επέμβαση T1 δεν προστέθηκε πάστα ελαιόκαρπου στο εναρκτήριο, ανάπτυξης και τελικό σιτηρέσιο. Στην επέμβαση Τ2, η πάστα ελαιόκαρπου προστέθηκε στο εναρκτήριο, ανάπτυξης και τελικό σε επίπεδο 0, 2,5 και 5% αντιστοίχως. Στην επέμβαση Τ3, η πάστα ελαιόκαρπου προστέθηκε στα τρία σιτηρέσια σε επίπεδο 0, 5 και 5% αντιστοίχως, ενώ στην επέμβαση T4 σε επίπεδο 0, 5 και 8% αντιστοίχως. Μελετήθηκε η ανάπτυξη, η απόδοση σε σφάγιο και ένας αριθμός βιοχημικών παραμέτρων. Η oλευρωπεΐνη και η υδροξυτυροσόλη ανιχνεύτηκαν στην πάστα ελαιόκαρπου σε επίπεδα 952 και 216 mg/kg αντιστοίχως. Τα ορνίθια αναπτύχθηκαν καλά και δεν παρατηρήθηκαν διαφορές μεταξύ των επεμβάσεων στο τελικό σωματικό βάρος, την απόδοση σε σφάγιο, την ολική αντιοξειδωτική ικανότητα και την ενεργότητα των αντιοξειδωτικών ενζύμων. Εφαρμογή της διακριτικής ανάλυσης έδειξε ότι τα δείγματα διακρίνονται βάση του επιπέδου προσθήκης πάστας ελαιόκαρπου. Τα δείγματα των επεμβάσεων Τ2 και Τ3 εντοπίστηκαν στο κέντρο του διαγράμματος απομακρυσμένα από τις άλλες επεμβάσεις παρουσιάζοντας υψηλές τιμές σε απόδοση σε σφάγιο, αναλογία βάρους στήθους προς σωματικό βάρος και ενεργότητα των περισσοτέρων αντιοξειδωτικών ενζύμων. Συμπερασματικά, η πάστα ελαιόκαρπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα σιτηρέσια ορνιθίων κρεοπαραγωγής έως 5% και μελλοντικές μελέτες σε πραγματικές συνθήκες εκτροφής ίσως αναδείξουν περαιτέρω τις θετικές επιδράσεις αυτού στην απόδοση και αντιοξειδωτική προστασία των ορνιθίων.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
PAPPAS, A., TSIPLAKOU, E., PAPADOMICHELAKIS, G., MITSIOPOULOU, C., SOTIRAKOGLOU, K., MPEKELIS, V., HAROUTOUNIAN, S., FEGEROS, K., & ZERVAS, G. (2019). Effects of olive pulp addition to broiler diets on performance, selected biochemical parameters and antioxidant enzymes. Περιοδικό της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας, 70(3), 1687–1696. https://doi.org/10.12681/jhvms.21793
- Τεύχος
- Τόμ. 70 Αρ. 3 (2019)
- Ενότητα
- Research Articles
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης.
Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την άδεια μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς.
Οι συγγραφείς μπορούν να καταθέσουν το άρθρο σε ιδρυματικό ή άλλο αποθετήριο ή/και να το δημοσιεύσουν σε άλλη έκδοση, με υποχρεωτική την αναφορά πρώτης δημοσίευσης στο J Hellenic Vet Med Soc
Οι συγγραφείς ενθαρρύνονται να καταθέσουν σε αποθετήριο ή να δημοσιεύσουν την εργασία τους στο διαδίκτυο πριν ή κατά τη διαδικασία υποβολής και αξιολόγησής της.