A retrospective study on the isolated strains of Salmonella in poultry
Περίληψη
Poultry represent an important global reservoir of Salmonella. Poultry salmonellosis results in great economic losses, and some serovars also have zoonotic potential. Some poultry can be infected with Salmonella without showing clinical signs of the disease, but is, nevertheless, a significant source of spread of the infection. Clinical symptoms range from digestive problems (white diarrhea, malabsorption) to bacteremia and death. The aim of this study was to retrospectively show the presence of bacteria Salmonella enterica subspecies enterica of various serovars in poultry in the Belgrade epizootiological area in a period of six years (2014-2019). A total of 4580 samples were examined including: incubated eggs, dead chickens, broiler feces and laying hens with total of 207 positive samples. Salmonella was isolated by standard microbiological methods followed by serological typing. In the examined period, the prevalence of poultry salmonella was 4.52%. The highest number of examined samples was recorded in 2017 (879), and positive in 2018 (65), while the lowest prevalence was recorded during year 2016 with 7 positive samples. Of all isolated and serotyped Salmonella, the most commonly isolated serovar was S. Enteritidis (65.28%), followed by S. Infantis (21.30%), S. Mbandaka (6.02%), S. Senftenberg (3.24%), S. Typhimurium (1.85%), S. Agona (0.93%), S. Taksony (0.93%), and the least common is S. Tshiongwe (0.46%). The first report of serovars : S. Agona, S. Taksony and S. Tshiongwe have been during 2018. The highest number of positive specimens was found in laying hens faces (116 of 921 tested), broiler faces (73 of 1147), chickens carcasses (12 of 1443) and incubated eggs (6 of 1069). Complete eradication of Salmonella from production is a difficult goal because of the presence of a heterogeneous serovars pool and various sources of infection. Prevention is the best tool for controlling Salmonella: hygiene, biosecurity and where applicable - vaccination. It is a great responsibility of the poultry farmers to apply the existing standards and to improve the new ones.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Spalević, L., Zdravkovic, N., Zutić, J., Vojinović, D., Milićević, V., Jezdimirović, N., Kureljušić, J., & Radanović, O. (2023). A retrospective study on the isolated strains of Salmonella in poultry. Περιοδικό της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας, 74(3), 5893–5898. https://doi.org/10.12681/jhvms.25005
- Τεύχος
- Τόμ. 74 Αρ. 3 (2023)
- Ενότητα
- Research Articles
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης.
Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την άδεια μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς.
Οι συγγραφείς μπορούν να καταθέσουν το άρθρο σε ιδρυματικό ή άλλο αποθετήριο ή/και να το δημοσιεύσουν σε άλλη έκδοση, με υποχρεωτική την αναφορά πρώτης δημοσίευσης στο J Hellenic Vet Med Soc
Οι συγγραφείς ενθαρρύνονται να καταθέσουν σε αποθετήριο ή να δημοσιεύσουν την εργασία τους στο διαδίκτυο πριν ή κατά τη διαδικασία υποβολής και αξιολόγησής της.