Molecular identification of virulence features of Salmonella enterica isolated from fresh chicken meat sold at retail shops and markets in Peshawar, Pakistan
Περίληψη
Salmonella enterica is an important agent of food borne illnesses in humans. Poultry meat and products are easily contaminated with different strains of Salmonella enterica. Consumption of such food causes salmonellosis in human. The main aim of present investigation was to survey the prevalence of virulence associated genes of Salmonella enterica isolated from fresh chicken meat available in retail shops and markets at District Peshawar, Pakistan. Fresh chicken meat samples were collected from retail shops and markets at District Peshawar, Pakistan. The samples were processed for isolation of Salmonella enterica using selective media. Presumptive isolates were confirmed as Salmonella enterica via different biochemical tests and by amplification of invA gene. Isolates were tested for the presence of eight different virulence genes invA, spiA, cdtB, prgH, orgA, lpfC, sopB, and pefA. Amongst all isolates, 90(100%) had invA gene, 44(48.8%) had lfpC gene, 40(44.4%) had sopB gene, 27(30%) had orgA gene, 24(26.6%) hand spiA gene, 19(21.1%) had pefA gene, 18(20%) had prgH gene and 6(6.6%) had cdtB gene. 15.5% of the isolates had five virulence genes and 21.1% had four virulence genes. The findings of this study highlight an alarming public health risk and demand for strict bio-safety hygiene measures to be taken.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Rahat, S., Ahmad, K., & Ali, A. (2023). Molecular identification of virulence features of Salmonella enterica isolated from fresh chicken meat sold at retail shops and markets in Peshawar, Pakistan. Περιοδικό της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας, 73(4), 4773–4778. https://doi.org/10.12681/jhvms.27474
- Τεύχος
- Τόμ. 73 Αρ. 4 (2022)
- Ενότητα
- Research Articles

Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης.
Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την άδεια μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς.
Οι συγγραφείς μπορούν να καταθέσουν το άρθρο σε ιδρυματικό ή άλλο αποθετήριο ή/και να το δημοσιεύσουν σε άλλη έκδοση, με υποχρεωτική την αναφορά πρώτης δημοσίευσης στο J Hellenic Vet Med Soc
Οι συγγραφείς ενθαρρύνονται να καταθέσουν σε αποθετήριο ή να δημοσιεύσουν την εργασία τους στο διαδίκτυο πριν ή κατά τη διαδικασία υποβολής και αξιολόγησής της.