Effects of Using Inulin and Grape Pomace in Broiler Diets on Performance, Carcass Yield, Intestinal Viscosity, Immunity, and Antioxidant Status
Περίληψη
This study was carried out to investigate the effects of inulin and grape pomace addition to broiler diets on performance, carcass yield, intestinal viscosity, immunity, and antioxidant status. In the study, a total of 160 unsexed 0-day-old Ross 308 broiler chicks were divided into 4 groups as follows: the control (CON) group, and the groups consuming diets with 10 g/kg inulin (IN), 50 g/kg grape pomace (GP), and 10 g/kg inulin + 50 g/kg grape pomace (INGP) respectively. At the end of the experiment which lasted 42 days, 48 animals were bled for the analysis of immunity and antioxidant parameters. At the end of the study period, while body weight gain, carcass yield and intestinal viscosity values between the groups was not significant, grape pomace had a negative effect on feed consumption and feed conversion ratios (P<0.05). Immunoglobuline (Ig) G levels of the animals in the INGP group were significantly lower than those - in the other groups (P<0.05). The Catalase (CAT) activity was increased in groups consumed diets containing grape pomace (P<0.05). While β carotene level was elevated by inulin in the blood of animals, vitamin C and E levels were elevated by inulin and grape pomace significantly (P<0.05). As a result, it was observed that the use of inulin and grape pomace in broiler diets had no negative effect on carcass yield, intestinal viscosity, and antioxidant status. However, the inulin and grape pomace combination on feed cosumption, feed efficiency and immunity had a negative effect.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Şen, G., & Başalan, M. (2022). Effects of Using Inulin and Grape Pomace in Broiler Diets on Performance, Carcass Yield, Intestinal Viscosity, Immunity, and Antioxidant Status. Περιοδικό της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας, 73(3), 4583–4592. https://doi.org/10.12681/jhvms.28031
- Τεύχος
- Τόμ. 73 Αρ. 3 (2022)
- Ενότητα
- Research Articles
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης.
Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την άδεια μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς.
Οι συγγραφείς μπορούν να καταθέσουν το άρθρο σε ιδρυματικό ή άλλο αποθετήριο ή/και να το δημοσιεύσουν σε άλλη έκδοση, με υποχρεωτική την αναφορά πρώτης δημοσίευσης στο J Hellenic Vet Med Soc
Οι συγγραφείς ενθαρρύνονται να καταθέσουν σε αποθετήριο ή να δημοσιεύσουν την εργασία τους στο διαδίκτυο πριν ή κατά τη διαδικασία υποβολής και αξιολόγησής της.