The Effect of Organic Copper Levels in Breeding Japanese Quail (Coturnix coturnix Japonica) Diets on Performance, Egg Quality, Incubation Parameters and Blood Parameters
Περίληψη
This study was conducted to determine the effect of different levels of organic copper (organic Cu) supplementation on performance, egg quality, serum parameters and incubation characteristics in Japanese quail diets. 120 Japanese breeder quails of 7 weeks old were used in the study and lasted 84 days. Four diets containing different levels of organic copper (0, 75, 150 and 225 mg/kg) were used in the study. The study was a random design consisting of 20 subgroups with 5 replicates, and 4 females and 2 males were used in each subgroup. As a result of this study, final body weight and body weight gain in Japanese quails was significantly lower in the 75 and 150 mg/kg organic copper groups than in the groups containing 0 and 225 mg/kg copper (p<0.01; p<0.05). Egg production, egg weight, egg mass, feed intake and feed conversion ratio were not affected by dietary copper levels (p>0.05). Eggshell thickness and eggshell ratio were significantly higher in the groups containing 150 and 225 mg/kg organic copper than the control and 75 mg/kg organic copper groups (p<0.05). Serum cholesterol level was significantly lower in 75 and 150 mg/kg copper groups compared to other groups (p<0.05). Serum albumin, globulin and total protein levels were significantly lower in the 75 and 150 mg/kg copper groups compared to the control group (p<0.01). Serum albumin and total protein concentrations were significantly higher in the 75 and 150 mg/kg copper groups than the other groups (p<0.01). The highest serum calcium (Ca) level was in the group containing 225 mg/kg copper (p<0.01). In the study, incubation parameters were not significantly affected by different copper levels in the diet. The results of the study showed that adding 150 mg/kg of organic Cu to quail diets can be effective in improving eggshell quality.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Cufadar, Y., Curabay, B., Gökmen, S., Bahtiyarca, Y., & Sevim, B. (2022). The Effect of Organic Copper Levels in Breeding Japanese Quail (Coturnix coturnix Japonica) Diets on Performance, Egg Quality, Incubation Parameters and Blood Parameters. Περιοδικό της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας, 73(3), 4619–4626. https://doi.org/10.12681/jhvms.28129
- Τεύχος
- Τόμ. 73 Αρ. 3 (2022)
- Ενότητα
- Research Articles
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης.
Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την άδεια μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς.
Οι συγγραφείς μπορούν να καταθέσουν το άρθρο σε ιδρυματικό ή άλλο αποθετήριο ή/και να το δημοσιεύσουν σε άλλη έκδοση, με υποχρεωτική την αναφορά πρώτης δημοσίευσης στο J Hellenic Vet Med Soc
Οι συγγραφείς ενθαρρύνονται να καταθέσουν σε αποθετήριο ή να δημοσιεύσουν την εργασία τους στο διαδίκτυο πριν ή κατά τη διαδικασία υποβολής και αξιολόγησής της.