Antibiotic resistant shiga toxin producing Escherichia coli isolates from milk and milk products
Περίληψη
Totally 450 milk and milk products (50 each of raw buffalo & cow milk; Kareish, Tallaga and Roquefort cheeses; yoghurt; rayeb; condensed milk and sour cream) samples were randomly purchased from various markets in Kafr El-Sheikh for isolation and identification of STEC. Results showed that 60%, 80%, 30%, 10%, 12%, 20%, 6% and 22% of buffalo & cow milk, Kareish, Roquefort, Tallaga, yoghurt, rayeb and sour cream respectively, contained E.coli, but negative in condensed milk. Fifty suspected isolates were serologically identified using E.coli O157:H7 kits, and confirmed in 69.2%, 53.8%, 60%, 16.7% and 20% isolates of buffalo & cow milk, Kareish, Tallaga and yoghurt, while was negative in Roqufort, rayeb, and sour cream. Using PCR assay, 21 confirmed isolates were examined, 44.4, 71.4, 66.7, 100 and 100% isolates of buffalo & cow milk, Kareish, Tallaga and yoghurt were positive for rfbE gene; while 55.6, 42.8, 66.7, 100 and 100 % isolates of buffalo & cow milk, Kareish, Tallaga and yoghurt were positive for blaTEM, but all isolates were negative for blaCMY2. Consequently, raw milk and most dairy products including fermented products were possible source of E.coli O157:H7food poisoning, so usage of accurate hygienic measures through manufacture and retail of milk products be essential.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Sobeih, A., Moawad, A., & Sharshar, T. (2023). Antibiotic resistant shiga toxin producing Escherichia coli isolates from milk and milk products. Περιοδικό της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας, 74(1), 5283–5288. https://doi.org/10.12681/jhvms.29111
- Τεύχος
- Τόμ. 74 Αρ. 1 (2023)
- Ενότητα
- Research Articles
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης.
Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την άδεια μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς.
Οι συγγραφείς μπορούν να καταθέσουν το άρθρο σε ιδρυματικό ή άλλο αποθετήριο ή/και να το δημοσιεύσουν σε άλλη έκδοση, με υποχρεωτική την αναφορά πρώτης δημοσίευσης στο J Hellenic Vet Med Soc
Οι συγγραφείς ενθαρρύνονται να καταθέσουν σε αποθετήριο ή να δημοσιεύσουν την εργασία τους στο διαδίκτυο πριν ή κατά τη διαδικασία υποβολής και αξιολόγησής της.