Presence of genes encoding aminoglycoside-modifying enzyme (AME) and virulence factors in high-level aminoglycoside-resistant (HLAR) Enterococcus strains isolated from retail chicken meat in Turkey
Περίληψη
In this study, the presence of aminoglycoside-modifying enzyme (AME) and virulence factor genes were investigated in previously isolated 32 high-level aminoglycoside-resistant (HLAR) Enterococcus strains isolated from retail chicken meat in Turkey. At least one AME-encoding gene was detected in HLAR enterococci by polymerase chain reaction (PCR). The ant(6ʹ)-Ia was identified as the most prevalent (87.5%, 28/32) AME gene. The aph(3ʹ)-IIIa (78.13%, 25/32), ant(4ʹ)-Ia (68.75%, 22/32), aph(2ʹʹ)-Ib (62.5%, 20/32), aac(6ʹ)-Ie-aph(2ʹʹ)-Ia (21.88%, 7/32) and aph(2ʹʹ)-Ic (9.38%, 3/32) are the other detected AME-encoding genes in strains. The aph(2ʹʹ)-Id was found in none of the HLAR strains. The aph(2ʹʹ)-Ib and ant(6ʹ)-Ia were identified as the most frequently AME-encoding genes in high-level gentamicin-resistant (HLGR) and high-level streptomycin-resistant (HLSR) strains, respectively. Among the 32 HLAR strains, only E. faecalis MSE61.1 and E. avium MSE63.1 were found capable of hydrolyzing gelatine. All HLAR strains showed α-hemolytic activity except E. durans MG13.4 and E. casseliflavus MGM111.1, which were exhibited β- and γ-hemolytic activity, respectively. It was determined that all HLAR strains, except E. durans MGE13.1 and MGE63.1, contain at least one virulence factor gene. The efaAfm (87.5%, 28/32), acm (65.63%, 21/32) and gelE (37.5%, 12/32) were found to be the most prevalent virulence factor genes. HLAR enterococci strains that have the virulence factor genes may pose a risk to consumer health.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Yalçın, M., Özden Tuncer, B., Akpınar Kankaya, D., & Tuncer, Y. (2024). Presence of genes encoding aminoglycoside-modifying enzyme (AME) and virulence factors in high-level aminoglycoside-resistant (HLAR) Enterococcus strains isolated from retail chicken meat in Turkey. Περιοδικό της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας, 74(4), 6441–6450. https://doi.org/10.12681/jhvms.30850
- Τεύχος
- Τόμ. 74 Αρ. 4 (2023)
- Ενότητα
- Research Articles
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης.
Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την άδεια μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς.
Οι συγγραφείς μπορούν να καταθέσουν το άρθρο σε ιδρυματικό ή άλλο αποθετήριο ή/και να το δημοσιεύσουν σε άλλη έκδοση, με υποχρεωτική την αναφορά πρώτης δημοσίευσης στο J Hellenic Vet Med Soc
Οι συγγραφείς ενθαρρύνονται να καταθέσουν σε αποθετήριο ή να δημοσιεύσουν την εργασία τους στο διαδίκτυο πριν ή κατά τη διαδικασία υποβολής και αξιολόγησής της.