Effects of thyme (Thymus vulgaris), organic acid, probiotic and prebiotic on carcass characteristics and intestinal microbial population in broiler chickens fed with normal and low protein diets
Περίληψη
The experiment was carried out to evaluate the effects of thyme, organic acid, probiotic and prebiotic on carcass characteristics and intestinal microbial microflora in broiler chicks in normal and low protein diets. A total of 388 Ross 308 broilers were equally assigned to 5 treatments with 4 replicates in a completely randomized design. The experimental treatments were; 1: control, 2: thyme extract (2 kg/ton), 3: organic acid (3 kg/ton), 4: probiotics (50 g/ton) and 5: prebiotics (2 kg/ton) with normal and reduced protein levels (10% lower than usual). At d 42, two chicks per replicate were randomly chosen, slaughtered and carcass percentage and carcass components percentage including a thigh, breast, liver, heart, gizzard, spleen, bursa of fabricius, abdominal fat, and intestine were determined for live weight. The results showed that using a diet with a normal level of crude protein compared to a diet with a level of crude protein lower than usual, increased the percentage of spleen and heart of chickens (P<0.05). It seems that there is a close relationship between the percentage of fat in the abdominal cavity and the ratio of energy to protein in the diet. Also, there were no significant differences between treatments and their interactions about pH content of ileum of broilers (P > 0.05). Besides, the bacterial population of ileum of treated broilers had different behavior. The ileum bacteria improved with probiotic addition and it was predictable because of beneficial bacteria inclusion to diet. Comparing the means for litter traits, no significant differences were observed between the experimental treatments with each other and with the control group (P>0.05). Totally, before the common use of additives in different types of diets of poultry nutrition, thorough investigations should be carried out on mechanisms, compatibility with other components of the diet and safety evaluation.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Ahmadzadeh, A., & Nobakht, A. (2023). Effects of thyme (Thymus vulgaris), organic acid, probiotic and prebiotic on carcass characteristics and intestinal microbial population in broiler chickens fed with normal and low protein diets . Περιοδικό της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας, 74(3), 6181–6189. https://doi.org/10.12681/jhvms.31069
- Τεύχος
- Τόμ. 74 Αρ. 3 (2023)
- Ενότητα
- Research Articles
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης.
Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την άδεια μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς.
Οι συγγραφείς μπορούν να καταθέσουν το άρθρο σε ιδρυματικό ή άλλο αποθετήριο ή/και να το δημοσιεύσουν σε άλλη έκδοση, με υποχρεωτική την αναφορά πρώτης δημοσίευσης στο J Hellenic Vet Med Soc
Οι συγγραφείς ενθαρρύνονται να καταθέσουν σε αποθετήριο ή να δημοσιεύσουν την εργασία τους στο διαδίκτυο πριν ή κατά τη διαδικασία υποβολής και αξιολόγησής της.